imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A hét ingyenes alkalmazása: hocus.


Újabb hét telt el, és napsütéses péntekre ébredhettünk. Ez két dolgot jelent: egyrészt, mivel augusztus 5. van, ez a Nemzeti Fehérnemű Nap az Egyesült Államokban, másrészt ismét itt a hét ingyenes alkalmazása, ami most a hocus. nevű minimalista puzzle-játék lett.

A hocus.-t az a Yunus Ayyildiz fejlesztette, akinek a neve talán nem annyira ismerős, de ha azt mondom, hogy “rop”, akkor beugorhat, hogy bizony, ez a másik játéka is szerepelt már az App of the Week promócióban – elég ritka az ilyesmi. Persze, ha azt nézzük, hogy az Apple különösen szeret ebbe a kategóriába minimalista játékokat válogatni, akkor annyira talán nem meglepő a dolog. Nézzük, mit írnak ők a hocus.-ról:

Első ránézésre a hocus nem tűnik túl bonyolultnak. Söpréssel irányíthatsz egy piros kockát a rácsot alkotó szürke rudakon. De ne tévesszen meg a minimalista megjelenés – a játék okos, absztrakt puzzle-jei rávesznek, hogy új szemszögből nézd a dolgokat, mintha csak a Monument Valley kubista változata előtt ülnél. Ahogy haladsz előre a játékban, gyorsan egyre bonyolultabb pályákkal találkozhatsz. De a nyugtató zenének és a remek dizájnnak köszönhetően gazdag élménnyé teszi a játékban eltöltött időt.

A hocus. valóban roppant egyszerű: a piros kockát kell eljuttatni a lukba az M.C. Escher világa által ihletett pályákon. Ez azt jelenti, hogy fals terekben mozgunk, vagyis absztrakt formákban kell gondolkoznunk. Nincs viszont pontszám, nincs időkorlát, vagyis semmi sem sürget vagy bosszant fel játék közben – már persze azon kívül, ha nem találjuk a megoldást.

hocus.

A kockánkat söpréssel, vagy koppintással irányíthatjuk. Ha esetleg nem látjuk át elsőre ezt a fura világot, az sem probléma: a kijelző tetején apró nyilak mutatják, hogy a kocka adott helyzetéből melyik irányban tudunk továbbmozogni. A játékban összesen 85 pályát találunk jelenleg (alkalmazáson belüli vásárlások nélkül!), Yunus ígérete szerint ráadásul ez a jövőben bővülni fog.

Ha mindez nem lenne elég, van beépített pályaszerkesztő is, vagyis gyakorlatilag bármennyi pályával szórakoztathatjuk magunkat, és másokat: játszhatunk ugyanis a legnépszerűbb megosztott pályákon, kérhetünk egy véletlenszerű pályát, vagy egy kóddal a sajátunkat is elküldhetjük az ismerőseinknek (pl.: VVU/V1EnU2VbNStSFy9QGwscCDNeQB8ABhcYQkme+O/V). A hocus. most tehát ingyenesen tölthető le a korábbi 1 eurós ár helyett.

• hocus. letöltése az App Store-ból (univezrális, akciós, ingyenes)
Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!