imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Google mostantól az Alphabet leányvállalata


Érdekes bejelentést tett itthoni idő szerint tegnap este a Google egyik társalapítója, Larry Page: a Google mostantól az Alphabet 100%-os tulajdonát képzi, a cég új vezérigazgatója pedig a korábban az Androidért és Chrome OS-ért felelős Sundar Pichai lesz.

Mi történt? Felvásárolták a Google-t? Lehetséges ez? Nos, nem erről van szó, hanem egy jelentős átstrukturálásról a szervezet felépítésében. Az Alphabet egy új cég, melyet a Google két korábbi alapítója, Larry Page és Sergey Brin hoztak létre, és ők is vezetik majd a későbbiekben: Page a vezérigazgató, Brin pedig az elnök. A döntés hátterét az új cég weboldalán, az abc.xyz-n fejtik ki bővebben:

Régóta hiszünk benne, hogy a cégek hajlamosak elkényelmesedni, ha mindig csak ugyanazt csinálják, és így csak apró változtatásokat eszközölnek. De a technológia világában, ahol a forradalmi ötletek jelentik a növekedés kulcsát, kicsit kényelmetlenül kell érezned magad ahhoz, hogy komoly tényező maradj. A cégünk jelenleg is jól működik, de úgy gondoljuk, még átláthatóbbá és elszámoltathatóbbá tehetjük.

Larry Page | Kép forrása: FOX News
Larry Page | Kép forrása: FOX News

Az Alphabet része lesz a Google mellett számos más cég is, például a drónos kiszállítással kísérletező Wing, a vércukorszintet érzékelő kontaktlencséről ismert Life Sciences, az élet meghosszabbítását kutató Calico, és természetesen az X projektekért felelős ágazat, ami a technológia rengeteg különböző területén futtat kutatásokat.

Az Alphabet Inc. váltja a Google Inc.-et a tőzsdén, és a Google összes korábbi részvénye automatikusan azonos mennyiégű Alphabet részvénnyé válik, ugyanazokkal a jogokkal. A Google az Alphabet 100%-os tulajdonában álló leányvállalat lesz. A részvények továbbra is a GOOGL és a GOOG azonosítók alatt érhetők el.

Sergey Brin | Kép forrása: The Guardian
Sergey Brin | Kép forrása: The Guardian

Minden leányvállalatnak saját vezérigazgatója lesz – hasonlóan a Google élére most kinevezett Sundar Pichai-hoz. Továbbra is a Google-höz tartozik majd a kereső, a térképszolgáltatás, a hirdetések, az Android, a Play Store és a YouTube is. És hogy miért pont Alphabet? Page erre is kitért:

Azért tetszett meg az Alphabet név, mert a betűk gyűjteményét jelenti, melyek a nyelvet képviselik, az emberiség egyik legfontosabb innovációját, és természetesen ez az alapja a Google keresőhöz használt indexelésnek is. Az is tetszik, hogy azt jelenti, alpha-bet (az átlag feletti megtérülés egy befektetésre), amire mi is törekszünk! Hozzá kell még tennem, hogy nem akarunk a fogyasztók számára fontos márkát építeni belőle saját termékekkel – az egész átalakítás lényege, hogy az Alphabet-cégek függetlenséggel rendelkezzenek és fejleszthessék a saját márkáikat.

A Google önvezető autója. | Kép forrása: New York Post
A Google önvezető autója. | Kép forrása: New York Post

Mit jelent tehát az átalakulás a felhasználók számára? Gyakorlatilag semmi észrevehetőt. Ugyanúgy Google-kereső és Android lesz a jövőben is, és a YouTube-ot változatlan formában nézhetjük. Noha a változás meglepte a tőzsdét (zárás után több mint 6%-ot nőtt a részvények árfolyama) és a világot, az átszervezés már egy ideje zajlik a Google-nél. Azt is láthattuk, hogy Page és Brin egyre inkább a Google X által képviselt projektek iránt érdeklődik, az Alphabet pedig elválasztja ezeket a Google hagyományos termékeitől.

Forrás: abc.xyz, iMore, The Verge.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!