imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

82 éves a legidősebb WWDC fejlesztő


A WWDC-n az új termékek és bejelentések mellett idén is a fejlesztők kapták a reflektorfényt. Tim Cook a Keynote alatt említést tett a legfiatalabb és a legidősebb résztvevőről is. Ez utóbbit, a japán Maszako Wakamiját az frusztrálta, hogy a sok játék és alkalmazás csak fiataloknak szól, ezért online oktató anyagok útján állt be App Store fejlesztőnek.

Van valami igazán szép abban, amikor valaki leéli élete javát, majd hirtelen idős korára száznyolcvan fokos fordulatot vesz az élete, mindezt pozitív irányba – majd mire feleszmél, a portréja néhány percig az év egyik legmenőbb tech rendezvényének kivetítőjén díszeleg. Pontosan ez történt Maszako Wakamijával, aki a Fortune-nak adott interjújában elmondta, hogy nem talált a korosztályának megfelelő alkalmazásokat, ezért úgy gondolta, megcsinálja magának.

Nem találtam idősebbeknek szóló alkalmazásokat, szóval úgy határoztam, hogy megcsinálom a sajátomat…A technológia lett az új hobbim.

Wakamija 60 éves korában használt először számítógépet, idén márciussal pedig megjelent a japán Baba ünnepről (Hinamacuri) szóló appja, melynek lényeg, hogy információkat tudhatunk meg az ünneppel kapcsolatosan. Az alkalmazásban a narrátor hangját le lehet lassítani, így az idősebb korosztálynak is könnyebb lesz használni és megérteni az appot. Az idős hölgy által fejlesztett applikáció, a Hinadan, ingyenesen letölthető az App Store-ból.

Az Apple idén sem feledkezett meg a legfiatalabb résztvevőről sem, Yuma Szoerianto mindössze 10 éves és egyenesen Melbourne-ből érkezett a WWDC-re. A fiú 6 éves korában kezdett el programozást tanulni online code.org-os kurzusok és a Stanford University által közzétett Apple iTunes U tartalmak segítségével, amik ingyenesen elérhetőek. A srác négy év alatt 4 alkalmazást jelentetett meg az App Store-ban, köztük a Weather Duck-ot, ami egy gyerekeknek szóló időjárás alkalmazás.

Állítólag a körülbelül húsz órás repülőút alatt összedobott egy másik appot is, ami segít a termékek árára rászámolni a helyi forgalmi adót. Szoerianto, a fiatal Apple-evangélista a vállalat ösztöndíj programján keresztül utazhatott el a WWDC-re, ahogy Wakamija is. Az Apple több száz ingyen jegyet osztott szét a fejlesztők között, hogy ezzel is növelje a rendezvény diverzitását.

Régen akkor voltál menő, ha a legújabb és legjobb cuccaid voltak, most meg akkor, ha ezeket te magad csinálod – mondta Esther Hare, az Apple fejlesztői marketingese. – Úgy érzem, valamit tényleg képesek vagyunk megváltoztatni. Szükségünk van minden fejlesztőre, akármilyen háttérrel is rendelkezzenek.

 

Az imént említett Yuma Szoerianto egyébként tavaly videoblogot indított a YouTube-on “Anyone Can Code” néven, ahol arról készít videókat, hogyan lehet iOS-re alkalmazásokat készíteni Swiftben. Az Apple egyébként tavaly hozta létre dedikált Swift programját a fiatalabb generációk számára. A Swift Playgrounds ingyenesen letölthető iPadre, és a legújabb verziója segítségével akár már LEGO robotokat is lehet vele programozni, valós időben.

Forrás: Fortune

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!