imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

7 haladó trükk Mac felhasználóknak


Összeszedtünk pár tippet, amit nem biztos, hogy ismertél, viszont nagyon hasznosak lehetnek a mindennapok során.

A trükkök egy része csak macOS Sierrával működik, így ha eddig nem tetted volna, ajánlott a frissítés.

Formázás nélküli beillesztés

Ez az egyik kedvenc trükköm. Amikor megtudtam, hogy létezik ez az opció, rájöttem idáig rosszul éltem az életem. Biztos mindenki tapasztalta már, hogy amikor egy tetszőleges forrásból másolunk be szöveget például a Pages-be, az átviszi az eredeti formázást is.

Elég sok időt lehet spórolni, ha nem kell egyesével átállítani a betűtípust és méretet, kiszedni a linkeket és beállítani a sorközt.

beillesztés

Pontosan erre jó a következő billentyűparancs. A másolás a szokott módon, azaz CMD + C-vel történik, viszont a beillesztésnél a CMD + OPT + SHIFT + V kombinációt használjuk.

Láss csodát, a szöveg pontosan igazodni fog a már meglévő kontextushoz.

Siri indítása hangutasítással

Végre megérkezett a személyi asszisztens macOS-re szánt változata. Viszont az iOS-ben megismert ‘Hey Siri’ parancsot mondogathatjuk neki napestig, akkor sem lesz hajlandó aktiválódni a hálátlanja. Angolul adom meg az eléréseket, mert egyrészt lusta voltam átállítani a nyelvet, másrészt, mert a Siri a macOS-ben sem kommunikál magyarul.

Mindenek előtt kapcsoljuk be Siri-t, ha még nem lenne. Ehhez pipáljuk be a dobozkát a System Preferences/Siri/Enable Siri opciónál.

siri1

Ezután kapcsoljuk be a diktálást. Navigáljunk a System Preferences/Keyboard/Dictation fülre, tegyük Onra a kapcsolót, és pipáljuk be a Use Enchanced Dictation-t is. Számoljunk vele, hogy az le fog tölteni egy nagyobb nyelvi csomagot az offline diktáláshoz.

siri4

Következő lépésben menjünk az Accessibility/Dictation menüpontra. Adjuk meg a kívánt aktiváló szót az Enable the dictation keyword phrase szövegdobozba. Tetszőlegesen választhatunk bármit, én most a ‘Hello’-t fogom használni.

siri2

Ugyanitt, egy sorra feljebb kattintsunk a Dictation Commands… lehetőségre, a felugró ablakon pipáljuk be az Enable advanced commands-ot, és adjunk hozzá egy egyedi beállítást a ‘+’ jelre nyomva.

Itt a When I say szövegdobozba írjuk be, hogyan kívánjuk szólítani az asszisztenst. Célszerű a Siri-t választani, ha már egyszer így hívják. A Perform legördülő menüjében nyomjunk az Open Finder Items…-re, majd az applikációk mappából keressük elő a Siri ikonját, utána a Done gombbal végeztünk is.

siri3

Zárjunk be az ablakokat. Ha jól csináltunk mindent, akkor a “Hello Siri” hangutasításra aktiválódik is az asszisztens.

Magic.

Kijelző ébrentartása

Elég idegesítő tud lenni, ha éppen valamilyen tevékenység közben lekapcsolja magát a kijelző. Éppen egy videót töltesz fel YouTube-ra, vagy egy játékot szedsz le a Steammel? Eddig több, mint valószínű, hogy az energiabeállításokat állítgattad, hogy akkor is végbemenjen a folyamat, ha mondjuk elmész ebédelni.

coffeinate

Pedig van egy egyszerű parancs, amit a Terminálba begépelve olyan lesz a géped, mintha megivott volna egy duplakávét egy rekesz RedBullal leöblítve. Magyarul nem fog aludni.
A varázsszó a:

caffeinate

De pár leütés alatt azt is beállíthatjuk, hogy mennyi ideig szeretnénk virrasztásra bírni a Mac-et. Ez akkor jöhet jól, ha tudod mennyi idő múlva végez a letöltés, viszont nem akarod, hogy például amíg alszol folyamatosan menjen a gép. Ehhez a Terminálba gépeljük be:

caffeinate -u -t ‘XY’s

Arra kell figyelni, hogy az ‘XY’ helyére másodpercben kell megadni az időt, tehát egy óra például 3600s lesz.

