imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

8 funkció az iOS 9-ben, amikről nem sok szó esett


Az iOS 9 bemutatása a hétfői WWDC-n egyértelműen megcáfolta azokat az előzetes híreszteléseket, hogy kevesebb új funkciót fogunk kapni az operációs rendszerbe. Ez persze nem jelenti azt, hogy a stabilitáson és az optimalizáción ne dolgoztak volna az Apple fejlesztői. A rendszerfájlok jóval kevesebb helyet foglalnak, ami többek közt azt mutatja, hogy igenis komoly módosításokat hajtottak végre. Néhány új funkciókról viszont még nem is igazán esett szó, ezért egy listában felsoroljuk most Nektek ezeket.

A hétfői konferencia után olyan információáradat lepte el az internetet, hogy néhány új lehetőség kiszorult a felsorolásokból, vagy egyszerűen nem tartották az emberek fontosnak és átsiklottak felettük. Ebben a cikkben éppen ezért kis változtatásokról esik szó, amelyek a mindennapi használatot fogják megkönnyíteni.

Nincs több keresgélés a Beállításokban – csak keresés
iOS 9 beállitások keresés

A kevésbé jártas felhasználókkal gyakran megtörténhet, hogy nem találnak egy-egy beállítást. Ez teljesen érthető, hiszen a frissítésekben egyre gyakrabban csoportosítják át a beállításokat, ezáltal más elérési útra téve a funkciók be- és kikapcsolását. Viszont nem kell többet aggódni, ezentúl ugyanis a Beállítások alkalmazásban is képesek leszünk keresni.

Változtasd Sirit Jarvisszá
image_large_2x-(1)

Sajnos az iOS 9-ben Siri még nem lesz képes saját mesterséges intelligenciát létrehozni, ahogy Vasember öltözéket sem tud majd készíteni. Viszont amellett, hogy már szinte azonnal válaszol a kérdésünkre, azt is beállíthatjuk, hogy milyen nyelven beszéljen hozzánk. Két külön beállítás lett ugyanis a Siri nyelve és a Siri beszédhangja. Ez azt jelenti, hogy ha angolul használjuk a Sirit, akkor tudunk neki diktálni amerikai akcentussal, de ő már brit akcentussal válaszol majd. Természetesen az mindegy lesz, hogy férfi vagy női hangon szeretnénk ezt a funkciót használni. A további fejlesztés, hogy lesz beállítás arra, hogyha azt szeretnénk, hogy Siri csak szöveges visszajelzést adjon és ne beszéljen.

Low-Power mód működése

Habár a WWDC-n kevés szó volt erről az újításról, szerintem érdemesebb megvizsgálni közelebbről is. A kapcsoló lényege tulajdonképpen, hogy ha aktív, akkor az e-mailek push helyett fetch üzemmódban fognak beérkezni, a háttérben frissülő alkalmazások lesznek tiltva, ahogy a vizuális effektek is és az automatikus App Store frissítések is. A fényerő is csökken és a fejlesztők azt is elérték, hogy a vezeték nélküli adapterek is (habár a teljesítmény romlásával), de kevesebb energiát vegyenek fel Low-Power módban. Azt pedig a gyakorlat fogja kideríteni, hogy ténylegesen mennyi energiát lehet majd ezzel spórolni.

Billentyűkombinációk iPaden
iOS 9 billentyűkombinációk

Aki OS X-et használ, annak ismerős lehet a cmd+tab parancs (Windowson Alt+Tab kombináció hasonlóan működik), amivel a futó alkalmazásokat látjuk, és ezek között tudunk váltogatni. Ez a lehetőség már az iOS-en is megjelent szerencsére. Ha külső billentyűzetet csatlakoztatunk, akkor a cmd+tab kombinációval elérhető lesz egy az OS X kinézetét idéző alkalmazásváltó is, az aktív alkalmazásokkal. De ez még nem minden. Az alkalmazásfejlesztők lehetőséget kaptak, hogy a saját alkalmazásaikban létrehozzanak egyedi billentyűkombinációkat. Ezáltal sokkal könnyebben tudjuk majd kezelni iPaden az appokat, növelve ezzel a produktivitásunkat.

Hívások és üzenetek beérkezése csak egy eszközre

Az iOS 9 és az El Capitan is megkapja a lehetőséget, hogy te válaszd ki, hogy a hívás csak mondjuk az iPhone készülékeden csörögjön, még az üzenetek esetleg az iPad készüléken jelezzenek. Ettől függetlenül, az üzenetek például olvashatóak lesznek más készülékeken is, de oda csak csendbe érkeznek be.

6 számjegyű jelkód
iOS 9 jelkód

Egy hosszabb jelkódot nehezebb megfejteni, viszont, ha hosszú jelszóra állítjuk a készülékünket, akkor meg sok idő lehet a feloldása. Erre a problémára nyújt megoldást a lehetőség az iOS 9-ben, hogy 6 számjegyű kódot is be tudjunk állítani. Persze a Touch ID és egy szöveges jelszó kombináció még mindig a lehető legbiztonságosabb.

Vissza az alkalmazásba
iOS 9 vissza

Aki használja a Facebook alkalmazást és a Messenger alkalmazást is, azoknak ismerős lehet az a lehetőség, hogy ha a Facebookból lép az ember az üzenetekre, akkor megjelenik egy „Vissza gomb”, aminek a segítségével – nevéhez hűen – visszaléphetünk az alkalmazásba. Ez a funkció mostantól bármelyik két alkalmazás között elérhető lesz, és az Apple ezt is stílusosan oldotta meg. Ugyanis, ha az egyik alkalmazásból átlépünk egy hivatkozáson keresztül egy másik alkalmazásba, akkor a Állapotjelző sáv (Status Bar) bal oldalán eltűnik minden és megjelenik egy Vissza gomb, amivel az eredetileg megnyitott alkalmazásba tudunk majd lépni.

Számológép, valuta- és mértékegységváltás a Spotlightban
iOS 9 Spotlight

Sajnos a legtöbb Proactive funkció Magyarországon nem lesz elérhető, de a Spotlight kereső így is kapott néhány plusz trükköt az eddigiek mellé – hasonlóan a Macen megszokottakhoz. Mostantól a keresés mellett használhatjuk számológépnek is (zárójelezésnél, hosszabb műveleteknél lehet praktikusabb mint a Számológép app), valamint pénznemek és mértékegységek átváltására.

Ötlet: iMore

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!