imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

A Facebook abbahagyja a telefonszámunk felhasználását – legalábbis részben


A kék óriás megszámlálhatatlan módon gyűjt adatot rólunk, a környezetünkről, a barátainkról. Sőt, azokról is, akik a Facebookon még nem az ismerőseink, viszont a való életben mutatott viselkedés alapján potenciálisan azok. Nos, ennek elemzését függeszti fel mostantól a Facebook.

Ritkán találni okot a kétfaktoros hitelesítés (2FA) ellen, a Facebook azonban nemrég adott egyet. Mégpedig azt, hogy az azonosításhoz használt telefonszámot felhasználva ismerősi ajánlásokat tettek olyan személyekre, akik szerepeltek a felhasználó címjegyzékében. Azaz, ha volt olyan név a telefonkönyvedben, aki a közösségi oldalon még nem az ismerősöd, már ugrott is fel a jelölési kérelem a jobb oldalon. Vagyis beleegyezés kérése nélkül használtak fel reklámcélra egy olyan adatot, melyet a felhasználó a saját adatainak védelmére adott meg. Kedves.

Mindezzel persze nem jóindulatból állnak le. Miután júliusban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) lesújtott rájuk egy 5 milliárd dolláros bírsággal, a felek egy megállapodást is kötöttek, mely szerint a Facebook adatvédelemmel kapcsolatos eljárásait, technológiáit sokkal alaposabban átvizsgálják, sőt, azok teljes felülvizsgálatát rendelték el. Ráadásul mindezekről negyedévente jelenteniük kell egy adatvédelmi bizottság felé, akik jóváhagyják ezeket a változásokat, ellenőrzik az újonnan beszerzett adatvédelmi tanúsítványokat és felülbírálják az esetlegesen hibás folyamatokat.

A mostani ügy is ennek a hozománya. Bár az FTC közvetlenül nem tiltotta meg a telefonszámok kereskedelmi célra való felhasználását, az adatvédelmi bizottság nem hagyta jóvá ezt a fajta metódust. A bizottság vezetője, Michel Protti elmondása szerint azon felhasználók számára, akik már megadták a telefonszámukat a rendszerben, a frissítés nem hoz majd automatikus megoldást. Nekik kézzel kell kitörölniük, majd újra megadniuk a számot, ezzel lép életbe a változás.

Mindez azonban csak 2020-tól lép életbe. A frissítés néhány országban már a héten lezajlik, mint például Ecuadorban, Etiópiában, Pakisztánban, Líbiában vagy Kambodzsában. A világ többi része 2020-ra várhatja az újítást. Az egyelőre nem tiszta, és Zuckerbergék sem adtak rá pontos választ, miért nem egyszerre történik a váltás, mitől olyan fontos ebben az öt országban az azonnali reagálás, illetve arról sem, pontosan mikor érkezhet majd a többiekhez.

Forrás: Reuters

Te használsz kétlépcsős hitelesítést? Esetleg azért nem, mert tudtál erről az eljárásról?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!