Safari munkameneteinek visszaállítás

Könnyen megeshet, hogy egy tabot böngészés közben véletlenül bezársz, viszont onnan szeretnéd folytatni a munkamenetet, ahonnan kiléptél. Erre a macOS előtt is megvolt a megfelelő billentyűparancs: Shift + CMD + T.

A legfrissebb operációs rendszerrel viszont tovább bővültek a lehetőségek. Mostantól több tabot is visszaállíthatunk kronologikus sorrendben. Ehhez tartsuk lenyomva a Shift + CMD-t, majd ahányszor rányomunk a T-re, annyi fül fog visszaállni.

Mi több, egész ablakok (beleértve minden megnyitott tab) visszaállítása is lehetségessé vált ugyanezzel a billentyűkombinációval. Akkor sincs baj, ha kompletten az egész Safariból kiléptünk. Ha újra megnyitjuk, a shortcut segítségével egy pillanat alatt onnan folytathatjuk a böngészést, ahonnan abbahagytuk.

Fájltitkosítás

Van, amikor az ember inkább nem bízná a véletlenre kényes fájljai védelmét. A belépési jelszó persze hasznos dolog, de az igazán fontos adatoknál nem árt biztosra menni. Elő a Terminállal, és nézzük, hogy lehet levédetni azokat a top secret doksikat.

A terminálba írjuk be a következőket:

openssl enc -aes-256-cbc -e -in ‘titkosítandó fájl elérése’ -out ‘titkosított fájl elérése’

Screen Shot 2016-11-04 at 15.30.07

A terminálba szerencsére elég behúzni a fájlt, ahhoz bemásolja az elérési útvonalat, így az -in rész után nem kell kézzel bepötyögni a lokációt. Ugyanez vonatkozik a kimeneti útvonalra is. Egyedül arra kell figyelni, ha ugyanazt a nevet, és mappát adjuk meg az -out után, akkor felül fogjuk írni az eredeti fájlt.

Ha minden rendben, nyomjunk egy entert. Ezután a rendszer kérni fog egy jelszót, amit majd meg is kell erősíteni. Ha ezzel végeztünk meg is vagyunk. Innentől kezdve egy hibaüzenet fogja fogadni azt, aki megpróbálja megnyitni a dokumentumot.

Screen Shot 2016-11-04 at 15.31.16

A visszafejtéshez a következő kódra lesz szükségünk:

openssl enc -aes-256-cbc -d -in ‘titkosított fájl elérése’ -out ‘visszafejtett fájl elérése’

Tehát igazából ugyanaz a kód. Elég annyit fejben tartani, hogy -e a titkosítás (encrypt), és -d a visszafejtés (decrypt). Ha nagyon haladó felhasználók akarunk lenni az AES-256-os titkosítás helyett tetszőlegesen választhatunk másikat is, de nem hinném, hogy bárkinek is ennél több kellene.

Ne felejtsük el, hogy a fájloknak minden esetben adjuk kiterjesztést is (pl: .pdf), és az útvonalakat nem kell ‘ ‘ jelek közé tenni.

Freestyle Kép a képben mód

freestyle

A frissen debütált rendszer egyik szuper újítása volt, hogy a videókat, például a YouTube-ról nézhetjük egy kis ablakban is. Mindezt úgy, hogy közben foglalkozhatunk egyéb dolgainkkal is. Én például rendszeresen nézek így előadásokat, amik nem túl mozgalmasak, ezért nem kell folyamatosan figyelni a videót, de egy-egy diaváltásnál jól jön, ha látom miről van szó.

Az viszont zavaró lehet, hogy alapvetően csak a négy sarokba lehet húzni a videók ablakát. Pedig van rá egyszerű megoldás, hogy ezeket bárhová áthelyezhessük.

Elég a mozgatás közben nyomja tartani a CMD billentyűt, és tadam, pont ott fog megállni az ablak, ahol elengedjük.

Reméljük mindenki talált magának olyan trükköt, amit még nem ismert. Ha te is tudsz valami varázslatot, ne habozz, és írd meg kommentben, hadd okosodjunk mi is.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!