imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A hét ingyenes alkalmazása: Matter


Az App Store-ban minden héten ingyenessé válik egy korábban fizetős alkalmazás. Múlt héten ez a Worms 3 volt – az utóbbi idők legjobbja a kínálatban –, ezen a héten pedig a Matter nevű fotószerkesztő appra esett az Apple választása.

Korábban is nézegettem már a Mattert, főleg, hogy különböző válogatásokba is bekerült, de igazából sosem értettem meg a lényegét, úgyhogy nagyszerű alkalom az ingyenesség most a kipróbálásra. Előre lelövöm a poént: most sem sikerült teljesen rájönnöm, hogy mit is akartak elérni a fejlesztők.

A Matter tehát egy fotószerkesztő alkalmazás, de nem a klasszikus kontrasztnövelés, élesítés, színtelítettség vonalon mozog, sőt, még csak nem is sok különböző, egy kattintással létrehozható filtert tesz a képeinkre, melyek aztán jól megnövelik az Instagram-like-ok számát. Hát akkor mire jó, merülhet fel teljesen jogosan a kérdés. Nos, a Matter segítségével háromdimenziós tárgyakat helyezhetünk el a képeinken.

Ez furcsán hangzik elsőre, olyannyira, hogy ahogyan azt fentebb említettem, nekem még nem sikerült rájönnöm a gyakorlati hasznára. Persze lehet, hogy csak én vagyok tehetségtelen, ugyanis ha az Instagramon a #matterapp hashtagre keresünk, akkor azért találni egészen érdekes és látványos megoldásokat.

Akadnak azért olyanok, akik tudják használni az appot.
Akadnak azért olyanok, akik tudják használni az appot.

Hogyan is működik az app? Importálnunk kell egy képet, majd ezután kiválaszthatjuk, hogy milyen típusú alakzatot szeretnénk rátenni. Ezt forgathatjuk és mozgathatjuk is, illetve azt is megadhatjuk, hogy milyen effekttel jelenjen meg (pl. tükröződés, sima egyszínű tárgy, drótváz, stb.). A következő lépésben az árnyékolást állíthatjuk be, ha sikerül pontosan eltalálnunk a talaj távolságát és szögét, akkor egész életszerű végeredményt kapunk. Ha esetleg a fotón egy elem a tárgyunk előtt lenne, akkor ki is maszkolhatjuk az alakzatunk egyes részeit a látványosabb eredmény érdekében.

Egy korábbi frissítéssel videófunkciókat is kapott az app, vagyis beállíthatjuk, hogy zenére (előre beépített számokra, vagy a saját gyűjteményünkre) mozogjon össze vissza az objektumunk, majd a kész pármásodperces alkotást elmenthetjük, illetve közvetlenül az Instagramra is feltölthetjük.

Matter

Alapesetben néhány alakzatot kapunk a most ingyenes – eredetileg 2 eurós – alkalmazásban, de alkalmazáson belüli vásárlással továbbiakhoz is hozzájuthatunk, ha esetleg valami különlegességre vágyunk. Ezek nem részei az akciónak, vagyis továbbra is fizetnünk kell értük. Ha elnyerte a tetszésedet az app és letöltötted, vagy már korábban is használtad, és van egy érdekes képed, oszd meg velünk a hozzászólásokban, mert kíváncsiak vagyunk, ki mit tud összerakni a Matter segítségével!

• Matter letöltése az App Store-ból (univerzális, ingyenes/akciós, IAP)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!