imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

905 ezer dollárért kelt el egy Apple-1


Kimaxolt Retina kijelzős iMac? Felturbózott Mac Pro két darab 4K-s monitorral? Ugyan. Ezek ára nyomában sincs annak az Apple-1 számítógépnek, amit szerdán árvereztek el New Yorkban. Az Apple első számítógépének máig működő példányáért 905 ezer dollárt (220 millió forintot) fizetett új tulajdonosa.

A vevő nem egy magánszemély volt, hanem a Henry Ford Múzeum, ami így az Apple történelmének egy igen fontos darabjához jutott hozzá. A szóban forgó, máig működő Apple-1 számítógépet még maga Steve Wozniak, az Apple társalapítója építette saját kézzel közel 40 éve, egészen pontosan 1976 nyarán, Steve Jobs szüleinek garázsában a kaliforniai Los Altosban.

Apple-1

Ez a gép az első 50 Apple-1 egyike, vagyis tényleg nagyon korai darabról beszélünk. Az Apple-1-et sosem gyártották nagyüzemileg, az egyik legnagyobb egyidejű megrendelést a helyi Byte Shop számítógépes bolttól kapta a két Steve, amikor a bolt vezetője, Paul Teller 50 darabot rendelt tőlük, amit aztán darabonként 666,66 dollárért árultak. Az fura ár oka, hogy Steve Wozniak állítólag szerette az ismétlődő számjegyeket.

A számítógép 1976. április 11-én jelent meg. Az akkoriban megszokottól eltérően egy „teljesen összeszerelt” gép volt, ugyanis az általános megoldás az volt, hogy ha valaki egy számítógépet vett, akkor gyakorlatilag kapott egy zacskónyi mindenféle alkatrészt, és magának forrasztotta össze otthon a gépet. Ehhez képest az Apple-1 egy összeszerelt alaplap volt több mint 60 chippel, 1 MHz-es processzorral és 4 KB memóriával, amit később akár 48 KB-ig lehetett bővíteni. Persze billentyűzetet már a felhasználónak kellett szereznie, illetve házat is magának kellett barkácsolnia hozzá.

Apple-1

Az első 50 darab sikere után a két Steve barátok segítségével még 150 darab Apple-1-et rakott össze, amit aztán barátoknak és ismerősöknek adtak el. Mára úgy hírlik, kevesebb mint 50 példány maradt fent, hogy ebből mennyi a működőképes, azt pontosan nem lehet tudni. Éppen ezért valóban nagy kincs jutott a Ford Múzeum birtokába, a múzeum igazgatója, Patricia Mooradian így nyilatkozott ezzel kapcsolatban:

Az Apple-1 nemcsak innovatív volt, hanem egy kulcsfontosságú lépés is a digitális forradalom elindításában.

Nem ez az első Apple-1 amit magas összegért árvereznek el, de messze ez a legtöbb amit egy ilyen számítógépért valaha fizettek. Tavaly novemberben egy sikertelen árverés után 330 ezer dollárt (több mint 80 millió forintot) fizetett egy magánszemély egy olyan működő Apple-1-ért, melynek dobozát és alaplapját Steve Wozniak szignózta, és egyike volt az első 50 darabnak (a sorozatszáma 01-0046). Szintén 2013-ban, még júliusban a Christie’s árverésén egy különleges online aukció során 390 ezer dollárért (közel 95 millió forintért) talált gazdára egy Apple-1.

No azért a mostani Mac Prónak sem kell azért annyira szégyenkeznie, Jony Ive, Marc Newson és Bono közös jótékonysági árverésén tavaly 977 ezer dollárért (237 millió forintért) vették meg az egyedi, (RED)-kiadású piros változatát ennek a modellnek.

Kép forrása: Sotheby's.
Kép forrása: Sotheby’s.

Forrás: Fortune. Képek: Bonhams.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!