imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Carl Zeiss-szel készítheti AR szemüvegét az Apple


Egy újabb Apple-jós osztotta meg friss értesüléseit a témában. Úgy tűnik az Apple egy igen neves partnerre lelet a projektjéhez. Most már tényleg muszáj lesz érkeznie valaminek, ha ennyien mondják.

Több éve már sorra bukkannak elő az újabbnál újabb pletykák, értesülések, jóslatok az Apple VR/AR szemüvegével kapcsolatban. Ez nem is annyira meglepő, miután a Google 2014-ben kiadta saját, általunk is tesztelt megoldását a Glass személyében, jogosan lehet számítani „válaszlépésre” a rivális Apple-től is. 2014 végén még csak szabadalmakból következtettek a titkos projektre, aztán 2015 elején további szabadalmak jöttek, majd pár hónappal ezelőtt pedig már a ritkán hibázó Apple-jós, Mark Gurman is AR szemüvegről regélt. A pontot az i-re a Business Insider tette, értesüléseik szerint már egy konkrét, frissen alakult csapat dolgozik azon, hogy előkészítse az iPhone kameraalkalmazását az AR kezelésére.

iglasscover

Az AR vs. VR annyira már nem kérdés. Tim Cook többször is állást foglalt amellett, hogy szerinte a jövő a kibővített valóságban van, nem a virtuálisban.

Nos, virtuális valóság. Azt gondolom, van pár érdekes alkalmazás, de nem annyira széleskörűen felhasználható, mint a kiterjesztett valóság. A kiterjesztett valóságnak kell még idő, de úgy gondolom, erőteljesebb alapja van

Most újabb hírek láttak napvilágot, hála Robert Scoble-nak. Az ismert techblogger értesülései szerint az Apple valami egészen hasonlón dolgozik, mint a Snapchat szemüvege, méghozzá nem mással, mint az optikaikirály Carl Zeiss-szel. A német cég már több mint 160 éve fejleszt innovatív technológiai megoldásokat a szemüvegek, orvostechnika, biológiai kutatás, 3D méréstechnika, autóipar, fotótechnika és filmipar és planetáriumok területén, egyszóval hatalmas tapasztalattal rendelkeznek. A márka onnan is ismerős lehet, hogy egy időben ők gyártottak lencséket a Nokia telefonokhoz – ezért lehetett is irigyelni a finneket.

Snapchat Spectacles

Scoble-nek állítólag egyenesen egy Zeiss alkalmazott erősítette meg a pletykákat.

Egy Zeiss alkalmazott megerősítette a pletykát: az Apple és a Carl Zeiss AG közösen dolgozik egy könnyű kiterjesztett/kevert valóság szemüvegen, amit akár még ebben az évben be is jelenthetnek. (Korábban azt hittem, hogy a következő évben mutatják majd be, de a mostaniak alapján úgy gondolom, hogy ezt még idén megteszik.) – írta Scoble.

A debütálás dátuma tehát elég zavaros, személy szerint, már csak az AirPods késedelmeiből kiindulva is sokkal valószínűbbnek tartom a Gurman által is jósolt 2018-at. Főleg, hogy Scoble jelentése szerint az Apple még jócskán a kutatás-fejlesztés fázisában tart. Viszont miután kész lesz a szemüveg, az elvileg vezeték nélkül fog csatlakozni az iPhone-hoz (hát nem is jack-kel az biztos), és folyamatosan képeket fog vetíteni viselőjének látóterébe. Tehát pont azt fogja tenni, mint bármelyik más mezei AR szemüveg.

agglass

Ennél viszont sokkal izgalmasabban hangzanak azok a vélt képességek, amik egy novemberi pletyka kapcsán merültek fel. Akkor a forrás azt állította:

Az AR technológia hozzáadása az iPhone kamerájához lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy rámutassanak egy tetszőleges tárgyra a való világban, amit utána a készülék felismerne. Ehhez persze egy komoly 3D-s adatbázis megalkotására lenne szükség.

Tim Cook a Google Glasst teszteli

Akár hogy is, ha valóban megjelenik egy ilyen szemüveg, akkor annak minden bizonnyal forradalmi nem-szemüveg-szemüvegnek kell lennie, hiszen Tim Cook anno még maga szidta a megoldást, a Google Glass megjelenése kapcsán.

Mindig úgy gondoltuk, hogy a szemüveg nem túl okos lépés, abból a szempontból, hogy az emberek nem igazán akarják majd viselni. Tolakodó, ahelyett, hogy háttérbe szorítaná a technológiát, amiben mi mindig is hittünk. Mindig azt gondoltuk, hogy nem lesz sikeres, és eddig nem is lett az.

Forrás: 9to5mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!