imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A hét ingyenes alkalmazása: Busy Shapes


Lassan véget ér január második hete is, péntek van, ráadásul 13-a, ami nem csak szerencsétlenséget jelent, hanem azt is, hogy itt a hét ingyenes alkalmazása. Az Apple választása most a Busy Shapes nevű játékra esett, mely kifejezetten 5 év alatti gyerekeknek készült.

Gondolom mindenkinek ismerősek azok a kisgyerekeknek készült játékok, melyeknél a lényeg, hogy különböző formájú elemeket tuszkoljunk azokba a lyukakba, melyekbe beleilleszkednek. Nos, a Busy Shapes esetében is valami hasonlóról van szó, iOS app lévén persze ennél azért egy fokkal szofisztikáltabb dologról beszélünk.

Busy Shapes

Az Edoki Academy által fejlesztett játék kifejezetten a 2-5 éves korosztálynak készült, célja a készségfejlesztés. Nem mai darabról van szó, 2014-ben viszont számtalan díjat és elismerést bezsebelté, még az Apple is szerepeltette a Best of 2014 válogatásában. Az alapkoncepció a svájci pszichológustól, Jean Piaget-től származik. Hogy pontosan mi is volt az ő elmélete? Nézzük a Wikipédia idevágó szócikkét:

A Piaget által kidolgozott elméletben a fogalmak egyszerű és tapasztalathoz kötött sémákon keresztül egyre komplexebb struktúrákat alkotnak (genetikus episztemológia). Felfogása szerint a pszichés fejlődés a világ megismerő ábrázolásának és szemléltetésének (kognitív reprezentációjának, illetve rekonstrukciójának, lásd konstruktivizmus) folyamatos differenciálódásán keresztül valósul meg. A folyamatot az asszimiláció (a környezetből származó tapasztalatok már meglévő sémákba való beillesztése) és az akkomodáció (a sémáknak a környezethez való igazítása) egyensúlyának fokozatos megjelenése jellemzi. Piaget-nak a gyermek kognitív fejlődésére vonatkozó elképzelései nagy hatással voltak az intelligenciakutatásokra.

Busy Shapes

A lényeg tehát először az, hogy a gyerekek egyszerű geometriai alakzatokat juttassanak el a hozzájuk passzoló lyukakhoz, de ennél azért bonyolultabb feladatokkal is találkozhatunk. Van, hogy több forma is van a kijelzőn, előfordul, hogy különböző akadályokat is ki el kell kerülni, vagy dobozokba rejtett alakzatokat kell megszereznünk. Ha ez nem lenne elég, különböző tárgyakat is kombinálhatnak a kicsik, egy „üveglap” alól kell előcsalogatniuk az elemeket, meg kell keresniük az elrejtett lyukat vagy éppen „féregjáratokat” kell használniuk.

A Busy Shapes tényleg csak a legkisebbeknek való, viszont ők valószínűleg roppant jól el fognak szórakozni vele. Szerencsére a hardverigénye sem magas, bármin elfut, amin az iOS 7 is, így akár egy régebbi készüléken is játszhatnak vele. Az App of the Week promóció keretében most ingyenesen tölthető le a korábbi 3 eurós ár helyett, alkalmazáson belüli vásárlásokat nem tartalmaz.

• Busy Shapes letöltése az App Store-ból (univerzális, akciós, ingyenes)

Akkor sem kell csüggedni, ha nincs olyan kisgyerek a közelben, akit meglepnél a hét ingyenes alkalmazásával, összegyűjtöttünk még pár olyan appot, melyek mostanában lettek ingyenesek. Legyél azonban résen: A Busy Shapesszel ellentétben ezeknek az ára már akár pár órán belül visszaállhat!

 

Beautiful Go

Beautiful Go

A Go egy kínai eredetű táblajáték, amit nagyjából négyezer éve játszanak már. Mostanában a Google mesterséges intelligenciája, az AlphaGo révén lehet ismerős – a szoftver ugyanis szépen elverte a legprofibb emberi játékosokat is. A Beautiful Go tehát Go app, a neve pedig nem a kinézetére utal – ami elég fapados – hanem a játék szépségére. Az eredeti két eurós ára helyett vált most ingyenessé.

 

Wyvern

Wyvern

A Wyvern egy indie többjátékos kaland-szerepjáték, melyet a késő ’80-as évek hangulatában fejlesztett a Ghost Track csapata. Több ezer kézzel készített térképet fedezhetünk fel a 42 különböző karaktertípussal, továbbá hat céh közül választhatunk. Vannak benne alkalmazáson belüli vásárlások, de ezek nem feltétlenül szükségesek a játékhoz (vagyis a gyengék fegyverei). Most 2 euró helyett van ingyen.

 

Warp Shift

Warp Shift

A Warp Shift nemrég (egészen pontosan két hete) volt a hét ingyenes alkalmazása, de most ismét ingyen tölthető le a 3 eurós ár helyett. Ha lemaradtál róla, érdemes lecsapni rá, nagyon szuper, egyedi megoldásokkal operáló puzzle-játékról van szó.

 

Filtromatic

Filtromatic

Nézzünk végül egy Mac appot is. A Filtromatic – ahogyan a neve is mutatja – egy olyan app, amivel filtereket tehetünk a képeinkre, amiket aztán természetesen meg is oszthatunk a különböző közösségi hálózatokon. Kérdés, hogy kinek van rá szüksége a gyári Fotók app mellett, mindenesetre most 3 euró helyett ingyenesen tölthető le.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!