imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Google veszi át az iCloud egy részének az üzemeltetését?


Messze vagyunk már attól, amikor Steve Jobs termonukleáris háborút akart indítani az Android platform, és így a Google ellen. Ahogy egyes cikkek találó szófordulattal írták le, Tim Cook hatástalanította ezt a bombát, és a cég egészen másra kezdett el koncentrálni.

Ami nem feltétlenül volt egy rossz stratégia, ugyanis miután a szellem kint van a palackból, elég nehéz oda visszatuszkolni. Lehet a végtelenségig perelni a Samsungot a szabadalomsértések miatt, de mire ítélet születik, és mondjuk 2-3-4 évvel ezelőtti telefonokat „tilt be” a bíróság, addigra azokat már rég kivonták, és a cég rég kitermelte azt a profitot, amiből kacagva kifizeti a bírságot. A képlet egyszerű: csináljunk jobb termékeket és szolgáltatásokat, de ha úgy adódik, hogy a konkurencia jobb, akkor kössünk velük megállapodásokat, amiből kölcsönös előnyök származnak. Ezért fizet 1 milliárd dollárt a Google az Apple-nek, hogy továbbra is az ő keresőjük legyen az alapértelmezett kereső az iOS eszközökön, de ezért volt tanulságos az Apple-nek is az Apple Maps „bukdácsolása”, hogy extrém rövid idő alatt akartak kifejleszteni valamit, amiben a Google-nek sokéves előnye volt.

server-room

A CRN értesülése szerint tavaly év végén a Google és az Apple megállapodtak abban, hogy az előbbi fogja (infrastrukturálisan) üzemeltetni az iCloud felhőszolgáltatás egy részét, amiért az Apple valahol 400 és 600 millió dollár között fizet. Ez irgalmatlan sok pénznek tűnik, azonban olyan óriási összegeket nem kaszál vele a Google, ezzel inkább megerősíti harmadik helyét a felhőalapú szolgáltatások üzemeltetési piacán. A hírek szerint az Apple is elsősorban költségcsökkentés és diverzifikáció miatt osztja meg a kapacitásokat, eddig ugyanis az Amazon Web Services (AWS) és a Microsoft Azure üzemeltették az iCloudot (ezeket természetesen egyikük sem erősítette meg). A Google-nek (Alphabet) egyébként is nagyratörő tervei vannak a felhőalapú szolgáltatások piacán, ezért vették fel a VMware társalapítóját Diane Greene-t, aki jelenleg a cég alelnökeként intézi az ide vonatkozó ügyeket. Úgy néz ki sikerrel, mert az előző hónapban a Spotify is bejelentette, hogy a Google Cloud Platformot fogja használni. A hírek szerint kb. 1 évig fog tartani, amíg az iCloud szerverek átállnak Google Cloud Platformra.

Források: 9to5Mac, iMore, CRN

Borítókép: Mészáros Roland

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!