imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A hét ingyenes alkalmazása: Colorburn


Szerencsére úgy tűnik, hogy az Apple 2016-ban sem szakít azzal a hagyománnyal, hogy minden héten egy általuk választott iOS app ingyenes lesz az App Store-ban. Az új év első ilyen alkalmazása a Colorburn nevű fotószerkesztő lett.

A Colorburn nem először kerül kiemelésre az App Store-ban, kétszer is szerepelt a legjobb új alkalmazások között, és különböző toplistákra is felkerült. Ami elsőre számomra kicsit meglepőnek tűnik, hiszen nem rendelkezik kiemelkedő szerkesztési lehetőségekkel, mindössze annyiról van szó, hogy színes szűrőkkel készíthetünk vele fotókat, vagy színes szűrőket pakolhatunk a meglévő képeinkre.

Igaz, ebből viszont egyből kapunk 1000 darabot, ami a fejlesztők állítása szerint 20x annyi, mint egy hagyományos alkalmazás esetében, amit el is hiszek nekik, kérdés, hogy mennyi értelme van ennek. A filtereket egyébként kedvencekként is elmenthetjük, így azért egy fokkal egyszerűbben válogathatunk a gyakrabban használtak között. A normál színeken kívül 80 „grid filter” is rendelkezésünkre áll, ami különböző minták alapján elrendezett színszűrőket jelent. Ebből 14 db ingyenesen jár, a maradékot 1 eurós csomagokban, vagy az összeset 2,99 €-ért vásárolhatjuk meg az alkalmazáson belül.

Colorburn

A filtereken kívül – melyek erősségét egyébként 50 és 150 között szabályozhatjuk – további szerkesztési lehetőségeket is kínál a Colorburn. Egyrészt tehetünk a képre vignettálást, ami sok esetben javíthat a fotón, ha a néző tekintetét a középen található témára akarjuk vezetni, másrészt szabályozhatjuk a világosságot, kontrasztot, színtelítettséget és expozíciót is. A képeket forgathatjuk és tükrözhetjük, de akár meg is vághatjuk őket, szabad arányokkal, vagy valamely jól bevált képarány szerint. A fotóinkat „keretezhetjük” is a négyzetes képarány szerint (a jó öreg Instagram-beidegződés), a keret belsejébe választhatunk különböző formákat (érdekes, hogy az Apple-logóra nem rágott be az Apple), valamint a keret színét vagy mintázatát is beállíthatjuk.

Az app a fentieken kívül képes beépülni a gyári Fotók alkalmazásba is, vagyis a filtereket használhatjuk az ottani szerkesztőlehetőségekben is, a legutóbbi, decemberi frissítés óta pedig iPad Prón is natívan fut. A kész képeket számtalan közösségi szolgáltatáson megoszthatjuk, továbbá kiemelt figyelmet szenteltek az Instagramnak is, itt azonban mindenképp négyzetbe akarja erőszakolni a fotóinkat az alkalmazás.

Nem azt mondom, hogy a Colorburn az év képszerkesztő megoldása, de ha valami olyan szoftvert keresel, amivel színes filtereket tehetsz a fotóidra, akkor most ingyenesen megér egy próbát. Korábban sem volt különösen drága egyébként, az App of the Week promóció előtt egy euróba került, a maximális ára pedig 2,99 € volt.

• Colorburn letöltése az App Store-ból (univerzális, akciós, ingyenes, IAP)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!