imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

8 éve ezen a napon rajtolt el az iPhone


A 2007 június 29-i nap örökre az Apple történelem része, hiszen ezen a napon rajtolt el az iPhone. Összeszedtük, hogy nyolc évvel ezelőtt milyen reakciók voltak az iPhone megjelenésével kapcsolatban.

Elsőként jöjjön egy pár idézet a blogomról:

Lehet vitatkozni, hogy mennyire lett király termék az iPhone, de a mindent elsöprő hype ismét bizonyította, az Apple pontosan tudja hogyan kell megalkotni egy kultuszterméket, amit a lehető legtöbb ember meg akar venni, még azok is akik, a leghangosabban fikázzák, a szívük mélyén szeretnének egy iPhone-t kirakni a Pubban a söröskorsó mellé, szeretnének trendik lenni, és elmondhatni, hogy egy igazi ikont birtokolnak. Persze az ára miatt ezt nem tehetik meg nagyon sokan, ettől függetlenül a Steve Jobs által prognosztizált 10 millió darab simán el fog kelni 2008-ig, 2010-re pedig 50-100 milliós nagyságrendben lehet gondolkozni, ez a szám ugyanannyi vagy a duplája a jelenlegi Macintosh felhasználok számának.

Sokan kinevettek akkoriban, főleg az 50-100 milliós becslés miatt, pedig tényleg több mint 70 millió fogyott végül 2010 végéig. Ráadásul az iPhone mindent elsöprő sikere csak 2010 után indult el igazán. Azóta tudjuk, hogy 2014 decemberében eladták az egymilliárdodik iOS eszközt, ezeknek pedig igen nagy része az iPhone volt. Érdekesség, hogy mostanában kevesebb mint háromhavonta fogy el több mint 50 millió iPhone. Íme 2007 óta így néznek ki negyedévenkénti bontásban az iPhone eladások.

iphone_sold

Az iPhone először kizárólag az USA-ban volt kapható. Természetesen, a megjelenés napján több ezren gyűltek össze az Apple Store-ok előtt az Egyesült Államokban, hogy megvásárolják az egyébként rendhagyó értékesítési modellel érkező készüléket. Akkor még csak kizárólag AT&T előfizetéssel lehetett kapni, mindössze 4 és 8 GB-os változatokban, a 8 GB-os ára kétéves előfizetéssel 599 dollár volt. Ötszázezer darab fogyott az első 54 órában, ez pedig az elemzők legdurvább becsléseit is magasan túlszárnyalta. (A pesszimista becslések 100 ezer darabot jósoltak, az optimisták 200 ezret.)

A rajt utáni pillanatokban azonnal megjelentek az első eladó iPhone-ok az eBay-en, 1200-1500 dollár közti árakban. Később 5000 dollárig emelkedtek az árak a készlethiány miatt. Íme egy összefoglaló videó az amerikai rajtról:

Nem sokkal később hozzánk is megérkezett az első iPhone, az újságírók pedig szinte sorbanálltak, hogy kipróbálhassák. Az index.hu első benyomásai:

Megnyomom a felületen található egyetlen gombot, életre kel a kijelző. Gyönyörű, vaskos színek, éles kép, Handrás ujjlenyomata a bal alsó harmadban. Az iPhone még lockolva van, el kell húznom a virtuális csúszkát ahhoz, hogy a menühöz férjek. Rányomom a 3,5 colos panelre a mutatóujjamat, laza mozdulattal eltolom a gombot, és már fel is oldott a készülék. Aztakurva, mondja a bennem élő, meglepően mocskos szájú hatéves gyerek.

MCS értékelése az indexen 2007-ből.
MCS értékelése az Indexen 2007-ből.

Schaffer Józsi barátom is az elsők közt próbálta ki az iPhone-om, ő az alábbiakat posztolta a plastik.hu-ra:

A telefonról is ejtenék néhány magvas gondolatot. Rövid fogdosásom alapján az a véleményem, hogy a jövő termékei itt kezdődtek el. Soha nem láttam még ehhez foghatót. Gyönyörű kijelző, vékony, beszarás interface. Az Apple diktálja a versenyt. Nézzétek meg. Rakjatok mellé alternatívákat. Kezdjétek el a megtérést.

Egyébként ugyanaz a cucc, mint a Macintosh életérzés. Aki fogékony az »attention to detail« filozófiára, annak be fog jönni a termék, és LEPEREGNEK róla azok a gondolatok, hogy ugye: 2mp kamera, nincs 3G, nem lehet egynél több képet mailbe attacholni, meg nincs copy&paste.

Egyszóval nekem “kéne”, és alig várom a hazai debütálást.

Első iPhone képeink. Józsi betérdel.
Első iPhone képeink. Józsi betérdel.

Az első iPhone egyébként sosem volt kapható hivatalosan Magyarországon, elsőként a T-Mobile kezdte el a forgalmazást az iPhone 3G megjelenésével.

A mai iPhone-okhoz képest meglehetősen nevetségesnek tűnik az első iPhone tudása, ennek megfelelően az első reklámok is igen egyszerűek voltak, de ne felejtsük el, hogy azóta eltelt nyolc év.

Végül egy képernyőfotó 2007-ből az apple.com iPhone oldaláról. (Retina felbontás akkoriban még nem létezett)
iphoneszulinap2
Nehéz lenne pár mondatban összefoglalni, hogy mitől lett ennyire sikeres az iPhone, ezért meg sem próbáljuk. Ha egyszerű lenne a válasz, nyilván a versenytársak is ismernék a receptet, és létrehozhatnának az iPhone-hoz hasonlóan forradalmi termékeket.

Visszatekintve ugyan viccesen limitált képességekkel rendelkezett az Apple első telefonja, mégis megváltoztatta a világot. Boldog születésnapot, iPhone!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!