imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A felhasználók szerint túl sok új okostelefon jelenik meg


A vásárlók azt szeretnék, ha az okostelefonokat gyártó cégek kevesebb új modell mutatnának be, valamint segítenének a régebbi készülékek újrahasznosításában – állítja a Greenpeace egy, a szervezet által készített közvélemény-kutatásra hivatkozva.

Várhatóan kevesebb mint egy hónap múlva bemutatja az Apple az iPhone 7-et – de vajon szükségünk van rá egyáltalán? A Greenpeace szerint nem igazán. A természetvédelmi és környezetvédelmi szervezet hat országban (Dél-Korea, Egyesült Államok, Kína, Mexikó, Németország, Oroszország) végzett egy reprezentatív felmérést, 2016 júniusában és júliusában, országonként 1000 fő bevonásával.

A kérdőívben többek között olyan kérdések szerepeltek, hogy a vásárlók összesen hány készülékkel rendelkeznek, mi motiválja őket egy új okostelefon megvételére, és mennyire értenek egyet az új modellek megjelenésének ütemével. Az összesen birtokolt darabszámot tekintve érdekes eredmények születtek: az USA-ban átlagosan 3,46, Oroszországban 5,55, Németországban 3,22 ez a szám – ebbe beletartoznak a nem használt vagy nem működő készülékek is.

Okostelefonok

A megkérdezettek több mint fele válaszolta azt, hogy a gyártók túl sok új modellt mutatnak be, és közel felük mondta azt, hogy a cégeknek felelősségteljesebbnek kéne lenniük az újrahasznosítás terén. Az emberek 30%-a azért vesz új telefont, mert a korábbi tönkrement vagy elveszett, náluk kicsit többen vannak azok, akik szeretnének „korszerűbb technológiát” használni, és ezért váltanak. Több mint a felük azt mondta, hogy tulajdonképpen ritkábban is cserélgethetnék az okostelefonjukat.

Viszonylag kevesen voltak közöttük azok, akik a megjavíttatják a tönkrement vagy megsérült készülékeiket – ez az arány Németországban és az Egyesült Államokban 25% körül van, Kínában és Dél-Koreában azonban az emberek kétharmada a javítást választja. A Greenpeace szerint azért van ez így, mert az ázsiai országokban kevésbé pazarlóak az emberek a helyi kultúrából adódóan. A mintában 4%-nyian voltak azok, akik saját kezűleg próbálták megjavítani az okostelefonjukat.

Ami az újrahasznosítást illeti, Dél-Korában a válaszadók 57%-a mondta azt, hogy a korábbi telefonját egy kifejezetten erre specializálódott cégnek adta el, vagy adta le. Németországban ez az arány mindössze 11% volt. Chih An Lee, Greenpeace-aktivista szerint:

Az újrahasznosítás nem megoldás a problémára, de fontos lépést jelent. A cégeknek a jövőben a körkörös gazdaság irányába kell átalakítaniuk az üzleti modelljüket. Profitot termelhetnek az újrahasznosításból, az anyagok visszanyeréséből és a hosszú élettartamú akkumulátorok gyártásából. A vásárlóknak hallatniuk kéne a hangjukat az ez irányú igényeikkel kapcsolatban.

hasznaltcuccok

Az Apple egyébként pont idén tavasszal mutatta be a nagyközönségnek Liam nevű robotját, melynek feladata az iPhone-ok szétszerelése, hogy aztán a különböző anyagokat újrahasznosíthassák. Liam egy iPhone-t nagyjából 11 másodperc alatt szed szét, óránként kb. 350 darabbal végez, ami évi 1,2 millió darabot jelent. Egyébként hétfőtől péntekig dolgozik, a hétvégéi pedig szabadok – persze ez valószínűleg a személyzet miatt van így, nem Liam ugrik le a tengerpartra meginni egy koktélt.

A tervek szerint a jelenlegi mellett több ilyen robotot is épít majd az Apple, legközelebb Európában áll majd munkába egy Liam, valamint a jövőben iPodokat és iPadeket is szét tudnak majd szerelni a különböző változatok. És mivel imádjuk a róla készült videót, ezért ide is beillesztjük:

Forrás: Greenpeace via The Guardian. Borítókép: The Guardian.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!