imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

7 dolog, ami nem tetszene Steve Jobs-nak a mai Apple-ben


Elég sok minden változott az Apple háza táján Steve Jobs 2011-ben bekövetkező halála óta. Persze azt nem mondhatjuk, hogy ereszkedő pályán lenne a cég, hiszen szinte minden negyedévben rekordokat döntögetnek minden téren, sok dolog azonban már teljesen máshogy működik, mint Steve idején.

A Cult of Mac készített egy picit komoly, de leginkább vicces listát arról, hogy mi hozná ki a sodrából Steve-et, aki legendás volt arról, hogy teljesen kikelt magából abban az esetben, ha valaki hülyeséget vagy neki nem tetsző dolgot mondott a közelében.

 

Az Apple nyugodtabb, kedvesebb PR-ja

Steve Jobs egyik válaszlevele. | Kép forrása: Gizmodo
Steve Jobs egyik válaszlevele. | Kép forrása: Gizmodo

Steve sok minden volt, de kedves az biztosan nem. Az Apple a vezetése alatt egy szuper-titkolózó, néha már-már bosszúálló cég hatását keltette, gondoljunk csak Jobs elhíresült, „termonukleáris háború az Android ellen” kifejezésére. És akkor még nem is beszéltünk arról, ahogy a különböző problémákat kezelték abban az időben.

Ott van mondjuk az „antennagate”, amikor az Apple álláspontja egyszerűen az volt, hogy rosszul fogod a telefont. Amikor Steve tartott egy sajtótájékoztatót erről a – szerintem egyébként szintén felfújt – problémáról, végig látható volt rajta, mennyire ideges. És persze ott vannak a legendás válasz e-mailjei. Például amikor az iPodRip nevű szoftver fejlesztőjét beperelték az app névhasználata miatt, a fejlesztők írtak egy 2600 karakteres levelet, amiben megkérik Steve-et, hogy az Apple álljon el a pertől. Jobs válasza: „Változtassátok meg az app nevét. Nem nagy ügy.” Persze a leggyakoribb válaszok ennél is rövidebbek voltak: „Yup.” illetve „No.”

Na ez az, ami ma már nincs, az Apple Tim Cook óta egy sokkal barátságosabb arcát mutatja. Jótékony célra gyűjtenek és adnak adományokat, sokkal nyitottabbak a fejlesztőkkel és a sajtóval, például a „bendgate” hiszti idején beengedték az újságírókat a tesztközpontjukba, de még a Google-lel is megegyeztek, hogy a jövőben nem pereskednek az Egyesült Államokban. Steve-nek ez biztosan nem tetszene.

 

iPhone 6 Plus

iPhone-méretek. | Kép forrása: iMore
iPhone-méretek. | Kép forrása: iMore

Arra gondolom mindenki emlékszik, hogy Steve Jobs egyszer kijelentette, hogy a 3,5 hüvelykes kijelző az ideális méret egy telefon számára. Ezt a kijelentését ugyan az Apple egyszer már módosította az iPhone 5 bemutatásakor, de akkor azzal sikerült valamennyire megmagyarázni a dolgot, hogy csak hosszában nőtt a telefon mérete, széltében ugyanúgy át lehetett érni egy hüvelykujjal.

De az iPhone 6 Plus-t már sehogy sem tudnák megmagyarázni Steve-nek. És valószínűleg nem is lehetne. Jó kérdés – bár én nagyon nem szeretem a „bezzeg ha Steve élne!” kijelentéseket –, hogy vajon ha nem Tim Cook vezetné a céget, érkezett volna-e ekkora méretű telefon az Apple-től. A piacnak nyilván van rá igénye, ez látszik a hihetetlen eladási adatokból. Lehet, hogy Steve is belátta volna ezt, és csak annyit mondott volna: „nem tudok mit csinálni, az emberek hülyék.” Kilógó kamera, műanyagcsík? Hát…

 

