imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A feliratkozók négyötöde használja az Apple Music-ot


Egyetlen hivatalosnak tekinthető adat jelent meg eddig az Apple Music felhasználóinak számát illetően: Eddy Cue árulta el két hete, hogy 11 millióan regisztráltak a szolgáltatásra. Azt egyelőre nem tudni, hogy az azóta eltelt időben ez hogyan változott, azt viszont igen, hogy ténylegesen hányan használják rendszeresen a streaminget.

Persze nem teljesen magától árulta el az adatokat az Apple: pár napja körbefutott az interneten egy felmérés, melyet a MusicWatch készített egy ötezer fős, az amerikai népességre súlyozott mintán. Ebben szerepel pár érdekes statisztika – például az, hogy eddig csupán az iOS-felhasználók 11%-a próbálta ki az Apple Music-ot (és összesen 77%-uk hallott már róla valahonnan), vagyis van még hely a növekedésre akkor is, ha az ősszel érkező androidos verzió szóba sem kerül. A 11% egyébként megegyezik azzal az aránnyal, ami az iTunes Store-ból történő vásárlást jellemzi, vagyis nagyjából ennek a népszerűségét érte el eddig a streaming-szolgáltatás.

Ami ennél sokkal érdekesebb adat, hogy a MusicWatch állítása szerint a feliratkozók majdnem fele nem használja jelenleg az Apple Music-ot. Itt lépett a képbe az Apple, akik nem sokkal az eredmények publikálása után eljuttattak a Verge-höz egy közleményt, melyben cáfolták a felmérés eredményeit, és elmondták, hogy a regisztrálók 79%-a rendszeresen használja a szolgáltatást. Az eredmények közti különbséget okozhatják a mintavételbeli hiányosságok, illetve a kérdésfeltevés is – én például nem hallgatok napi rendszerességgel zenét, de ha igen, azt mostanában nagyrészt az Apple Music-ból teszem.

Apple Music

A MusicWatch rákérdezett a konkurenciára is. Arra az eredményre jutottak, hogy a Spotify Premium felhasználók több mint negyede használja az Apple Music-ot is, az ingyenes szolgáltatások esetében azonban jóval kisebb ez az arány: a Spotify-nál 11%, a Pandoránál pedig 6%. Érdekes kérdés, hogy mi történik, amikor nagyjából másfél hónapon belül véget ér az első feliratkozók ingyenes próbaidőszaka. Az eredmények szerint a szolgáltatást jelenleg használók 64%-a mondta azt, hogy szívesen előfizet majd amint lejár a próba, a MusicWatch szerint 61%-uk azonban kikapcsolta az automatikus megújítást.

A kérdőív rákérdezett a Beats 1-ra és a Connectre is, a felhasználók 30%-a mondta, hogy szokta hallgatni az Apple online rádióját, a közösségi szolgáltatást pedig 27%-uk használja.

Persze a fentiek továbbra sem hivatalos adatok – kivéve az Apple-től származó 79%-os érték –, talán a szeptemberben esedékes következő keynote-on tudunk meg pontosabb számokat az Apple Music-kal kapcsolatban. Vagy akkor sem, és a cég csak a zenekiadókkal osztja meg az eredményeket. Náluk sosem lehet tudni.

Forrás: The Verge, iMore.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!