imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A felbontás forradalma


Az elmúlt évtizedekben óriásit változott a telefonok, tágabb értelemben pedig az összes mobil eszköz felbontása. A magyarázat részben egyszerű: megváltozott az, ahogy, ahol és amikor multimédiás tartalmakhoz akarunk hozzáférni. Azaz nem akarunk csak azért hazamenni, hogy bekapcsolva a tévét vagy az asztali számítógépet, jó minőségben meg tudjunk nézni egy videót.

Az első telefonom egy Nokia 3310-es volt, amit imádtam, már csak a gyárilag telepített Snake 2 játék miatt is, amit nekem is sikerült kimaxolnom.

nokia-snake

Azóta sok pixel lefolyt a Dunán, és a GoCompare csinált egy nagyon szép grafikus összeállítást, hogy mekkorát nőtt a telefonkijelzők felbontása 1998 óta. Avagy: hány Nokia 5110-es fér bele egy iPhone 6s Plus-ba? Lássuk!

nokia-5110

1998 márciusában jelent meg a Nokia 5110-es telefonja (ezen még csak a sima Snake volt elérhető), az ő kijelzője lesz az alap mértékegység: 84 x 48 pixel.

motorola-razr-v3-jpg

A következő lépés 6 évet jelent az időben előre, a Motorola Razr V3, 176 x 220 pixellel. Láthatjuk, hogy hány Nokia 5110-es fér el benne. Itt kezdenek felgyorsulni az események.

blackberry-pearl-8100

Blackberry Pearl 8100 2006-ból, 240 x 260-as felbontással. Akkor ez még egy nagyon menő cég volt. És akkor jött 2007.

iphone-1st-gen

Az első iPhone-ban 38 darab Nokia 5110-es képernyőfelbontása fért el, a két telefon között pedig 10 év különbség sem volt.

samsung-galaxy-s2

Ismét ugrunk egy viszonylag nagyobbat az időben, hogy lássuk, a rivális Samsung sem ült a babérjain. A Galaxy S2-be már 95-ször belefér az összehasonlításban szereplő Nokia 5110.

moto-x-1st-gen

Az elmúlt években már nem kell előre sietnünk, ugyanis minden évben brutálisan nőtt a telefonok felbontása. Fent egy első generációs Moto X látható, ami 228 Nokia képernyőnek feleltethető meg. És akkor jöjjön 2015.

iphone-6s-plus

Jól látjátok: 17 év alatt ötszáztizennégyszeresére (514x !) emelkedett a mobiltelefonok felbontási minősége, és egészen biztos, hogy itt nem állunk meg, hisz a verseny továbbra is erős. Mi sem tudjuk, hogy vajon az Apple megmarad az LCD technikánál, netán AMOLED-re vagy mikro-LED kijelzőre fog váltani a jövőben. És hol van az iPhone 6s Plus a QHD telefonok 1440 x 2560-os, vagy a Sony Xperia Z5 Premium 2160 x 3840-os felbontásához képest?

Még egy érdekesség. Azt hittétek, hogy a telefonok kijelzője leveri a csillagokat az égről? Nos, a 12,9 hüvelykes iPad Pro 2732×2048-as felbontása így viszonyul az első generációs iPhone-hoz.

ipad-pro-vs-original-iphone
Kép: 9to5 Mac

Az iPad Pro két ikonja közé éppen, de befér az első generációs iPhone teljes kijelzője.

Források: 9to5 MacCult of Mac, GoCompare

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!