imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A 9,7″-es iPad Pro kijelzője a valaha volt legjobb mobil LCD


Amikor március 21-én az Apple – az iPhone SE és az Apple Watch-szíjak, no meg persze Liam mellett – bemutatta a 9,7″-es iPad Prót, kiemelt figyelmet szenteltek a prezentáció során a kijelzőnek. Most a DisplayMate megnézte, hogy valóban olyan jól sikerült-e, mint ahogyan azt az Apple-nél állítják.

A 9,7″-es iPad Pro kijelzője első ránézésre nem sok különbséget mutat az iPad Air 2 kijelzőjéhez képest: ugyanakkora a mérete, és ugyanakkora a felbontása is. De a tesztek alapján nagyjából ennyi közös van a két LCD-ben. A DisplayMate szerint az új iPad kijelzője egészen elképesztően jól sikerült – jobban, mint a nagyobb iPad Próé, az iPad Air 2-é, az iPad mini 4-é, sőt, jobban mint bármelyik korábban általuk tesztelt mobileszköz kijelzője:

A 9,7″-es iPad Pro kijelzője egy valóban lenyűgöző, csúcsteljesítményű kijelző, jelentős frissítés az iPad Air 2-höz képest. Messze a legjobb mobil LCD amit valaha teszteltünk, és számos más korábbi rekordot is megdönt.

Ami a színhűséget illeti, az iPad Pro nem csak a táblagépeket és okostelefonokat veri meg, hanem a DisplayMate által korábban tesztelt összes monitort, tévét és UHD tévét is. Ráadásul egyszerre támogat két fontos színskálát is, a hagyományos sRGB / Rec.709-et, amit a legtöbb digitális tartalomhoz használnak, illetve a szélesebb DCI-P3-at, amit főleg az UHD tévék esetében alkalmaznak. A 9,7″-es iPad Pro a tartalomtól függően automatikusan vált a színskálák között. A tesztet készítő Dr. Raymond M. Soneira szerint jó lenne, ha ezt manuálisan is állíthatnánk, de valószínűleg ennek hiánya rajta kívül nem sok mindenkit fog zavarni. Egyébként a bármilyen kategóriában valaha volt legjobb abszolút színhűséget mérte.

iPad Pro 9,7"

Ami a tükröződést illeti, az új kijelző csupán a ráéeső fény 1,7%-át tükrözi vissza, ami a DisplayMate szerint a valaha volt legalacsonyabb érték a mobilkijelzők között (a konkurencia esetében ez az érték 4,5% és 6,5% között mozog). Ennek köszönhetően világosban, napsütésben is pontosak maradnak a színek, jó a kontraszt, és kevésbé kell feltolni a fényerőt, ami az akkumulátoridőre is jótékony hatással van. Az 9,7″-es iPad Pro LCD-jének fényereje egyébként 511 cd/m2, ami 23%-kal jobb, mint az iPad Air 2 esetében mért érték. A kontrasztarány 1022 az 1-hez, külső fény esetén 301:1, ami a legjobb mért érték, és így van ez a színek torzulásával a betekintési szög változtatása esetén is, ez a valaha volt legalacsonyabb értékeket mutatja.

Ami az új True Tone módot illeti (ez az, ami automatikusan igazítja a kijelző színhőmérsékletét a külső fény színhőmérsékletéhez), Soneira szerint az eredmény látható, de van még hova fejlődni:

Amikor bekapcsoltuk a True Tone módot egy nagyjából 3000 K színhőmérsékletű külső fényforrás mellett, a 9,7″-es iPad Pro kijelzőjén a színhőmérséklet 6945 K-ről 5500 K-re változott, ami eléggé észrevehető és látványos, de nem ér a közelébe a fehér papírról visszaverődő fény színének. A színváltozás kényelmesebbé teszi a fehér háttéren lévő szöveg olvasását.

Röviden összefoglalva tehát a rekordok amiket megdöntött a 9,7″-es iPad Pro kijelzője:

  • Az összes vizsgált kijelző esetében a valaha mért legjobb színhűség mindkét tartományban
  • Mobilkijelzők között a legalacsonyabb tükröződés
  • A legnagyobb fényerő a táblagépek között
  • A valaha mért legnagyobb kontrasztarány külső fény esetén
  • A betekintési szög változása esetén a valaha mért legkisebb színtorzulás

A teljes teszt elolvasható a DisplayMate oldalán.

Forrás: DisplayMate via AppleInsider.

MacBook Air Retina most 3 év jótállással

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!