imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A 4 legjobb képernyővédő Macre


Megmutatjuk kedvenc screensavereinket. Ha mindig is akartál valami hasznosat, vagy szépet használni, de korábban mindig csak bénákba futottál bele, akkor most eljött a te időd!

A képernyővédők tipikus példái a „letűnt időkből” visszamaradt számítástechnikai fejlesztéseknek. Sokan nem is használják már őket – én is így voltam vele, amíg rá nem találtam az alul is látható, tényleg gyönyörűen kivitelezett példányokra. Már maga az elnevezés is érdekes: mégis mitől kéne megvédeni/kímélni a képernyőt? A válaszra kicsit vissza kell tekernünk az időben, egészen a CRT monitorig. Ezek ugye katódsugárcsővel működtek, és a technológia hátrányai miatt hajlamosak voltak a beégésre ha sokáig ugyanazt a képet vetítették. Ez főleg az ATM és jegykiadó automatáknál jelentett gondot, amiknél könnyen ráéghetett a monitorra a „Kérem helyezze be a kártyáját” felszólításokhoz hasonló feliratok.

CRT monitor beégés
Így néz ki egy beégett CRT monitor.

Ezt orvosolandó kitalálták: ha sokáig nem használjuk a monitort, akkor azon jelenjen meg valamilyen kis mozgó animáció, elkerülve ezzel a problémát. Mára persze aligha használ bárki is CRT képernyőt, így az elsődleges funkció is elveszett, ugyanakkor gyönyörködtetésre, vagy pár hasznos dologra még ma is használhatóak. Legjobban erre talán a SETI (search for extraterrestrial intelligence) érzett rá, akik a földönkívüli életformák kutatásába úgy vonták be a lakosság erre fogékony rétegét, hogy egy kis szoftver segítségével bárki beszállhatott a programba: amikor képernyővédőre kapcsolt a gép, a SETI felhasználta annak erőforrásait a kutatásaihoz. Win-win.

SETI@home
A SETI@home program képernyővédője akció közben.

Kis Apple-történeti érdekesség: a világ első olyan számítógépe, aminek képernyőkímélőjének aktiválási ideje állítható volt, az Apple 1983-ban bemutatott Lisa nevű gépe volt.

Most pedig nézzük meg, ma milyen lehetőségeink vannak, ha lépernyőkímélőt keresünk Macre. Íme a 4 kedvencünk:

Padbury Clock

Ez az én személyes kedvencem, nálam jelenleg is a Padbury Clock teljesít szolgálatot. Nagy varázslatra nem érdemes számítani, egy tökéletesen egyszerű óráról van szó. De pont az egyszerűsége miatt nagyszerű: a letisztult dizájn tökéletesen harmonizál a macOS-szel. A beállítások között kiválaszthatjuk a színsémát (fekete alapon fehér, vagy fehér alapon fekete), de a program napszaktól függően cserélgetheti is ezeket. Választhatunk 12 vagy 24 órás megjelenítés között, be és kikapcsolhatjuk a számok közötti kettőspontokat, valamint beállíthatjuk, hogy csak az elsődleges kijelzőn fusson a dolog. Mi több, ha kedvünk tartja éjjeli órának is alkalmas lehet: este 10-től reggel 6-ig szemkímélő pirosra válthatnak a számok, ha esetleg nem kapcsolnánk ki estére a gépeket. Sokkal több mindent nem is érdemes hozzáfűzni, egy próbát mindenképpen megér, főleg, hogy ingyenes letölthető a készítő weblapjáról.

Padlock Clock képernyővédő

Aerial

Az egyik kedvenc funkcióm az Apple TV-ből a lélegzetelállítóan király képernyőkímélők. Az Apple fogta magát és rengeteg nagyvárosban készített pár jóminőségű drónos légifelvételt, majd ezeket elérhetővé tette az Apple TV-re képernyővédő gyanánt. Az Aerial névre keresztelt kímélőket hamar megirigyelték a Macesek is, így nem kellett rá sokat várni, hogy lelkes fejlesztők erre a platformra is importálják őket. És milyen jól tették! London, Hong Kong, San Francisco, Kína, Hawaii, Dubai, Grönland, Liwa, Los Angeles és New York City legszebb tájai jelenhetnek meg a képernyőnkön, amíg távol vagyunk a géptől. Az biztos, hogy a kollégák hálásak lesznek. Ráadásul a legtöbb városról/országról több felvétel is van, nappali és esti fényviszonyok közt egyaránt. Ha jól számoltam körülbelül 50 videó közül választhatunk jelenleg.

