imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

A Facebook véget vethet a lájkháborúnak


Úgy tűnik, hogy Mark Zuckerberg-ék az Instagram után kiterjeszthetik a lájkok láthatóságának elrejtését az Facebook-on is. A visszajelzések eddig nagyon megoszlanak, azonban úgy tűnik, hogy ez nem igazán rettenti el őket a drasztikus lépéstől.

Még júliusban adta hírül az Instagram, hogy teszt jelleggel bevezetik a lájkok számának eltűntetését a posztok alól. Ez egészen konkrétan úgy történik, hogy listaszerűen továbbra is látható, hogy egy-egy felhasználó hogyan reagált a bejegyzésre, azonban maga a számláló eltűnik. Az oldal tulajdonosa továbbra is látja az értéket, azonban rajta kívül senki más.

Elsőre igencsak furcsának tűnhet ez a megoldás, hiszen manapság az a tendencia a közösségi oldalon, hogy egy-egy márkát vagy embert – jobban mondva “influenszert” – a kedvelések és a követők száma határoz meg, illetve pozícionál a piacon. És pont ez az a kortünet, amin az Instagram vélhetően változtatni szeretne. Meglátásuk szerint a lájkvadászat egész egyszerűen a minőségi tartalom rovására megy – ami egyébként nagy valószínűséggel igaz is -, éppen ezért ha a kedvelések számát eltüntetik, akkor a figyelem központjába maga a képi anyag kerül, a bűvös szám helyett.

Nos, ez egy nagyon szép gondolat, azonban a már említtett influenszerek általában részei különböző marketingkampányoknak, melyek működtetői nyilvánvalóan nem örülnek túlságosan ennek a lépésnek. Úgy tűnik, hogy Mark Zuckerberg-ék viszont annyira megkedvelték a tesztidőszak során ezt a fícsört, hogy kiterjesztenék a Facebook-ra is. Feltételezhetően ezt próbálták csendben kivitelezni, azonban az egyik felhasználó az androidos platformon ezt észrevette, és a Twitteren szét is kürtölte a nagy hírt:


A TechCrunch rögtön rá is kérdezett a Facebook-nál, hogy ez csak egy véletlen rendszerhiba, vagy valóban kiterjesztenék a lájkok számának eltüntetését a legnagyobb közösségi portálon is. Az oldal beismerte, hogy valóban készülnek tesztelni a funkciót, azonban az Instagram próbaidőszaka alatt begyűjtött információkat és eredményeket természetesen nem osztották meg a kérdezőkkel. Igazából szükségtelen is, hiszen ha ereménytelen lett volna a próbálkozás, fel sem merült volna ötletként, hogy a Facebook-on is próbálkozzanak hasonlóval.

Ha belegondolunk, érthető, hogy a felhasználók vegyes érzelmekkel fogadják az új funkciót. A közösségi oldalak egészséges elmére gyakorolt hatását rengetegen kutatják, és határozottan egyetértenek abban, hogy a látszatvilág – főleg a fialatok körében – bizonyos szintű stresszt okoz. Nem csoda, hiszen olyan magas és teljesíthetetlen elvárásokat támaszt a posztok hatására az emberekben magukkal és másokkal szemben, hogy az komolyan rombolhatja az adott személyek önértékelését. Reméljük, hogy az új funkció erre némileg gyógyír lehet.

Ti mit gondoltok, szerintetek helyes lenne, ha a közösségi oldalak többé nem számolnák nyilvánosan a lájkokat?

Forrás: 9to5Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!