imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A hét ingyenes alkalmazása: Bean’s Quest


Szent Patrik napja van ma, egyúttal péntek is, ami azt jelenti, hogy folytatódik sorozatunk, melyben a hét ingyenes alkalmazását mutatjuk be. Az Apple ezúttal egy rerto platformjátékot emelt ki az App Store-ban, ez a Bean’s Quest névre hallgat.

Sokféle különböző karakter bőrébe bújtam már életem során kismillió platformjátékban, de mexikói ugróbabéba, be kell vallanom, még soha. Márpedig a Kumobius csapatának első játékában – melyet szabadidejükben dobtak össze és először 2011-ben jelent meg – bizony egy mexikói ugróbabot irányítunk a retro grafikájú pályákon haladva. Ez írja róla az Apple:

A mókás szereplőknek és az egyszerű irányításnak köszönhetően azonnal elámultunk ettől a színes platformjátéktól. Egy érintéssel célozhatsz a folyamatosan pattogó mexikói ugróbabbal, hogy így gyűzd le az ellenfeleket, gyűjts gyémántokat és kerüld el a csapdákat a nagyszerű retro stílusú környezetben. Rengeteg új pálya került a játékba a megjelenése óta, így hosszú időre biztosítja a kikapcsolódást.

Bean's Quest

A mobilos platformjátékok legnagyobb rákfenéje az irányítás. A műfaj lényege az, hogy a reflexeinket próbára téve verekedjük át magunkat a különböző pályákon, tökéletes időzítéssel és ugrásokkal. Mondanom sem kell, ez egy érintőkijelzőn nem kis kihívást jelent. Többen többféle módon próbálták meg ezt áthidalni, vannak akik virtuális joystickot raknak a kijelzőre, van ahol automatikusan fut a karakter, és van a Bean’s Quest.

Bean's Quest

Itt is van ugyanis automatizmus, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk. A babunk ugyanis folyamatosan ugrál, mi pedig a kijelző két oldalán lévő virtuális gombokkal mozgathatjuk jobbra vagy balra. Egészen egyedi megoldás, annyi szent, hiszen így az időzítést kell pontosan belőni ahhoz, hogy feljussunk egy platformra, ráugorjunk egy ellenségre, vagy elkerüljünk egy csapdát. Hogy őszinte legyek, nekem annyira nem jött be a dolog, elég idegesítőnek találtam az elején, bár egy idő után azért hozzá lehet szokni.

Bean's Quest

Hozzászokni márpedig lesz időnk, ugyanis a Bean’s Quest mostanra már 150 kihívást tartalmaz 50 pályán 5 egyedi világban, szóval valóban hosszú távon képes lekötni azokat, akiket megragad a játék. A grafika a retro vonalat képviseli, ehhez igazodik az egyedi soundtrack is, ami 10, kifejezetten a játékhoz készült zenét tartalmaz. iCloud szinkronizáció is került bele, vagyis ott folytathatjuk egy eszközünkön, ahol egy másikon abbahagytuk. A hét ingyenes alkalmazásaként most az eredeti 3 eurós árat sem kell kifizetnünk érte – ráadásul alkalmazáson belüli vásárlásokkal sem tömték tele.

• Bean’s Quest letöltése az App Store-ból (univerzális, akciós, ingyenes)

Szokásunkhoz híven összegyűjtöttünk még néhány, mostanában leakciózott, ingyenessé vált alkalmazást az App of the Week mellé. Ezekkel azonban érdemes sietni, valószínűleg nem egy hétig vannak ingyen, akár már pár órán (percen!) belül visszaállhat az áruk!

 

Angry Birds Star Wars (iPhone / iPad)

Angry Birds Star Wars

Mit csináljunk egy fejőstehénként működő névvel, ha szeretnénk, hogy még egy(-két-három) Ferrari parkoljon a garázsban? Hát hozzuk össze egy még jobban tejelő franchise-zal! Az Angry Birds Star Wars ennek a példának a tipikus esete, most viszont ingyen juthatunk hozzá.

 

Typography Insight (iPhone / iPad)

Typography Insight

Ha érdekel a tipográfia, akkor ez egy kötelező darab. Szuper alkalmazásról van szó, melynek segítségével bárki elsajátíthatja a tipográfia alapjait, hogy aztán észrevegye, miért is vérlázító koppintása az Arial a Helveticának. A betűket gigászi méretűre nagyíthatjuk az apró részletek megfigyeléséhez, egymásra tehetünk két betűtípust, de még egy kis játék is helyet kapott benne, amivel az alámetszést gyakorolhatjuk.

 

File New – Photo Editor

File New Photo Editor

Talán a fotószerkesztő appok képviselik a játékok után a második legnépszerűbb kategóriát az App Store-ban. Rengeteg közül választhatunk, itt van például a File New – Photo Editor, ami most ingyen tölthető le a korábbi 2 eurós ára helyett. Nagy csodára nem kell számítani, nem rengeti meg a műfaj alapjait.

 

Devious Dungeon

Nocsak, még egy retro platformjáték a hét ingyenes alkalmazása mellé. A Devious Dungeon azonban visz egy, vagyis több csavart a dolgokba: egyrészt véletlenszerűen generál pályákat, vagyis jó időre leköthet, másrészt RPG elemeket is tartalmaz. Ez azt jelenti hogy a karakterünket fejleszthetjük, újabb és jobb fegyvereket vehetünk neki, stb. Van benn alkalmazáson belüli vásárlás, de maga a játék most ingyenes a korábbi 3 euró helyett.

 

Leaf – RSS News Reader

Leaf

Én ugyan a Reederre esküszöm ha RSS-olvasóról van szó Macen, de a Leaf sem rossz próbálkozás, sőt. Mail-hez hasonló letisztult kezelőfelület, szinkronizáció a legnépszerűbb hírolvasó szolgáltatásokkal és különböző appokkal, mi kell még? Ja, 10 euró helyett most ingyen van!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!