imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A CarPlay működésről bővebben


Még a héten írtunk arról, hogy az első Chevrolet autó, amiben a CarPlay üzemel, az új Corvette Z06 lett. A hozzászólásokból azt lehetett leszűrni, hogy kicsit tisztázásra szorul a CarPlay mivolta, és hogy hogyan is működik maga a rendszer. Mivel itthon elég bonyolult és drága gyárilag beszerelt CarPlay-es autót vásárolni, az utángyártott készülékeket pedig gyakorlatilag egy szervíz sem szereli be az autónkba, így egyáltalán nem elterjedt hazánkban. Ennek hiányában pedig kevesen ismerik. 

A rendszert legkönnyebben úgy lehet elképzelni, ha az eredeti nevéből indulunk ki. Az „iOS in the Car” ugyanis arra utal, hogy egy olyan szoftverről van szó, mint az iOS. A CarPlay tehát egy lebutított operációs rendszer, amihez nyilvánvalóan szükségünk van hardverre. A Pioneer és az Alpine talán a két legismertebb gyártó, amely olyan készülékeket gyárt, amin fut ez a szoftver. A Kenwood pedig igazából most száll be a versenybe két termékkel is a DDX9902S és a DDX9702S modellekkel. A különbség, hogy míg a Pioneer termékeit az autógyártók használják főként, addig az Alpine és a Kenwood csak utángyártott termékeket készít. Ezekkel pedig az a baj, hogy a legtöbb autóba nem lehet telepíteni és ember sincs nagyon rá, aki vállal ilyen szerelést.

volvo-apple-carplayFSMdotCOM

Azt a készülék gyártója dönti el, hogy az adott termék mivel legyen kompatibilis. Tehát vannak olyan készülékek, amelyek csak CarPlay-t képesek kezelni, de vannak olyanok is, amelyek a Google megoldását, az Android Drive-ot, is futtatják. A Pioneer termékekre pedig többnyire igaz, hogy mindkét rendszerrel kompatibilis. Tehát nem kell attól tartanunk, hogy egy méregdrága autóban ne tudnánk az egyik, vagy másik megoldást használni.

Mercedes-Benz - Apple "CarPlay"

Az utángyártott termékek ára nagyon változó. Egy ilyen termék ára körülbelül 200 000 forinttól kezdődik, és akár 400 000 forintig is felmehet. Éppen ezért érdemes a vásárlás előtt egy szakértőt megkérdezni, hogy van-e lehetőség az autónkba telepíteni egy ilyen készüléket.

apple-carplay-maps

A CarPlay teljesen biztonságos, ugyanis az irányításhoz nincs szükség sem a kéz kormányról való elvételére, sem arra, hogy a képernyőt nézzük. A hangunk mellett irányíthatjuk a rendszert érintéssel és egy kontroller segítségével is. Rengeteg vezetéshez szükséges funkciót tettek bele a fejlesztők. Navigálhatunk az Apple Maps segítségével, telefonhívásokat bonyolíthatunk le, a hallgatás és diktálás segítségével üzeneteket kezelhetünk, vagy akár zenét is hallgathatunk. Sok szoftverfejlesztő pedig alkalmazásokat is készít a rendszerhez. Ezeket is lehet telepíteni a CarPlay rendszerébe. Fontos, hogy csak olyan alkalmazásokat engedélyez az Apple, ami nem tereli el a figyelmünket a vezetésről.

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!