Ötletek megvásárlása a megalkotásuk helyett

Apple+Beats

Steve egy-két esettől eltekintve nem volt különösebben a felvásárlások híve. Sokkal inkább hitt abban, hogy az Apple képes létrehozni saját maga számára azt, amire szüksége van. Tim Cook ezt egészen máshogy gondolja:

Olyan cégeket keresünk, ahol nagyszerű emberek dolgoznak és amik nagyszerű technológiákkal rendelkeznek, valamint kulturálisan is hasonlítanak hozzánk. Nincs olyan szabályunk, hogy ne költhetnénk sokat vagy ilyesmi – annyit költünk, amennyit tisztességes árnak tartunk.

Persze a mostanában felvásárolt cégek nagy része is apró vállalatnak nevezhető, amiket egy-két a jovőben fontos technológia illetve szabadalom miatt vesz meg az Apple. Ilyen régen is volt. A Beats megvásárlása azonban – 3 milliárd dollárért! – Steve Jobs vezetése alatt valószínűleg szóba sem jöhetett volna. A régi motorosok még most is vakarják a fejüket.

 

Celebek mindenhol

Dr. Dre | Kép forrása: USAToday
Dr. Dre | Kép forrása: USAToday

Annak idején az Apple neve egy volt Steve Jobs nevével. Steve volt az Apple arca és az Apple lelke. Mára azonban rengeteg „szupersztár” dolgozik a cégnél. Természetesen Steve idejében is nagyszerű képességű emberek álltak az Apple alkalmazásában, ők azonban nem voltak annyira rivaldafényben, mint manapság. Még szegény Jony Ive-ot is kirángatják az esztergagépei mellől a pincéből, hogy interjút adjon a Vogue-nak – pedig régen irtózott az ilyesmitől. És ott van még Marc Newson, aki a formatervező-világ popsztárja, de ő is semmi Jimmy Iovine-hoz és Dr. Dréhez képest, akik valóban celebnek tekinthetők.

 

Siri

Ez az az elem, amivel nem teljesen értek egyet a Cult of Mac listáján. Ráadásul Siri már akkor létezett, amikor Steve Jobs még élt – igaz, technikailag már nem ő vezette a céget. A Siri nagyszerű technológia, a lista eredeti szerzőinek inkább az a problémája vele, hogy az utóbbi időben túl keveset fejlődött, és kezdik utolérni az olyan versenytársak, mint a Microsoft-féle Cortana, vagy a Google Now. Jobs perfekcionista hozzáállását, illetve a Microsoft és a Google iránt érzett utálatát ismerve ő ilyen nem hagyhatott volna megtörténni.

 

iOS 8.0.1

iOS 8.0.1

Régen is voltak kisebb-nagyobb-hatalmasabb bakik szoftveres téren, de az iOS esetében olyan nem volt, mint a 8.0.1-es első frissítés, ami az összes iPhone 6 és iPhone 6 Plus készüléken kinyírta a Touch ID-t, és hogy a helyzet még viccesebb legyen, a mobilhálózati kapcsolat is megszűnt létezni. Steve valószínűleg őrjöngött volna egy ilyen helyzetben, a felelőst felnégyeli és kitűzi a darabjait a Campus négy sarkára. (Mondjuk az Apple Campus 2 esetén nehéz helyzetben lett volna.) És akkor a tegnap már kivesézett témáról még nem is beszéltünk.

 

Kevés a fekete garbó

Kép forrása: stevesoutfit.com
Kép forrása: stevesoutfit.com

Steve Jobs jellegzetes, ikonikussá vált outfitje, vagyis a fekete garbó, farmer, sportcipő illetve a kerek szemüveg a múlté. Tim Cooknak semmi hasonló nincs, Jony Ive is egyre gyakrabban jelenik meg a szürkén kívül más színű pólóban, sőt néha inget is vesz. Ez nem maradhat így sokáig!

 

Forrás: Cult of Mac. Borítókép: Business Insider.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!