imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Google is szívesen átállna a Swift-re?


A nemrégiben nyílt forráskódúvá vált Swift 2.0-át nem csak az IBM kedvelte meg, legalábbis a források ezt állítják. A 9to5mac értesülései szerint, az Apple által fejlesztett programozási nyelvet a Google is szívesen látná a jövőbeni androidos készülékeken futó programok alappilléreként. Ez pedig egy jelentős lépés lehet, hiszen így sokkal könnyebb lenne implementálni az alkalmazásokat az egyik operációs rendszerről a másikra.

Az Google rendszerét használó mobil telefonokon futó alkalmazások Java-ban íródtak, amiről annyit kell tudni röviden, hogy habár még mindig sokan szeretik, a jelenlegi fejlesztőtársadalom hasonló sorsot kíván neki, mint a Flashnek. Érdekesség továbbá, hogy a Google által fejlesztett böngésző, a Chrome 2015 áprilisa óta tiltja a webhelyeken megjelenő Java kiegészítők megjelenését, mivel potenciális veszélyforrásnak nyilvánította azt az alkalmazást fejlesztő csapat biztonsági részlege. A Java-t egyébként  az 1990-es évek elejétől fejlesztik, 2009 óta az Oracle. Fontos még azt is megjegyezni, hogy a Java nyelv a szintaxisát főleg a C és a C++ nyelvektől örökölte, viszont sokkal egyszerűbb objektummodellel rendelkezik, mint a C++. A JavaScript szintaxisa és neve hasonló ugyan a Java-éhoz, de a két nyelv nem áll olyan szoros rokonságban, mint azt ezekből a hasonlóságokból gondolhatnánk.

onlineIDE-coding

Ehhez képest a Swift legújabb verziója egy többparadigmás programozási nyelv, amelyet 5 éve fejlesztenek, de mindössze csak két éve van hivatalosan kiadva. Ez volt ugyanis 2014-ben az Xcode 6.0 nagy újítása. A nyelv azóta brutális fejlődésen ment keresztül, sőt a szabad forráskódúsága miatt a 3.0-ás – tervezett – verzió rejtelmeiben elmerülhetünk. Hasonlósága a Java-hoz, hogy objektumorientált programozást tesz lehetővé, ez főleg annak köszönhető, hogy az Objective-C, a C# és a Ruby jó alapokat biztosított a Swiftnek. Ezen kívül viszont két teljesen különböző nyelvről beszélünk.

 

Éppen ezért nem igaz az a spekuláció sem, miszerint ha Google átállna a Swiftre, akkor az így íródott alkalmazások egyaránt futnának iOS és Android rendszereken. A helyzet ugyanis, hogy a két platform API-ja továbbra is jelentősen eltérne, és így a közös nyelv mindösszesen csak meggyorsítaná az implementáció folyamatát, de nem váltaná ki azt. Ahhoz viszont nem fér kétség, hogy a mobilalkalmazás-fejlesztők rengeteget nyernének a helyzeten, mivel nem kéne a több platformú programozáshoz, több programozási nyelvben is jeleskedni. Így egyértelműen mindenhol a Swift lenne oktatva, ahogy ez lenne a szakmában az uralkodó nyelv is.

swift-screenshot (1)

Az átállást az is nehezíti, hogy az Android rendszerek API-k egy része C++-ban íródott, amivel jelenleg a Swift nem tud mit kezdeni. Elképzelhető persze, hogy ezt idővel orvosolják a fejlesztők, de ez nem a közeljövőben fog megtörténni. Remélhetőleg, ha mégis átállásra veszi a fejét a Google, akkor képes lesz olyan API-t készíteni, mint például az IBM Kitura-ja.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!