Aerial képernyővédő Mac

A program lehetővé teszi, hogy kiválasszuk a listából a nekünk tetsző videókat, valamint beállíthatjuk azt is, hogy ha több monitort is használunk, akkor mindegyiken másik felvételt játsszon le. Azt érdemes figyelembe venni, hogy mivel az Apple szervereiről húzza le a videókat, masszívan igényli az internetet. Cserébe van lehetőségünk bekapcsolni, hogy cache-elje az éppen lejátszott Aerialokat, sőt akár egyben is tölthetjük őket a User/Library/Caches/Aerials mappába. Ebben az estben viszont készüljünk fel rá, hogy pár gigabájt tárhelyet kénytelenek leszünk beáldozni. De amilyen jól néznek ki, ez simán megéri. Ráadásul az ár miatt sem kell aggódjunk, az Aerial ingyenesen letölthető a fejlesztő githubjáról.

Fliqlo

Következzék még egy végtelen egyszerő óra az industrial dizájn szerelmeseinek. A Fliqlo tényleg minimál beállításokkal rendelkezik: választhatunk 12 és 24 órás formátum között, illetve beállíthatjuk mekkora részét foglalja el a kijelzőnek a számlap. Ennél több nem is kell, a fekete alapon szürkés számok így is baromi jól néznek ki. Az átvezető animáció a klasszikus pályaudvari menetrendtábla átprödülését utánozza, aki szereti az ilyesmit nem fog csalódni. Pláne, hogy a kis program ingyenesen beszerezhető a fejlesztő weboldaláról.

Fliqlo képernyővédő

Saver Screensson

Az Aerialhoz hasonlóan ennek a programnak sincs a gyönyörködtetésen kívül semmi más rendeltetése. Azt viszont profi módon teszi. A Saver Screensson színek és a formák kedvelőinek lesz ideális választás. A beállítások közül rengeteg színséma közül választhatunk, ezek jellemzően jól eltalált pasztell színeket sorakoztatnak fel. Ha megtaláltuk az ideális választást már csak azt kell kiválasztanunk, hogy milyen irányból és milyen gyorsan tolja egymásra az egyes rétegeket a szoftver, és már indulhat is a hipnotikus kijelzővédés. Merthogy tényleg el lehet veszni a minták és színek kavalkádjában. A működés lényege, hogy a színsémához igazodva váltakozó színű és mintázató „lapok” csúsznak egymásra. Így a kivágásoknál áttűnnek a korábbi rétegek árnyalatai, amitől egy kicsit össze-vissza, de mégis nagyon mutatós összhatást kapunk. Nehéz is jobban elmondani, mindenki győződjön meg róla a saját szemével. Ennek a pénz sem lesz akadálya, hiszen a Saver Screensson akár ingyenes is letölthető, ugyanakkor ha bejött a dolog, érdemes pár eurót bedobni a becsületkasszába, megérdemli a fejlesztő.

Screen Saversson képernyővédő

Végezetül egy kis segítség azoknak, akik nem tudják hogyan állíthatják be a frissen beszerzett képernyővédőket. Minden esetben a .saver kiterjesztésű fájlokat keressük, ezekre kétszer kattintva már települ is a screensaver. Amennyiben a rendszer nem engedi telepíteni a csomagot, a rendszerbeállítások biztonság almenüjében engedélyezzük, hogy ne csak az App Store-os alkalmazásokat engedje telepíteni a macOS. Ha így is fennakad a Gatekeeperen a dolog, akkor a jobb klikk > Open opció választásával végezhetjük el a műveletet.

Ezután a Beállítások > Desktop & Screen Saver menüben már csak le kell görgetni a választott képernyővédőig, majd azt a „Screen Saver Options…” gombra kattintva személyre szabni, végül pedig az ablak bal alsó sarkában beállítani, hogy mennyi tétlenség után kapcsoljon be a történet.

sshoot

Reméljük mindenki talált ízlésének megfelelő képernyővédőt, ha esetleg neked is van személyes kedvenced, amit nem soroltunk fel a listában, oszd meg a kommentek között, hátha más is örülne neki.

iPhone 7 részletfizetéssel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!