imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

A Google bevonta a Huawei Android engedélyét!


Az új Huawei telefonokon nem lesz elérhető a Google Play Store, de még a Gmail sem. Az Egyesült Államok és Kína gazdasági háborúja durván átalakíthatja a mai tech világot. Kiket és hogyan érint a kialakult helyzet?

Kezdjük magával a bombahírrel, amit magyar idő szerint vasárnap éjjel hozott le a Reuters, majd erősítette meg nekik később egy másik forrás is:

A Google tulajdonosa, az Alphabet Inc felfüggesztette azon üzleteit a Huawei-jel, amik tartalmazzák a hardverek, szoftverek és technikai szolgáltatások cseréjét, kivéve a nyilvánosan, nyílt forráskodú licenccel elérhetőeket.

Ez pedig röviden azt jelenti, hogy a Huawei csak a nyílt forráskódú Androidot éri majd el, és nem kap majd hozzáférést a Google szolgáltatásaihoz. Így nem lesz elérhető készülékein a Google Play Store, a Gmail, a YouTube, a Google Maps és a Google Chrome sem.

Az ok: Trump kereskedelmi háborúja

Egy átlagos olvasónak, aki nem bújja a nemzetközi gazdasági híreket, megdöbbentően hathat, és látszólag a semmiből jött a hír. Hogy jutottunk ide? Egyáltalán miért lépte meg ezt a Google?

Donald Trump külpolitikájának a mexikói határra húzott tervezett fal mellett legfontosabb eleme a Kínával folytatott kereskelmi vámok emelése. Ennek célja, hogy a kínai import drágulása miatt egyre több vállalkozás döntsön úgy, hogy a kiszervezett gyártás helyett az Egyesült Államokba helyezi vissza termelését.

Mi nem gazdasági vagy politikai oldal vagyunk, így ne menjünk bele, hogy mennyi értelme van, kiknek tetszik és hosszú távon milyen hatásai lesznek, röviden: ellene és mellette is szólnak érvek. Az viszont biztos, hogy rövidtávon most három földrajzi egység fogyasztói járnak rosszul: az USA, Kína, és a világ többi része.

A vámok emelése mellett a Trump kabinet gazdasági nemzeti vészhelyzetet rendelt el, és feketelistát állított fel, ami a “külföldi ellenségeket” tartalmazza. Erre a listára tette fel csütörtökön a kínai tech óriást, aminek a hatásait hirtelen nem lehetett megjósolni. Azonban a Google tulajdonosa, az Alphabet Inc egy amerikai cég, és a politikai nyomásra gyakorlatilag azonnal reagált. A tiltás pedig nem korlátozott, vagyis az egész világra, így Európára is kihat (Kínára mérsékeltebben, ott a Huawei eleve kissé más operációs rendszert használ és könnyebben tud majd váltani).

Hogyan hat ez mindez az Apple-re?

Érdemes kicsit kitérnünk a hír kapcsán az Apple-re is. A vállalat további növekedésének egyik legfontosabb piaca épp Kína lenne, ám ez most eléggé veszélyben van. Egy ilyen gazdasági háborúban egyértelmű, hogy egy ilyen lépésre Peking valahogy reagálni fog. Ez pedig azt jelenti, hogy a Huawei tiltására elképzelhető, hogy egy Apple/iPhone elleni bojkott jöhet. Hallottunk már ilyenről Törökországban is, de abban az országban, ahol minden lépést kamerával figyelnek és pontrendszerben éli a lakosság mindennapjait, egy ilyen kampány sokkal sikeresebb lehet.

Cupertino helyzetét egyébként már a vámok is nehezítik, mivel a gyártás jelentős része Kínában zajlik. Az iPhone-okra ugyan még nem vetett ki vámot az USA, de a kábelekre és kiegészítőkre igen. A vám mértéke pedig tovább emelkedhet.

Pánikhangulat nincs, de a tőzsde azért nem pozitívan reagált: a vállalat részvénye, az AAPL hiába dolgozta le az őszi hatalmas zuhanást, és ment fel idén a 142 dolláros szintről egészen 211 dollárig, az elmúlt időszakban megint 20%-kal lejjebb ütötték.

Az egész helyzet elég kesze-kusza, de leginkább a beszállítói hálózat az. Az Apple-nek számos kínai beszállítója van, de a Huawei-nek is beszállít például az amerikai Qualcomm.
A mostani hírre a Huawei úgy reagált, hogy ez a döntés negatívan hat majd az amerikai felhasználókra és tízezer USA állampolgár megélhetését veszélyezteti, ugyanakkor azt se feledjük el, hogy 3 millió kínainak ad munkát az Apple gyártási lánca.

Miért épp a Huawei?

Ugyan mi is tettünk már ki hírt a Huawei bakijairól, marketing trükkjeiről és megtévesztéseiről, és arról is többször olvashattunk a nemzetközi sajtóban, hogy esetleg lehallgathatják a készülékeiket, nem ez elsősorban a valódi kockázat forrása.

A Huawei az okostelefon gyártás mellett benne van a hálózatépítésben, és az 5G hálózatok kapcsán aggályok merültek fel a vállalat és a kínai állam szoros kapcsolata miatt. Ez egyébként nem csak az USA-ra igaz: Európában Nagy-Britanniában és Hollandiában erősödnek a Huawei ellenes hangok.

Más tech vállalat is hasonló sorsra juthat?

Az óriások közül valószínűleg nem. A másik érintett még a Xiaomi lehetne, de ők eddig úgy döntöttek, hogy nem törnek be az amerikai piacra, egy forkolt Androidot használnak, saját appokra helyezik a hangsúlyt, ráadásul nincsenek is benne a hálózatépítési piacban. Aztán persze ki tudja meddig fajul az ügy.

A már aktív Huawei telefonok is érintettek?

A mostani bejelentés szerint csak a jövőbeni készülékekre nem éri el a Google szolgáltatásait a Huawei, a jelenleg is aktív mobilokra kap támogatást. Annak a részleteit egyelőre nem ismerjük, hogy a frissítésekkel mi lesz a helyzet.

Meddig tarthat ez az állapot?

Erre szinte lehetetlen válaszolni. Egyre feszültebb a helyzet a két szuperhatalom között, és ez most a techóriásokat tekintve és érezhető. Az fontos szempont lehet, hogy már javában zajlik az USA-ban a 2020-as elnökválasztási kampány, ahol a Republikánusok jelöltje most egyértelműen a regnáló elnök lesz. Persze egy megegyezést követően gyorsan reagálhatnak a vállalatok, de ha sokáig marad a tiltás, akkor új stratégiákat kell kidolgoznia a vezetéseknek.

Forrás: Reuters
Borítókép: The Verge / Alex Castro

Van még kérdésed a témában? Megpróbálunk válaszolni rá! Kérjük a hozzászólások elküldése előtt vegyétek figyelembe, hogy mi egy Apple Premium Resellerhez köthető tech oldal vagyunk, így próbáljuk mellőzni a politikát, és ne tegyetek be olyan linkeket, amiket törölnünk kell majd.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!