imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A brit belügyminiszter az Apple-t is felelőssé tette a londoni terrortámadásért


Az ISIS egyik követője kegyetlen terrortámadást követett el Londonban a múlt héten. A merényletben rengetegen megsérültek, és többen is az életüket vesztették. A brit belügyminiszter most többek közt az Apple-t okolja a tragédiáért a feltörhetetlen titkosítása miatt.

Az Apple és a hatóságok harca már nem először éleződik ki a titkosítás körül. A helyzet egyszerű: a vállalat úgy gondolja, minden felhasználónak joga van az adatainak védelmére, és ehhez igyekeznek is biztosítani minden lehetséges eszközt; a hatóságok szerint viszont a cég ezzel a terroristákat segíti. Lényegében ugyanerről szólt az Apple vs. FBI ügy is a San Bernardinó-i eset kapcsán.

Most sajnos egy újabb terrortámadás miatt ismét előkerült a téma, a merényletet ezúttal Londonban követték el. Az események röviden összefoglalva:

A merénylet – amelyet épp a brüsszeli támadások évfordulóján hajtottak végre – az iszlamisták által már többször használt forgatókönyv szerint zajlott: a Westminster hídon a járdára hajtott bérelt autójával egy férfi, gyalogosokat ütve el. Egy nő a Temzébe zuhant, de kimentették és kórházba szállították. Ezután az elkövető végighajtott a hídon, a parlamentnél nekihajtott egy kerítésnek. Ekkor kiszállt, halálra késelt egy fegyvertelen rendőrt, mielőtt a fegyverrel felszerelt rendőrök lelőtték a támadót. – írta az Index.

15633837_2f759f74a0e11cc33ef88ebe2dff4ba5_wm

Természetes, hogy egy ilyen tragikus esemény után az adott ország kormánya mielőbb ki akarja deríteni, kik a tettesek, és megkeresni a felelősöket. A brit belügyminiszter, Amber Rudd pedig még az Apple-t is elővenné. Szerinte a vállalatnak nem szabadna engednie az olyan alkalmazások terjedését, amik feltörhetetlen titkosítást használnak (iMessage, WhatsApp, stb.). Ezt egyébként nem sokkal azután nyilatkozta, hogy kiderült: a terrorista, Khalid Masood két perccel a merénylet előtt még a WhatsApp-ját használta, feltehetőleg azért, hogy kommunikáljon a szervezet más tagjaival.

Rudd szerint az end-to-end titkosítást kínáló csevegőalkalmazások teljességgel elfogadhatatlanok:

Ez teljesen elfogadhatatlan, nem szabadna léteznie olyan helyeknek ahol a terroristák elrejtőzhetnek. Biztosra kell mennünk, hogy az olyan cégek mint a WhatsApp és társai nem biztosítanak titkos helyet a terroristák számára, ahol egymással kommunikálhatnak. Ebben az esetben elengedhetetlenül szükséges, hogy a hírszerző hatóságaink hozzáférhessenek a titkosított üzenetekhez.

Police tapes off Parliament Square after reports of loud bangs, in London

Ha beszélhetnék Tim Cookkal azt mondanám neki, hogy a mostani eset teljesen más. Nem azt kérjük, hogy tárjanak ki mindent, nem akarunk hozzáférni a felhőben tárolt adatokhoz, és semmi hasonló. Azt viszont akarjuk, hogy ismerjék be a tényt, hogy nekik is van felelősségük abban, hogy az ilyen esetekben, mint a mostani terrortámadás, akadályoztatva vannak a hatóságok és ügynökségek. Az egész ügyet alaposan végiggondolva, elővigyázatosan és legálisan vinnénk véghez az adatfeltárást. Az Apple nem úszhatja meg azzal, hogy csak annyit mond: ez egy másik szituáció. Nem!

Látható, hogy ez a BBC-nek adott nyilatkozat sokkal inkább hirtelen felindulásból jött, nem is érthető igazán, mire akart kilyukadni a belügyminiszter. Mindenesetre állításaival több parlamenti képviselő is egyetértett, Nadine Dorries például a Twitteren üzent.

Dorries ezt az üzenetet egyébként egy iPhone-ról küldte…

Forrás: 9to5mac

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!