imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple Watch mentette meg az autóbalesetet szenvedő anyuka életét


Az Apple Watch SOS funkciója mentette meg egy fiatal nő és gyermeke életét, miután egy ütközést követően sérülten az autójukban rekedtek. A nő fejsérülése ellenére még eszméleténél volt ahhoz, hogy az óráján keresztül segítségért forduljon.

Mind az iPhone, mind pedig az Apple Watch rendelkezik azzal a vészhelyzeti funkcióval, amivel nemrégiben Kacie Anderson túlélt egy erős becsapódást, amit egy részeg sofőr okozott autójával. A 24 éves nő 9 hónapos kisfiával utazott, amikor balesetet szenvedtek. Az ütközés olyan erős volt, hogy a sofőr telefonja elrepült, fejét pedig többször erősen beverte, majd egy kis időre elvesztette a látását. Mikor eszméletére tért, nem érte el az elrepült telefont, ezért az Apple Watchon keresztül kért segítséget.

Abban a pillanatban, amikor belénk csapódott, a kocsiban minden elrepült. Az arcomat erősen a kormányba ütöttem, majd a fejem visszacsapódott a fejtámlába, majd újra a kormányba és az ablakba is bevertem. Egy percre minden elsötétült előttem, semmit nem láttam. A szemem nyitva volt, de minden fekete volt. A kezemmel az iPhone-omat kerestem, amikor eszembe jutott, hogy az Apple Watchcsal feltudom hívni a 911-et.

Kép forrása: 9to5mac

A nő egyébként évek óta használja az Apple óráját, ezidáig szerencsére nem kellett hasonló helyzetben igénybe vennie. Főleg sportoláshoz használta, úgy érzi nagy szerencséje volt, hogy épp a csuklóján volt az Apple Watch, mert másként nem tudott volna segítséget hívni.

A mentő megérkezett és azonnal hordágyra kerültem, stabilizálták a nyakamat és a hátamat. Súlyos agyrázkódást szenvedtem, ami hetekig tartott.

Az SOS funkció 2016-ban a watchOS 3-ban került az Apple Watchba, majd később az iPhone-ba. iPhone 7 vagy régebbi modelleken az oldalsó gombot kell megnyomni egymás után ötször, ekkor a Kikapcsolás mellett megjelenik az Orvosi azonosító és a Vészhelyzet opció is. iPhone 8-on és iPhone X-en az oldalsó gombot nyomjuk le hosszan és valamelyik hangerőszabályzót.

Apple Watch-on ugyanezt az oldalsó gomb hosszú megnyomásával érhetjük el. Ha ismét hosszan lenyomva tartjuk a gombot, akkor az óra visszaszámol és tárcsázza az adott ország segélyhívóját. Ekkor az iPhone vagy adott esetben a Watch értesítést küld az összes beállított Vészhelyzeti kontaktnak is a pontos tartózkodási helyünkkel együtt.

Az Egészség alkalmazásban akár megadhatjuk a vércsoportunkat is, így ha megsebesülünk, egy Apple Watchcsal a kezünkön az eszközre hagyatkozva gyorsabb a segítségnyújtás. Mivel az Apple Watch hivatalosan még nem elismert orvosi eszköz, a mentősök nem hagyatkozhatnak 100%-osan ezekre az információkra, viszont vészhelyzet esetén, a minél gyorsabb segítséghívás életet menthet.

Nem ez az első eset, hogy az Apple Watchot életmentő eszköznek kiáltották ki. Scott Killiant nemrég egy szívinfraktustól mentette meg az eszköz. Amint furcsa pulzust észlelt, értesítette a tulajdonosát, aki azonnal a kórházba sikerült. Utólag kiderült, hogy ha aznap este tovább alszik, akkor valószínűleg meghalt volna, ugyanis 4 koszorúér szűkületet találtak, amit mihamarabb meg is operáltak.

Az autóbalesetet szenvedő nő, és a szívinfraktusos férfi esete is jól példázza, hogy az életmentő technológiák nem csak az orvosok kezébe valóak, hanem az átlagfelhasználó számára is hasznosak. Ezeken kívül még sok-sok módon segít a Watch az egészség megőrzésében, a diabétesz kialakulását például már most 85%-os pontossággal tudja előrejelezni.

Forrás: 9to5mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!