imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

7 Web – Villámgyors szörfölés kedvenc weboldalaid között


A hírfogyasztásnál általában mindenki ragaszkodik a berögződött szokásaihoz, azonban sosem árt nyitottnak maradni a hatékonyabb lehetőségekre. Ezek közé tartozhat a 7 Web, amely mindenképpen megér egy próbát.

Azoknak, akik több helyen is figyelemmel kísérik a világ aktualitásait ismerős lehet a probléma, hogy egy idő után nehézkessé válik a különböző hírforrások átpörgetése. Pontosan erre találták ki az RSS aggregátorokat, amelyek egyetlen helyen gyűjtik össze a kívánt cikkeket. Ezekkel csak az a baj, hogy kissé…khm, indusztriális jelleget kölcsönöznek a szövegnek, használatukkal jórészt elveszik kedvenc webhelyeink arculata.

Az RSS-től idegenkedőknek csak a külön-külön letölthető appok maradnak, melyek viszont számos médium esetében nem állnak rendelkezésre. Adja magát a böngészős kedvencek beállításának módszere is, ám az ezek között való váltás nem mindig kényelmes, vagy gyors.

A szingapúri Nitin Muthyala ezen problémákkal szembesülve álmodta meg appját, a 7 Webet. A letisztult alkalmazás segítségével akár hét különböző weboldalt is elmenthetünk, majd azok között suhintással, vagy az alul elhelyezett gombokkal oda-vissza lapozgathatunk. Ehhez nincs más dolgunk, mint első indításkor megadni a kívánt címeket, majd elmenteni az így létrehozott személyes listát. A lustábbak számos előre betáplált lehetőség között is válogathatnak, az Apple-hírvilágból például minden lényegesebb forrás szerepel a választékban, ahogy a CNN, a BBC, a New York Times, és további klasszikusok is.

Az így rögzített felületek közötti váltás villámgyors, folyékony élményt nyújt, mivel a 7 Web előre betölti azokat az oldalakat, amelyeket még meg sem nyitottunk. Az app dizájnja szerencsére meglehetősen diszkrét, a böngészés közben fel sem tűnik, hogy nem egy hagyományos Safari tabot nézegetünk. A zavartalan élményről a beépített hirdetésblokkoló is gondoskodik.

Habár az alkalmazást kifejezetten a hírfogyasztásra fókuszálva promózza a fejlesztő, valójában bármilyen címet elmenthetünk a rendelkezésre álló listára: fórumokat, közösségi oldalakat, vagy éppen kedvenc vegán sütőtökös zabpalacsintánk receptjét is. Muthyala hozzászólásai alapján az sem kizárt, hogy a jövőben mappák létrehozásának lehetőségével bővíti az alkalmazást, amivel megsokszorozódhat az összegyűjthető webhelyek száma.

Az app tesztje során megmaradtam a híroldalaknál, mivel általában pont azzal van gondom, hogy több forrást is követek, melyek közül néha kimarad 1-1, mert félreeső helyen tárolom az ikonját, vagy a kedvencek alsóbb soraiban helyezkedik el. Tapasztalataim alapján a 7 Web kifejezetten hasznos ezen a téren, az appal gyorsan és egyszerűen sikerült átfutnom a kívánt oldalakon, ráadásul melegedés, vagy az ilyen egyfejlesztős programokra jellemző furcsa bugok nélkül.

Az alkalmazás egyetlen hátránya az oldalak előzetes betöltéséből származhat. Ez értelemszerűen több adatforgalmat generál, mivel esetenként olyan felületeket is letölthet, melyeket végül meg sem nyitunk majd, ám ezzel a korlátlan mobilnet-csomagok és a WiFi korában azért már együtt lehet élni. Az egyetlen kérdés csak az, hogy hosszabb távon is képes-e változást hozni a felhasználók évek alatt kialakult hírfogyasztási szokásaiba.

Te mire esküszöl, ha hírolvasásról van szó?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!