imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

97%-os pontossággal képes felismerni a szívproblémákat az Apple Watch


Időről-időre újabb kutatások látnak napvilágot az Apple Watchról, mi pedig időről-időre ámulunk, hogy mennyi mindenre képes egy ilyen apró eszköz. Most például kiderült, hogy szinte teljes bizonyossággal érzékelni tudja viselője szívproblémáit…

Tavaly májusban írtunk először róla, hogy a Cardiogram app fejlesztői, szorosan együttműködve a Kaliforniai Egyetemmel, olyan eljáráson kezdtek el dolgozni, amellyel pusztán az Apple Watch adatai alapján kimutatható lehet a rendellenes szívverés. Még egy év sem telt el, de a dolog annyira működőképesnek mutatkozott, hogy egy frissen publikált tanulmány szerint az Apple Watch – megtámogatva egy megfelelően betanított neurális hálóval – hibahatáron belüli pontossággal tudja elvégezni feladatát.

A felmérés során elképesztő mennyiségű, 139 millió (!) pulzus- és lépésmérést gyűjtöttek be összesen 9 750 adatközlőtől, akik önkéntesen vállalták részvételüket a San Francisco-i Egyetem Health eHeart Study nevű programjában. A kutatók az adattengert a Cardiogram által fejlesztett, DeepHeart névre keresztelt mélytanulásos neurális hálózat betanítására használták.

Az eredmény azt hiszem magáért beszél. Ahogy említettük, az algoritmus az Apple Watch adatait felhasználva 97%-os precizitással tudja kiszűrni a pitvarfibrillációt és a szívritmuszavart, amik jellemzően a súlyosabb szívegészségügyi problémák előjelei szoktak lenni. Mindezt nemcsak az alkalmazás felhasználóin tesztelve, hanem ismert, már diagnosztizált páciensek bevonásával is igazolták. Ez az eredmény felülmúlja még az utóbbi időben elhíresült, EKG-ra képes Watch szíj, a KardiaBand pontosságát is, pedig utóbbit még a szigoráról ismert az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság (FDA) is jóváhagyta.

A KardiaBand.

A mostani eredmények egyébként szinte teljesen egybevágnak a már említett májusi pilot kutatáséval, mégis nagy előrelépést jelent ez a szórakoztatóelektronikai iparból az egészségügybe felszivárgó kiegészítők számára. A mostani kutatást ugyanis a neves kardiológia szaklapban, a JAMA Cardiology-ban jelent meg, azaz teljesértékű tudományos munkának számít, ami átment a peer review folyamaton (a JAMA elfogadási-rátája 9%) és a szerkesztői kiválasztáson is. Ezzel pedig ez lett az első, az okosórák egészségügyi felhasználására vonatkozó hivatalos tanulmány.

Az UC San Francisco és a Cardiogram nem terveznek leállni az első sikereknél. Már most azt vizsgálják, hogy miként lehetne az Apple Watch szenzorait más betegségek automatikus detektálására is felhasználni. A lehetséges rendellenességek közt szóba jött már a magasvérnyomás, az alvási apnoé, de még a diabétesz korai felismerése is. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Az ehhez hasonló kutatások mind nagyon kapóra jönnek az Apple-nek, hiszen a Watch idővel több pénz hozhat a konyhára, mint az iPhone. Nem mellesleg pedig maga a vállalat nemrégiben ténylegesen belevágott az egészségügybe. Lesznek még itt fejlesztések…

Forrás: MacRumors

A Cardiagram készítői nem csak ilyen komoly kutatásokat végeznek ám. Nyáron például azt nézték meg, hogy milyen hatással van egy Trónok Harca epizód a pulzusra.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!