imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

9 hónap börtön vár a támadóra, aki iCloud fiókokból lopott celebfotókat


A döntés végleges, a második hacker is elnyerte méltó büntetését, 9 hónap hűsölés vár rá, amiért ismert emberekhez köthető iCloud és Gmail fiókokból lopott adatokat.

Az eset még 2014-ben történt, amikor két adathalász kolléga is jó ötletnek tartotta híres emberek gyenge jelszavait feltörni majd a megszerzett fotókat a Redditen árusítani. Az első delikvenst még tavaly márciusban ítélték el másfél évre, amiért 50 iCloud és 72 Gmail fiókból tulajdonított el privát adatokat. Szeptemberben a 29 éves Edward Majerczket is bíróság elé állították, a vád szerint 300 fiók (szintén iCloud és Gmail) feltörését kísérelte meg.

icloud-apple-logo

A többségében meztelen celebfotókra utazó Majerczkre 9 hónap börtön vár és kapott egy 5700 dolláros bírságot is. Ezzel azt hiszem bőven elégedett lehet, elég olcsón megúszta tettét. Például az egyik áldozat 11400 dollárt költött eddig terápiákra az esetet követően. Ezt megszorozva 300 fiókkal, hát nem kis anyagi kárt sikerült összehozni. Az pedig, hogy valaki meztelen képei felkerülnek oldalakra gyakorlatilag kárpótolhatatlan, mint tudjuk az internet sosem felejt.

washington-es-moszkva-is-keri-pragatol-az-orosz-hacker-kiadasat_127553

Az elkövető állítása szerint ő “csak” lopott, a terjesztésben nem vett részt, így ezért nem vonható felelősségre. Az akkoriban nagy port kavart “celebgate” révén a fotók nagyját eltávolították már, de a sötét weben továbbra is minden megtalálható, a képek még mindig nagyon népszerűek a fájlmegosztó rendszerek titkos csatornáiban. Pró tipp: ne tárold a pucér fotóidat felhőben, ha mindenki ismer és hab tested látványa dollár milliókat ér.

banner-social-media

Bár a médiában sokszor helytelenül feltörésnek titulálták az eset, de tulajdonképpen egyenes úton jutottak be egy egyszerű brute force módszerrel. Az áldozatok túl gyenge jelszavakat használtak, így alig volt kihívás a hadműveletben. Nem praktikus a születési dátumod a kiskutyád nevével kombinálni a jelszavadban, mert a végén még te is így járhatsz. Ezeket még akkor is könnyű kitalálni, ha adott esetben nem vagy híres ember, a Facebookról és a különböző közösségi felületekről eleve elég gyorsan kiderülnek az infók.

apple-lock

A történtek után a többlépcsős titkosítást egy automatikus e-mail küldő rendszerrel erősítette meg az Apple, hogy megvédje a felhasználókat a további incidensektől. Így ma már nehezebb dolguk van a támadóknak, de aki gyenge jelszavakat használ az sosem érezheti eléggé  biztonságban magát.

Forrás: Apple Insider

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!