imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

744%-kal növekedett a Mac malwarek száma 2016-ban


Nagyon megszaporodtak a Mac-re írt kártevők, de szerencsére javarészt továbbra is csak adware-ekről van szó. A McAfee jelentése alapján pedig még így is össze tehetjük a két kezünket, hogy csak ennyi malware fenyeget minket, mivel más platformokon sokkal rosszabb a helyzet.

Vírusveszély szempontjából igencsak áldásos Mac gépeket használni. Még ezzel a hatalmas növekedéssel együttvéve is csak elhanyagolhatónak számít a vírusok száma a többi rendszerhez képest. A mostani McAfee Threat Report alapján, míg Mac-re körülbelül 460 ezer kártevő leselkedik, addig tavaly összesen 600 millió különböző platformra írt vírust fogtak be a szakemberek, ebből csak az Androidra jutott 15 millió.

az-os-x-felhasznalokat-is-fenyegeti-a-nemreg-felfedezett-malware_1

A másik nagy szerencsénk, hogy itt még a vírusok se olyan gonoszak, inkább csak idegesítőek. A Mac-re írt kártevők legnagyobb része ugyanis valamilyen adware, ami bár erőszakosan igyekszik reklámozni valamilyen indiai csakratisztítót, esetleg 2 napos szuahéli intenzív nyelvtanfolyamot, de legalább nem célja, hogy megsemmisítse a géped/adataid stb. Persze mi is beszámoltunk már ennél komolyabb fenyegetésekről is, de összességében még mindig nem ez a jellemző. Hogy miért ilyen kegyes velünk a sors, arról ebben a cikkben írtunk.

Ettől függetlenül tény, hogy a közel 750%-os növekedés igen intenzívnek számít, ilyen növekedés mellett pedig már csak a nagy számok törvénye alapján is sejthető, hogy előbb-utóbb be fog csúszni egy-egy komolyabb vírus. Mindenesetre antivírus telepítésére továbbra sincs szükség. Főleg nem a jelentést is kiállító McAfee szoftverjére, vagy a hasonlóan vacak MacKeeperre – ezeket jobb ha kerülitek, többet ártanak mint használnak.

Screen Shot 2017-04-07 at 12.59.17

A védelem legegyszerűbb módja, ha odafigyelsz rá, hogy mit töltesz le, és lehetőleg csak a Mac App Store vagy megbízható fejlesztők alkalmazásait telepíted, ezzel a módszerrel gyakorlatilag biztosra vehető, hogy nem kapsz el semmilyen kártevőt.

Forrás: 9to5mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!