imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

9,99 euró lesz itthon az Apple Music havidíja? FRISSÍTVE


Az Apple a WWDC-t megnyitó előadáson jelentette be, hogy június 30-án elindítják saját online zenestreaming szolgáltatásukat, mely az Apple Music nevet kapja majd. Sok mindenről esett szó, azonban az országok pontos listájáról, illetve a nemzetközi árazásról nem beszéltek.

FRISSÍTÉS: Úgy tűnik, mégis a Spotify árszintjére lövik be a szolgáltatást itthon is. Olvasd el frissebb írásunkat a témában.

Magát a prezentációt erőteljesen az amerikai piacra hegyezték ki, ezzel kapcsolatban elmondták, hogy itt a havidíj 9,99 dollár lesz (családi csomag esetén 14,99 dollár), a szolgáltatás pedig június 30-án indul el. Az Apple amerikai oldalán ennek megfelelően az Apple Music aloldalán a pontos dátumot és az árazást is megnézhetjük.

Az európai oldalakon nem ez a helyzet. A német nyelvű honlapon például csak a „kommt bald” (hamarosan jön) felirat látszik, az előfizetésről szóló részen pedig csak a csomag tartalmát ismertetik, az árakat nem. A magyar nyelvű Apple.com-on még ennél is rosszabb a helyzet, ugyanis továbbra is az iTunes menüpontot láthatjuk a fenti sávban, míg számos más országban ezt Musicra cserélték.

Forrás: Evan Killham / Cult of Mac
Forrás: Evan Killham / Cult of Mac

A Cult of Mac egyik szerzője, Evan Killham egyébként megnézte az összes létező Apple-oldalt, és egy térképet is készített az alapján, hogy melyiken milyen menüpontok szerepelnek. Szerinte ez azt jelenti, hogy ahol cserélték az iTunes feliratot, ott első körben indul az Apple Music szolgáltatás, ahol még mindig iTunes látszik, ott kérdéses a dolog, ahol pedig eddig sem volt iTunes, valószínűleg az Apple Music sem fog bemutatkozni.

A térképen tehát mi a második kategóriába tartozunk, viszont akik az iOS 8.4 fejlesztői bétaverzióját használják, azok felfedezhették, hogy egy félig-meddig kész felugró ablakban már magyarul kezdhetjük meg a három hónapos ingyenes próbaidőszakot – a havidíjra pedig ezután 9,99 eurót (kb. 3100 Ft-ot) írnak (családi csomag esetén 14,99 eurót). Ez egyszerre jó és rossz hír is egyben.

Ez a képernyő fogad a Zene alkalmazásban az iOS 8.4 bétában. A szolgáltatásre természetesen egyelőre nem tudunk regisztrálni, ha kiválasztunk egy csomagot, elszürkülnek a gombok.
Ez a képernyő fogad a Zene alkalmazásban az iOS 8.4 bétában. A szolgáltatásra természetesen egyelőre nem tudunk regisztrálni, ha kiválasztunk egy csomagot, elszürkülnek a gombok.

Jó hír azért, mert ezek alapján úgy tűnik, nálunk is elindulhat hónap végén az Apple Music illetve a Beats 1 online rádió. Rossz hír viszont, hogy a jelek szerint az Apple egységes európai árazást alkalmaz majd, ami elég magas árat eredményezne hazánkban. A Spotify például annak ellenére kerül itthon havi 4,99 euróba, hogy az amerikai ára megegyezik az Apple Music 9,99 dolláros havidíjával. Egyébként a már emlegetett regisztrációs képernyő alapján az Apple is használja a „sávos” árazást, ugyanis ez alapján Oroszországban nagyjából 3 dollárnak megfelelő rubel, míg Indiában kb. 2 dollárnyi rúpia lesz a havidíj.

Az egységes európai árazás oka a 9to5Mac szerint ebből a szempontból lehet az ÁFA EU-szerte eltérő mértéke is. Mivel Magyarországon van a világ legmagasabb áfája (27%), ezért ha így nézzük, Európában nálunk a legolcsóbb a szolgáltatás – nettó 7,87 euró, míg például Luxemburgban ez az összeg nettó 8,54 euró. A legjobban igazából az angolok szívják meg, a 9,99 fontos bruttó ár ugyanis 15,5 dollárt, vagy 4330 Ft-ot jelent.

Az egyik szemünk sír, a másik pedig nevet.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!