imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

60 milliárd dollárt és 1,4 millió új állást generált a 9 éves iOS SDK


Az eleinte még csak gyári, natív appokkal működő iPhone 1 éves pályafutása során rájött az Apple, hogy szükséges a külsős fejlesztők által készített alkalmazások engedélyezése. Milyen jól tették, hiszen azóta is szárnyal az App Store, és ahogy akkoriban Steve Jobs fogalmazott: tényleg mindenre van alkalmazás.

Az régebben használt webes alkalmazások sem voltak rosszak, azonban valószínűleg messze nem lenne olyan élmény egy iPhone-t használni, amilyen végül is lett. Azt a mai napig nem tudni pontosan, hogy vajon Steve eleve nem akart SDK-val foglalkozni, vagy csak sürgette a cupertinói csapatot az idő és nem akartak félkész munkát végezni. Egyes beszámolók szerint inkább az utóbbi történhetett, a cégen belül komoly viták alakultak ki ezzel kapcsolatban, mire Steve Jobs 2007-ben világossá tette a mérnökök számára: még ha jó ötlet is lenne a külső alkalmazások használata, akkor sincs meg a megfelelő eszközük hozzá.

App-Store-kiemeles-cover

Az App Store azóta az iOS mellett több különböző más almás platformon is jelen van. Sőt, őrült eladásokat produkál, ami így jelentős hányadát teszi ki az Apple éves bevételeinek. Az iOS SDK kiadása 9 év alatt összesen 1,4 millió új állást teremtett és 60 milliárd bevételt hozott a fejlesztők konyhájára. Bár az alkalmazások különösen nagy bevételt generálnak – tavaly körülbelül 40 dollárt költöttek átlagosan az iOS felhasználók alkalmazásora – egyes vélemények már évekkel ezelőtt azt hangoztatták, hogy az appoknak nem elég nagy a jövőjük.

Persze nem kevés olyan cég volt, aminek sikerült belebuknia ebbe. Ott volt például a Nokia Ovi-ja, a Microsoft Windows Phone Store-ja vagy a BlackBerry World. Mind óriási bukás volt; ennek ellenére az Apple folyamatosan képes növelni a szolgáltatások szegmensét az App Store által. Eközben a Google Play letöltései kétszerese az App Store letöltéseihez képest, míg a bevételeket tekintve pont ennek az ellentéte igaz. Ez már csak azért is szép eredmény az Apple-től, mert lényegesen több androidos készülék van használatban, mint iPhone vagy iPad.

Kamu appok a Maces App Storeban

A siker kulcsa valószínűleg az összetett, ám apró lépések sorozatának köszönhető. Az eleinte a fejlesztők felé szegezett hatalmas elvárások és a szabályozások mind-mind azt eredményezték, hogy a felhasználók minőségi alkalmazásokat kaptak a pénzükért, relatíve alacsony áron. Manapság az árak egy kicsit megszaladtak, viszont a fejlesztőktől is egyre komplexebb appokat vásárolhatunk, amik sok esetben inkább már szolgáltatásoknak tekinthetőek.

Forrás: Apple Insider

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!