imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

7+1 könyv az Apple-ről


Az Apple-nek szentelt könyvekből meglehetősen széles a választék. Magyar nyelven is több mint húsz olyan kötet elérhető, amely ilyen-olyan formában a cupertinói vállalattal, vagy termékeivel foglalkozik. Íme néhány, amit érdemes lehet felvenni az olvasási listádra.

Steve Jobs a prezentáció mestere (2010)

Ez nem a szó szoros értelmében vett Apple-könyv, hiszen valójában a hatékony prezentációs technikákról szól: Steve Jobs legendás bemutatóin keresztül elemzi, hogy mi kell egy ütős előadáshoz, rávilágítva a leghasznosabb praktikákra. A kötet megjelenése óta csaknem tíz év telt el, de azért akad benne néhány örökérvényű tanács. Persze egy átlag munkahelyi előadásnál ritkán adódnak olyan hálás témák, mint az új iPhone, de azért megérhet egy próbát. Ha netán életed nagy szereplésére készülsz, vagy esetleg érdekelnek a Jobs fellépései mögött rejlő trükkök, ez lehet a te könyved.

Steve Jobs (2011)

Ha csak egyetlen könyvet olvasnál el az Apple-ről, akkor ez legyen az. Walter Isaacson 2011-ben megjelent irományának legnagyobb erőssége, hogy Jobs személyiségét boncolgatva nem csak az almás cég, de a Szilícium-völgy virágzásának történetét is feltárja. A szerző számtalan interjút készített a legendás vezérrel és több tucatnyi figurával is, akik együtt dolgoztak vele. Aprólékos tényfeltáró munkájának köszönhetően első kézből kapunk betekintést olyan termékek megszületésébe, mint a Macintosh, az iPod, vagy az iPhone. A könyv alapvetően nem kritikai szemlélettel vizsgálja Jobst, ugyanakkor a fontosabb eseményeknek több irányból is utánajár, s nem mulaszt el rávilágítani az ellentmondásokra sem. További érdekesség, hogy ez az egyetlen életrajzi kötet, amely a nyolc éve elhunyt CEO közreműködésével készült.

Az Apple kulisszatitkai (2012)

Adam Lashinsky, a Fortune újságírója több évtizednyi tapasztalat alapján írta meg 2012-ben kiadott könyvét, melynek célja az Apple vállalati működésének elemzése. A szenzációhajhász cím ellenére nem tartalmaz olyan információkat, melyek egy tapasztaltabb rajongót is meglephetnek. Sokkal inkább összefoglaló arról, ami az Apple szervezetéről tudható, ám a publikálás óta eltelt hét év miatt a benne szereplő információk többsége már vélhetően nem naprakész. Ugyanakkor olyan radikális átalakítások bizonyosan nem játszódtak le Cupertinóban, ami miatt az általános megállapításai ne lehetnének érvényesek, így érdemes neki adni egy esélyt. Azoknak ajánlott, akik olyan könyvet keresnek, ami nem kizárólag Steve Jobs személyén keresztül vizsgálja a céget.

Jony Ive – A zseni az Apple termékei mögött (2013)

Talán Jobs életrajzának sikerén felbuzdulva az Apple legendás formatervezője is megkapta a saját könyvét. Leander Kahney alkotása jóval rövidebb, ám szerkezetileg nagyjából hasonló sémát követ. Ive fiatalkorától indulva mutatja be azokat a hatásokat, melyek személyiségét formálták, majd az Apple-nél töltött évek leírásával azt, hogy a dizájner víziói miként befolyásolták a cég arculatát. Természetesen itt is betekintést kapunk a legfontosabb termékek fejlesztésébe, illetve a tervező és Jobs közötti különleges szakmai kapcsolatba. Ha szeretnéd nem hagyományos nézőpontból megközelíteni az Apple történelmét, ez a kötet megfelelő választás lehet számodra.

Apple vs. Google (2014)

Fred Vogelstein könyve a két tech-óriás versengésének állomásait mutatja be, illetve annak jelentőségét és társadalmi hatását próbálja megbecsülni. A szerző a Wired újságírójaként éveken át dokumentálta a Szilícium-völgy gigászainak működését, számos interjú alapján készült műve remek ténytár az érdeklődők számára. Akik még mindig lelkesen vesznek részt az Apple-Google kommentháborúkban, azoknak érdekes lehet a kezdeti baráti együttműködés ádáz párharcba fordulásának sztorija. Ami pedig a könyv jóslatainak érvényességét illeti, még nem telt el elég idő a megjelenés óta ahhoz, hogy ezekről is ítéletet mondhassunk.

Designed by Apple in California (2016)

Ez a könyv azoknak szól, akiknek elegük van az átlag kötetek fájóan olcsó, 4-7000 forintos árából, illetve azoknak, akik gyűlölik az olvasást. Az Apple saját képes kiadványa potom 59.990 forintért már hazánkban is kapható, s összesen 450 fotót tartalmaz a cég ikonikus termékeiről és a gyártási folyamat mozzanatairól. A tetemes összegért elvileg egy speciális eljárásokkal formált, rendkívül prémium minőségű kötetet kapunk, a részletekért ajánljuk Hordon korábbi cikkét a témában.

Tim Cook – The Genius Who Took Apple to the Next Level (2019)

Az április 16-án megjelent könyvet annak a Leander Kahney-nek köszönhetjük, aki Jony Ive életrajzát is elkövette. Magyar fordítása még nincs, de előbb-utóbb talán arra is sor kerül. A kötet Tim Cook életét tekinti át, illetve vezetői tevékenységének eredményeit értékeli, így mindenképpen ez a legaktuálisabb mű a sorban. Sajnos csak amolyan félhivatalos biográfia, így maga Cook nem szólal meg benne, ugyanakkor az Apple engedélyezte, hogy néhány munkatársuk nyilatkozzon a szerzőnek.

+1 Steve Jobs – A digitális kor látnoka (2011)

A magyar szerzők által összeállított kötet azért került fel a listára, mert a Könyvek alkalmazás áruházában már évek óta ingyenesen is letölthető. A témában olvasottaknak ugyan nem kínál újdonságokat, s talán kissé túl pátoszos is, de ha teljesen ismeretlen számodra Jobs élete, ennél jutányosabban sehol nem találsz ennyi egy helyre gyűjtött tudnivalót róla.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!