imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Egyesült Királyság rendőrei rájöttek, hogyan nyerjék ki az iPhone-ok tartalmát

A brit rendőrök rájöttek, hogyan tudják kicsalni az iPhone-ban tárolt adatokat


Az elmúlt időszak sikertelen próbálkozásai még inkább megerősítették az Apple-t álláspontjában: nem hajlandó privát adatokat szolgáltatni a hatóságoknak.

Manapság a rendőrségi eljárások során szinte minden komolyabb bűncselekménynél az első lépés, hogy lefoglalják a gyanúsítottak telefonjait. Ugyanis, miután a telefonunk lett az elsődleges kommunikációs eszközünk, így igen nagy valószínűséggel találni a mobilokban bizonyítékként szolgáló üzeneteket, telefonszámokat, képeket, ilyesmiket.

UK rendőrállomás

Valahol a technika fejlődése kedvez a rendőröknek, ugyanakkor óriási fejtörést is tud okozni. Az azonban mindenképp üdvös állapot, hogy egyre kevesebb esetben kell nehéz számítógépeket elcipelniük a rendőrségig, mivel a bizonyítékok nagy része inkább a telefonokban található meg.

Ugyanakkor az Apple titkosítása igen sok álmatlan éjszakát okozott már a nyomozóhatóságoknak. A félelmetes az, hogy képtelenség feltörni ezt az emberek által készített rendszert. Minden bizonnyal az Apple-nek is jó sok időbe tartana, mire kinyitna egy-egy iPhone-t.

Persze voltak ügyes próbálkozások a feltörések terén, de iPhone 5s-t vagy annál újabb telefont a mai napig lehetetlenség feltörni. Így hát a rend őreinek muszáj volt beletörődnie ebbe a ténybe, és más megoldást kitalálni.

Egy kicsit újragondolták a stratégiát, most már nem a bíróságon és az Apple-nél kopogtatnak, hanem egyszerűbb megoldásokkal próbálkoznak. Mondhatni olyanokkal, amikhez ők is értenek.

iPhone titkosítás

Az Egyesült Királyságban például azzal, hogy nem matematikai alapon próbálják megoldani problémát, hanem inkább a puszta fizikát hívják segítségül. A nagy ötlet az volt, hogy a gyanúsítottakat kötelezni akarták arra, hogy ujjlenyomatukkal oldják fel a bizonyítékként lefoglalt telefont.

Azonban ezzel jogi akadályokba ütköztek. A legnagyobb gondot az okozta, ha nem sikerült az elkövetőre rábizonyítani a bűntettét, hiszen ebben az esetben jogtalanul kényszerítették a vádlottat, hogy oldja fel a telefont.

Egy mostani esetben viszont már tökéletesre fejlesztett, forradalmi megoldással rukkoltak elő. Egész egyszerűen ellopják a kiszemeltek telefonját. Gabriel Yew nem valami szerencsés fickó, ellene vetették be először az új fegyvert. A rendőrök mertek és nyertek, sikerült ezzel a módszerrel megszerezniük a telefonjában lévő adatokat.

Nem szó szerint lopásról van szó, hiszen az sem lenne túl etikus megoldás. Inkább elegánsan tőrbe csalták áldozatukat. Azért nem hatódunk meg Yew szerencsétlen történetén, hiszen a vádak szerint hamis bankkártyákkal üzletelt a tag.

Ez a mutatványa a rendőröknek sem nyerte el a tetszését, így követték minden mozdulatát, valószínűleg még a wc-n is megfigyelték. Az elkövetőre üzletelés közben csaptak le, épp amikor telefonált. Rájöttek ugyanis, hogy a hónapokig tartó feltörési próbálkozások helyett egyszerűbb akkor megszerezni a telefont, mikor az épp nincs lezárva.

A nyomozások során feltörhetetlen iPhone-okba botlottak

Így tehát, amikor Yew telefonált egyet az üzletkötés előtt, a hatóságok letartóztatták és kicsavarták kezéből a feloldott állapotban lévő iPhone-t. Innentől már sima liba volt minden, ráállítottak egy embert, hogy nyomogassa a telefont addig, míg azzal a kapitányságra érnek és lementenek minden adatot.

Forrás: 9to5mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!