imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

A FaceTime helyetted is tartja a szemkontaktust!


Az új, tegnap érkezett, jelenleg még fejlesztői státuszban lévő bétában egy egészen régi FaceTime-os hiányt pótló, opcionális funkciót fedeztek fel fejlesztők: a FaceTime Attention Correctiont (FaceTime Figyelem Korrekció). 

A funkció működése igen egyszerű és egyben kicsit ijesztő is. A FaceTime kamerája beszélgetés közben értelemszerűen folyamatosan követi az arcod és szemed mozgásait, akkor is, ha éppen nem Animojinak vagy Memojinak álcázod magad. Most a mesterséges intelligenciát ráengedték simán az arcodra, és a funkció bekapcsolásával kvázi fake szemkontaktust hoznak létre közted és beszélgető partnered közt.

Mutatjuk, hogy néz ki a gyakorlatban. Az alábbi kép páron jól látható, milyen, amikor funkciót felfedező Will Sigmon nem tartja a szemkontaktust (pusztán a camera appot használja) és amikor a mesterséges intelligencia akcióba lép.

Bal oldalon jól látható, hogy igazából a kijelzőt nézi beszélgetés közben. A korrigált verzióban viszont tényleg olyan, mintha veled szemezne.

A mesterséges intelligenciával mélyebben foglalkozó Dave Schukin már meg is fejtette, hogy az effektet bizony az ARKit bevetésével érte el az Apple, és valóban az arc és szemek folyamatos feltérképezéséről és repozíciónálásáról van szó. Egy rövidke videóban egy napszemüveg szárának a segítségével be is mutatja, hogyan működik a funkció.

Konkrétan szemmel látható, ahogy azonnal, real time meggörbül a szemüveg szára (még napszemcsiben is).

Én alapvetően nem hiszem az ennyire mű dolgokban, és azt sem tartom feltétlen gyümölcsözőnek az emberi kapcsolatok szempontjából, ha már a szemkontaktust és fake-elni kell. Persze, nyilván sokkal jobb úgy beszélgetni a másikkal, ha (azt hiszed) rád figyel.

Ezt leszámítandó viszont brutálisan jól mutatja technikai oldalról mennyire fejlettek Face ID kamerái, az ARKit pedig mennyire jól használható a mindennapok során. Ha kijött a publikus béta, garantáltan mi is megnézzük, hogy egy hosszabb beszélgetés alatt is működik-e a történet.

Te bekapcsolnád a figyelem követését?

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!