imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Fehér Ház nem támogatja, hogy törvény büntesse a titkosítást


Azt hihetnénk, hogy az iPhone 5c feltörése után végleg elült az Apple és az FBI közötti harc, azonban most már tudjuk, hogy a Szövetségi Nyomozóiroda csak az iPhone 5c-ig felmenően tudja feltörni az Apple okostelefonjait, márpedig az igazságszolgáltatás kezében számos újabb iPhone is van, amihez szorgos ügyészek szeretnének hozzáférni.

Ehhez azonban bírósági határozat és/vagy erre vonatkozó törvény kell. Korábban az Apple amellett kardoskodott, hogy az egyéni, teljesen különböző ügyekben született bírósági ítéletek helyett szülessen szövetségi szintű törvényi szabályozás a Kongresszusban. Talán nem meglepő módon mélyen hallgatnak azóta, amióta az FBI visszalépett a bírósági tárgyalástól. Érdekes látni, mint ha többen megkönnyebbültek volna, hogy az FBI feltörte a telefont, és így nem kellett bedarálnia az Apple-t. Korábban Barack Obama elnök is az FBI álláspontjával értett egyet, pontosabban szólva kiemelte, hogy az nem szolgálja az emberek biztonságát, hogy semmilyen esetben nem lehet hozzáférni a telefonokon lévő adatokhoz. Obama azt is elmondta, hogy számára, aki fontosnak tartja a szabadságjogokat, minden nap kínszenvedést jelent, hogy jó döntéseket hozzon: azaz ne sérüljenek a szabadságjogok, de az amerikai állampolgárok is védve legyenek különböző támadások ellen.

white-house-podium

Most, hogy nagyjából pont került a San Bernadinó-i ügy végére, a Fehér Ház azzal a lendülettel ki is hátrált azok mögül, akik továbbra is törvényben akarják kötelezni a technológiai vállalatokat arra, hogy hátsó kaput építsenek eszközeikbe. A törvénytervezet felhatalmazná a bíróságokat, hogy ténylegesen, büntethetőség mellett kötelezhetnék pl. az Apple-t a titkosítás feloldására. A republikánus Richard Burr és a demokrata Dianne Feinstein szenátorok törvényjavaslatát elvileg jövő héten nyújtják be tárgyalásra a kongresszusi bizottságnak. A Fehér Ház támogatása ebben az esetben csupán formális, azonban pont elég, hogy befolyásolja a döntéshozókat és a közvéleményt. Sokak szerint azért is hátráltak ki, mert a kérdés nemcsak az amerikai népességet, de a törvényhozás résztvevőit is megosztja. Ráadásul választási év is van, ezért elemzők szerint nagyon csekély az esély arra, hogy bármiféle törvényi szabályozás szülessen a Kongresszusban az ősszel esedékes választások előtt.

obama-blackberry

Apró, de vicces tény, hogy a Fehér Ház vezető tisztviselői immáron használhatnak iPhone-t a munkahelyükön is. Eddig biztonsági okokra hivatkozva tiltották az Apple okostelefonjait az amerikai közigazgatás legfelsőbb szférájában. Barack Obama azonban – bár kedveli az Apple termékeket – továbbra is egy speciálisan módosított BlackBerry-t használ.

Források: Reuters via 9to5Mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!