imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

A Google szakíthat a hagyományokkal az Android új verziójánál


Aki egy kicsit is érdeklődik az Android operációs rendszer iránt, könnyen észrevehette, hogy a Google rendszerint nyalánkságok neveivel látja el a különböző főverziószámokat, azonban nagyon úgy tűnik, hogy idén a vállalat szembemegy a tradícióval, és változtat a megszokott elnevezéseken.

Szinte kijelenthető, hogy amióta létezik az Android – az első két verziót kivéve -, mindig valami finomság lett az új rendszerek neve. A legutóbbi három például a Nougat (7.0), az Oreo (8.0) és a Pie (9.0) voltak. Ugyan ezekből nem feltétlenül derül ki, de a Google ábécé sorrendben haladt folyamatosan az elnevezéseket illetően.

A vállalat a tegnapi napon jelentette be, hogy az új rendszer neve Android 10 lesz. A rajongók pedig kíváncsian várták, hogy idén milyen – a soron következő Q betűvel kezdődő – fantázianevet adnak majd a frissítésnek, azonban ez a momentum sajnos elmaradt. Mint kiderült, az idei főverziónál már nem folytatják az édességeken alapuló megkülönböztetést.

A sajtó rögtön el is kezdett találgatni, hogy vajon mi sarkallhatta arra a Google-t, hogy eltérjen az eddig megszokott módszertől. A különböző elméletek közül a legvalószínűbbnek egyébként az tűnt, hogy nem sok olyan világhírű édesség létezik, aminek Q betűvel kezdődne a neve (momentán nekünk sem jut eszünkbe semmi ilyen). De természetesen erről megkérdezték a tech óriást is, aki azt válaszolta, hogy egyáltalán nem erről van szó, csupán azt látták, hogy a felhasználóknak sokszor a nyelvi különbözőségek miatt nem könnyű beazonosítani, hogy melyik verzóhoz melyik elnevezés társul.

Nos, ebben igazuk lehet, hiszen a rendszer verzióinál valóban elsődleges szempont az, hogy a felhasználó rögtön tudja, hogy az ő készüléke melyik változattal rendelkezik. Személyes véleményem egyébként az, hogy jópofa elnevezések – ráadásul ábécé sorrendben – ide vagy oda, tényleg nehezen volt követhető egy teljesen laikus számára, hogy melyik név melyik főverziószámot is takarja. Ugyan az utóbbi időben igyekeztek minél egyszerűbbre és érthetőbbre venni a figurát, azonban például a 4.0-ás és 4.4.4-es verziók között 3 darab elnevezés is volt, ami kifejezetten előnytelennek mondható.

Ezen felbuzdulva tehát úgy néz ki, hogy a Google inkább elhagyja az édességekre hajazó elnevezéseket, és inkább az iOS-hez hasonlóan – az előbbi megoldáshoz képest igencsak minimalista módon – csak simán az “Android 10” elnevezést használja majd. A kerek verziószámra való tekintettel pedig változtattak is kicsit az arculaton, amely 2014 óta egészen idáig változatlan volt. A rendszerfrissítés a vállalat szerint még a harmadik negyedévben elérhető lesz, ami nagy valószínűséggel szeptember közepét vagy végét jelentheti. Érdekes, hogy mennyire hasonló időpontot választottak az iOS 13 várható megjelenéséhez képest. Vajon véletlen lenne?

Ti tudtok olyan híres édességről, aminek Q betűvel kezdődik a neve, és használhatná a Google, ha véletlenül mégis meggondolná magát?

Forrás: MacRumors

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!