imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A hét ingyenes alkalmazása: Camera Plus


Úgy tűnik, hétvégén egész szép időnk lesz, úgyhogy érdemes egy kicsit kimozdulni a szabadba. Ha pedig már ott vagyunk, néhány fotót is készíthetünk. Ha annyira nem jön be a gyári Kamera alkalmazás, most mindenképp érdemes kipróbálni a Camera Plus nevű appot, mely a hét ingyenes alkalmazása lett.

Utoljára februárban került fotózással kapcsolatos alkalmazás az App of the Week promócióba, pedig a tapasztalataink alapján ez a második leggyakoribb kategória a hét ingyenes alkalmazásai között (az első helyen természetesen a játékok szerepelnek). A Camera Plus egy, a Global Delight csapata által fejlesztett fotós app, a megszokott funkciókon kívül néhány extrával megfűszerezve.

Az app elindítása és a rövid bemutató után egyből a fotókészítő képernyőn találjuk magunkat – ezt egyébként az alkalmazáson belül bárhonnan gyorsan elérhetjük, ha megrázzuk a készülékünket, ami akkor jöhet jól, ha épp egy előző fotót szerkesztünk, de hirtelen történik még valami érdekes. Az exponálógomb magától értetődő, a jobb alsó sarokban a videó- és fotómód között váltogathatunk. Kettejük között bújik meg egy kisebb menü.

Camera Plus

A Big Button mód segítségével bárhol a képre nyomhatunk a fényképezéshez, a Stabilize több-kevesebb sikerrel megpróbálja kiküszöbölni a kezünk remegését. A Burst móddal sorozatot készíthetünk, itt beállíthatjuk, hogy egy bizonyos mennyiségű képet szeretnénk-e, vagy egyszerűen a gomb nyomva tartása alatt folyamatosan fotózni akarunk. A Timer az időzítő, itt nekem nem volt azonnal egyértelmű, hogy a megjelenő körön húzva az ujjunkat 5 és 30 másodperc közötti értéket állíthatunk be. Az alsó sorban egyrészt gyorsan ki- és bekapcsolhatjuk a geolokációt, vagyis hogy elmentésre kerüljenek-e a GPS-koordináták a fotóinkban, választhatunk felbontást, és beállíthatjuk, hogy a hangerőszabályzó gombokkal is szeretnénk-e exponálni.

A kijelző tetején található menüsor is rejt néhány izgalmas funkciót. Az elő- és hátlapi kamera közötti váltás lehetősége nem ezek közé tartozik, viszont a vízmérték igen. Ha ezt bekapcsoljuk, akkor megjelenik egy 3×3-as rács, aminek az egyik vonala zölden világít amennyiben vízszintes helyzetben tartjuk a telefont – ehhez a beépített giroszkópot használja, sajnos nem 100%-ig pontos. A vakukapcsoló mellett egy kis ejtőernyős fényképezőgép-ikont látunk, ez az AirSnap módot indítja el: amennyiben ilyenkor két iOS-eszközön indítjuk el az appot, az egyiket távkioldónak használhatjuk, vagyis egészen messziről is ellőhetjük a fotóinkat, ráadásul azt is láthatjuk, hogy mi van a képen.

Camera Plus

Az elkészült fotókat természetesen szerkeszthetjük is, az alapműveleteken és a gyors javítófunkcióként szolgáló „Pix’d”-n kívül van pár előre legyártott filter is, ezek jelentős részéért azonban fizetnünk kell alkalmazáson belüli vásárlással, ami az akcióban sincs ingyen. Ugyanígy fizetős a Locked Roll funkció, melynek segítségével akár a Touch ID-t használva elrejthetünk egyes fotókat a kíváncsiskodó szemek elől. Könnyen megoszthatjuk azonban innen a fotókat Wi-Fi-n keresztül, ekkor egy pici webszervert indít az alkalmazás, amire egy böngészőn keresztül csatlakozhatunk és tölthetjük le a képeket.

A Camera Plus minden iOS 8 futtatására alkalmas készüléken fut, ráadásul Apple Watch app is tartozik hozzá, amit élő előnézettel is rendelkező távkioldónak használhatunk, valamint az alapbeállításokat is módosíthatjuk a segítségével. Most egy hétig ingyenesen tölthető le az eredeti 1,99 eurós ár helyett (bár akciósan volt már 0,99 euró is).

• Camera Plus letöltése az App Store-ból (univerzális, akciós, ingyenes, IAP)
Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!