imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

9 éve ezen a napon változtatta meg Steve Jobs a világot


2007. január 9-én Steve Jobs egy olyan eszközt jelentett be, ami megváltoztatta az okostelefon ipart, és a mai napig hatással van a mindennapjainkra.

A 2007-es MacWorld Expo színpadán pletykák hosszú sora után Steve Jobs végre bemutatta az Apple eddigi talán legnagyobb dobását: az iPhone-t.

Ma az Apple újrafeltalálja a telefont

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy ez volt az emberiség történetében a legzseniálisabb prezentáció.  Egyszerűen nem lehet elégszer megnézni a keynote-ról készült videót, melyben Steve Jobs szinte ragyog, és hibátlanul mutatja be azt a készüléket mely megváltoztatta a világot. Mielőtt megláttuk volna az iPhone-t, Jobs eljátszotta, hogy három terméket mutatnak be.

Egy iPod, egy telefon, és egy áttörő internet-kommunikációs készülék

Egy ideig senkinek nem esett le, hogy miről van szó, de aztán szép lassan mindenki rájött, hogy egyetlen termékről van szó. Egy olyan okostelefonról ami az utóbbi kilenc évben megváltoztatta az életünket.

Visszakerestem a saját blogomon, hogy mit írtam 9 éve a bejelentés után. Valószínűleg sokkhatás alatt álltam, mert csak ennyi volt az egész bejegyzés:

Nem tudok mit hozzatenni. Le vagyok nyűgözve, nem találok szavakat, a ficsörlista ugy sem fér ki ide, a cucc magáért beszél. Hogy az istenbe fogom kibírni őszig míg ez megérkezik azt nem tudom..

Akkoriban kevesen olvasták a blogomat, de 174 hozzászólás született a poszt alatt. Ha unatkozol érdemes elolvasni a véleményeket.

Az iPhone egyik legnagyobb újdonsága a multi-touch kezelés volt. Az Apple telefonja ugyanis a korabeli érintőkijelzős telefonokhoz képest aránylag nagy kijelzőjén akkor még forradalmi módon nem csak egyetlen ujjunkat tudta egyszerre érzékelni. A különböző többujjas gesztusok segítségével rendkívül egyszerűen lehetett elérni olyan funkciókat, amikhez más telefonokon csak apró billentyűk, vagy egy kibogozhatatlan, többszintes menürendszer segítségével férhettünk hozzá. Ez csak egy újdonság volt, és talán a mai napig nem is tudjuk pontosan megfogalmazni mitől lett annyira forradalmi az iPhone. Talán attól a rengeteg munkától amit az Apple mérnökei beleraktak, talán csak attól, hogy egy olyan készüléket hoztak létre aminek minden egyes eleme a végletekig ki lett dolgozva.

A bemutató után felrobbant az internet. Voltak akiket lenyűgözött az iPhone, volt aki kinevette. Steve Jobs a keynote-on azt mondta, hogy boldog lesz ha a hatalmas telefonpiac egyetlen százalékát megszerzik. Valószínűleg senki, maga Steve Jobs sem gondolta volna, hogy kilenc évvel később az Apple birtokolja a telefonpiac közel 25 százalékát, és a teljes okotelefon piacból származó haszon 90 százalékát zsebeli be.

Az biztos, hogy az iPhone megalkotása rengeteg munkával és áldozattal járt, valószínűleg egyikünk sem tudja elképzelni sem, hogy mennyivel. Az iPhone csapatot Scott Forstall vezette, akinek Steve Jobs engedélyezte, hogy bárkit, bármely más részlegről azonnal áthelyezhessen ide, viszont a cégen kívülről tilos volt toboroznia. Persze a belső toborzás sem volt egyszerű, főleg, hogy Forstall nem mondhatta el, hogy pontosan mire is keres embert. Csupán annyit mondott a jelölteknek:

Ha úgy döntesz, hogy csatlakozol, nagyon keményen kell dolgoznod, éveken át le kell mondanod a hétvégékről és az éjszakákról. Ha elfogadod ezt a feladatot, keményebben kell dolgoznod mint bármikor eddigi életed során.

Az újságírók mellett a konkurens cégek vezetői is rendre véleményezték az Apple új készülékét. A legemlékezetesebb Steve Ballmer, a Microsoft akkori vezérigazgatójának reakciója, amiben egyszerűen kineveti az iPhone-t:

Ugyan az iPhone bejelentése januárban történt, ténylegesen megvásárolni csak június végén lehetett, ráadásul kezdetben kizárólag az amerikai AT&T mobilszolgáltatónál. Az első iPhone típust Magyarországon nem is hozták hivatalosan forgalomba, csak az utódját, az iPhone 3G-t.

Ha pedig az első iPhone-reklámokra vagy kíváncsi, ebben a videóban megtalálod az összeset. Kicsit más volt még akkor a stílus:

Nemrég rengeteg szupertitkos anyag látott napvilágot az Apple és a Samsung közt folyó per miatt, erről nemrég írtunk mi is. Ha lemaradtál a cikkről, érdemes elolvasni, hiszen gyakorlatilag az iPhone születésének pillanataiba pillanthatunk be a közzétett fotók által.

iphone_8_szulinap

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!