imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

70 ezer ATM-ből lehet majd pénzt kivenni Touch ID-val az USA-ban


Hamarosan sokkal egyszerűbben és biztonságosabban vehetünk ki készpénzt a bankautomatákból – legalábbis az Egyesült Államokban. A Fidelity Information Services (FIS) és az ATM-szolgáltató Payment Alliance International (PAI) ugyanis bejelentették, hogy országszerte 70 ezer ATM-et készítenek fel arra, hogy bankkártya nélkül, az iPhone-unk Touch ID-jának segítségével használhassuk őket.

A FIS és a PAI bejelentése alapján a tranzakciók bankkártyamentes végrehajtásához szükségünk lesz egy Touch ID-val rendelkező iPhone-ra, valamint egy alkalmazásra. Így az iPhone-unk „távirányítóként” működik majd együtt az ATM-mel. A telefonunkon futó banki appban megjelöljük, mennyi készpénzt szeretnénk kivenni, az automatán kiválasztjuk a Cardless Cash opciót, a megjelenő QR-kódot beolvassuk a telefonunkkal, azonosítjuk magunkat a Touch ID-vel, majd egyből fel is markolhatjuk a pénzt, a bizonylat elektronikus formában a telefonunkra érkezik.

FIS Cardless Cash

A módszer nem újdonság, a FIS egy ideje már terjeszti a FIS Cardless Cash® névre keresztelt szolgáltatást, itt a Touch ID jelenti a tényleges előrelépést, ami a cég szerint „páratlan biztonsági megoldást nyújt az ügyfelek számára.” Szerintük így az átlagos 40 másodpercről mindössze 10 másodpercre lehet csökkenteni a készpénzfelvételhez szükséges időt. Arról nem is beszélve, hogy sokkal biztonságosabb az egész folyamat, hiszen elő sem kell vennünk a bankkártyánkat, és nem kell azt a leolvasóba helyezni. Az USA-ban is meglehetősen elterjedt az a módszer, hogy csalók az ATM-ek kártyanyílásába szerelnek olyan eszközöket, melyekkel ellophatók a kártyaadatok. Sőt, olyanra is volt már példa, hogy egy régebbi iPod nano kamerájának segítségével jutottak PIN-kódokhoz.

PIN-lopó iPod nano

A kiadott közleményben arról nem esik szó, hogy pontosan mikorra tervezik a 70 ezer automata csatasorba állítását, mindenesetre a szolgáltatás nem lesz bankfüggő, vagyis bármelyik bank dönthet úgy, hogy igénybe veszi a FIS és a PAI megoldását. A JP Morgan Chase, a Bank of America, és a Wells Fargo egyébként ettől függetlenül is bejelentették már korábban, hogy elkezdik Apple Pay-kompatibilis készülékekre cserélni az ATM-jeiket.

A 70 ezer darab egyébként nem kiemelkedően magas szám, egy tavaly őszi kimutatás szerint jelenleg nagyjából 425 ezer ATM található az Egyesült Államokban, ebből a Payment Alliance 26 ezer darabot üzemeltet. Az emberek egy hónapban átlagosan 7,4 alkalommal keresnek fel egy bankautomatát arrafelé, és átlagosan 60 dollár körüli összegű készpénzzel távoznak.

Forrás: FIS Global via The Verge.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!