imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A 32 GB-os iPhone 7 lassabb, mint a többi?


A napokban futótűzként terjedt az a pletyka, ami azt állítja, hogy a 32 GB-os iPhone 7 modellek jelentősen lassabbak a nagyobb tárhelykapacitással rendelkezőknél. Igaz ez vagy csak újabb „XY gate”?

Te is hallottad manapság, hogy az egyik ismerősöd vagy barátod azon rinyál, hogy az ő új iPhone-ja bizony lassabb a tiednél? Biztosan megesett néhányotokkal. Mert, hogy azt ő látta az interneten és a tied tízszer gyorsabb a sajátjánál. Holnap természetesen első dolga lesz visszavinni és hozzávágni az eladó fejéhez, mert az bizony hibás. Eláruljuk, nem hibás, egyszerűen így működik a technológia.

apple-iphone-watch-20160907-5635

Eddig is ugyan ilyen mértékű sebességbeli különbség volt bármilyen, SSD-vel ellátott készülék esetében, például egy 256 GB-s MacBook Pro ugyanúgy lassabb némileg egy 1 terabájtos MacBook Próhoz képest azonos komponensekkel. Ez így működött a korábbi iPhone-oknál is, csak eddig nem volt 256GB-os verzió, ezért nem tűnt fel senkinek a különbség – illetve egy ilyen „felfedezés” sokkal nagyobb horderejű, az iPhone-ok esetén.

Ahhoz, hogy megértsük miről is van szó nézzünk meg egy egyszerű példát. Tehát nyár van, kezdődik a fesztiválszezon és indultok a Soundra a haverokkal. Tegyük fel 8-an vagytok, de csak egy kocsitok van. Akkor nem tudtok egy autóval lemenni, muszáj fordulni egyet. Így két kanyarból sikerül eljutni a buli helyszínére. Kézen fekvő megoldás, hogy, ha lenne 2 autó (és 2 józan sofőr), akkor egy fordulóval mindenki le tudna menni.

iPhone 7 dobozok

Valahogy így működnek a flash alapú tárolók is. Az iPhone 7-ben NAND flash chipek kaptak helyet, ezek alkotják a tárhelyet. Gyakorlatilag ez ugyanolyan, mint egy SSD (Solid State Drive). Ezeknél a memóriáknál kétféleképpen tudják a mérnökök növelni a sebességet. Az egyik út, hogy nagyobb kapacitású chipeket raknak a telefonba. A másik lehetőség, hogy nem a chipek méretét, hanem azok számát növelik. Ez eddig logikus.

Az Apple, amikor az iPhone 7-et készítette, akkor a második megoldás mellett döntött. Az ilyen típusú memóriáknak az a sajátossága, hogy, ha megnöveljük őket, akkor nem tudnak egymástól függetlenül működni csak párhuzamban. Amikor valamilyen adatot mozgatunk, akkor ezek akcióba lendülnek és a lehető leggyorsabban szeretnének mondjuk egy fotót eljuttatni A-ból B-be. Itt jön képbe a telefon tárhelyének mérete. Minél nagyobbal rendelkezőt vesztek, annál több a rendelkezésre álló kocsitok. Tehát az adat is ilyen elven jut el hamarabb a kiindulási pontból a célba.

Flash memória

Gyorsan tegyük azt is hozzá, hogy minden iPhone 7 modell megüti azt a teljesítményt, amilyenre az Apple tervezte és amire a rendelkezésre álló fejlesztések alkalmasak. Lényegében csak a technológia sajátossága miatt gyorsabbak a 256 GB-os telefonok.

Igazából használat közben a memória sebességén aligha fogunk különbséget észrevenni. Ugyan olyan gyorsan játszhatunk le videót, ugyanúgy indulnak az appok. Minden megegyezik az összes típuson. Jelentősége az adatsebességnek csak a 4K-s videók készítése közben van, ami kb. 6 MB/s-et igényel, és ezt a szintet többszörösen túlteljesíti mindegyik modell. Eltérést akkor tapasztalhatunk, ha gépre dugjuk és óriási fájlokat szeretnénk a telefonra másolni, de ez eleve értelmetlen, hiszen csak 32GB áll a rendelkezésünkre. De, ha még is ez a felhasználó kívánsága, akkor sem fog sokkal több időt elvenni az életéből. Az iPhone 7 így is brutálgyors. A telefonodnak inkább még mindig a külső tényezők fognak gátat szabni, mint a hálózat, a bluetooth vagy épp egy 2.0-ás USB aljzat.

iPhone-ok eladásra várva

Azonban egyes benchmark tesztekben kijöhetnek olyan különbségek, hogy 256 GB-os tízszeres írási sebességgel rendelkezik egy 32 GB-oshoz képest. Erre is van reális magyarázat és nem, még mindig nem a telefon hibás. Minden telefon rendelkezik cache-sel (ejtsd: kes), ami arra szolgál, hogy átmeneti információkat tároljon el és ezzel gyorsítsa a memória működését. Világos, hogy minél több van belőle, annál gyorsabb az adatfolyam. Így a 256 GB-os iPhone arányosan több cache-sel rendelkezik.

A legtöbb benchmark ezt nem veszi figyelembe, csak simán betölt egy valamekkora adatot. Ha az nem passzol a kisebb kapacitású telefon gyorsítójával, tehát a cache-sel, hanem túlcsordul, akkor nyilvánvalóan lassabb a folyamat. A probléma pedig itt van, hogy ezekben a tesztekben nincs arányban betöltött adat a memória gyorsítójával. Hiszen a leírtak alapján egyértelmű, hogy nagyobb adatot lassabban képes kezelni a legkisebb tárhelyű készülék, mint a legnagyobb. Egy ilyen teszt erősen torzíthatja az összképet és nem épp valós eredményeket mutat az általános felhasználásra vonatkozóan.

Ebben a videóban is látszik, hogy ugyan a sebesség tesztben, a 256 GB-os iPhone sokkal gyorsabb a számok alapján, viszont, amikor egy 2 órás nagy felbontású filmet másolunk a telefonra, akkor már nincs ekkora különbség. 1 perc eltérés a technológiából adódóan. Szerintem ezért felesleges akárkinek is lecserélnie a 32 GB-os telefontját csak azért, mert a memória egy egérfaroknyival gyorsabban ciripel. Mindenki megnyugtathatja az ismerőseit, hogy semmi gond az iPhone-jával, egyik sem rosszabb a másiknál.

Forrás: iMore

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!