imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A hét ingyenes alkalmazása: Night Sky 4


Tizenhárom éve, 2003. október 21-én készültek azok a fotók, melyek segítségével végül 2005. januárjában felfedezték az Eris nevű törpebolygót. Nincs is ennél jobb alkalom arra, hogy egy csillagászattal kapcsolatos appot válasszanak a hét ingyenes alkalmazásának: íme, a Night Sky 4!

Ki ne szeretné a csillagokat fürkészni? Rendben, ez a nagyvárosokban nem épp a legegyszerűbb feladat, most ráadásul az időjárás sem kedvez ebből a szempontból. De ha ideálisak a körülmények, rengeteg érdekességet fedezhetünk fel az éjszakai égbolton, akár szabad szemmel is. Nagyszerű társunk lehet ebben az elfoglaltságban a Night Sky 4, ha azt is szeretnénk tudni, hogy pontosan mit látunk éppen. Nézzük, mit ír a hét ingyenes alkalmazásáról az Apple:

Bárhová is vigyen az utad, ez a zsebplanetárium segít felfedezni a a világűr csodáit. Legyen nappal vagy éjszaka, csak irányítsd a készülékedet az égboltra, és máris egy három dimenziós térképet láthatsz gyönyörűen illusztrált csillagképekkel, csillagokkal, bolygókkal és műholdakkal. Az éjszakai mód segít, hogy sötétben is kényelmesen használhasd a térképet, míg a beépített időjárás-jelentés megmutatja, mikor a legjobb fürkészni az eget. Még értesítéseket is kaphatsz az érdekesebb csillagászati eseményekről!

Night Sky 4

Az iCandi által fejlesztett Night Sky 4 tényleg az egyik legjobb alkalmazás a kategóriájában. A csillagképek üvegszerű szobrokként elevenednek meg előttünk, a műholdak valós időben húznak át az égbolton, sőt, akár rádióteleszkópként is használhatjuk az iPhone-unkat, hiszen különböző nézetek közül is választhatunk (látható spektrum, infravörös, mikrohullám, röntgensugárzás, stb.).

Bele is nagyíthatunk a képbe, akár annyira, hogy animált három dimenziós modelleket is láthatunk a fontosabb égitestekről. A zoom a másik irányba is működik, ilyenkor például megfigyelhetjük, hogyan keringenek a különböző műholdak, vagy akár a Nemzetközi Űrállomás a Föld körül. A Night Sky 4 egy asztrofotós módot is tartalmaz, amivel fényképeket készíthetünk a megfigyelt égitestekről, bár egy iPhone-tól azért ne várjunk csodákat ezen a téren.

Night Sky 4

A fekete leves mindössze annyi, hogy néhány funkcióért havi 1 eurós, vagy évi 7 eurós előfizetést kell vásárolnunk. Az egyik ilyen a személyre szabott napi jelentés, ami megmondja, aznap mire érdemes figyelni az égbolton, valamint szól, ha megfelelő körülmények várhatóak egy kis amatőr csillagászkodáshoz. Szintén előfizetéshez kötött a Holdtúra, mellyel három dimenzióban járhatjuk be égi társunk fontosabb helyszíneit. Szerencsére a részletes leírások és adatok a most ingyenes verzióban is hiánytalanul elérhetőek.

Night Sky 4

Még ha nem is vagyunk hajlandóak előfizetni, a Night Sky 4 most ingyenesen akkor is szuper alkalmazás az égbolt megfigyeléséhez. Ha van otthon egy távcsöved, akkor még nagyszerűbb szolgálatot tehet, hiszen könnyedén megtalálhatjuk vele azokat a pontokat, amiket érdemes közelebbről is megvizsgálni. Apple Watch app is jár hozzá, sőt, egy iMessage-kiegészítő is, amivel ismerőseinkkel is könnyedén megoszthatjuk, hogy mit és érdemes éppen keresni az égbolton.

• Night Sky 4 letöltése az App Store-ból (univerzális, akciós, ingyenes, IAP)

 


Nem érdekel különösebben a csillagászat? Semmi gond, íme néhány további alkalmazás, melyek mostanában lettek ingyenesek. Ezeket érdemes minél gyorsabban letölteni, hiszen nem feltétlenül egy hétig vannak ingyen, akár már pár órán belül visszaállhat az eredeti áruk!

 

Minecraft: Story Mode
Minecraft: Story Mode

Én valahogy sosem értettem meg, miért is olyan jó a Minecraft, persze ettől még hatalmas siker lett a játék, Notch is elég pöpec házat vett akkor, amikor eladta az egészet a Microsoftnak. A Minecraft: Story Mode – mint ahogy a neve is mutatja – történetet visz az „építkezős” játékba. Most az első epizód lett ingyenes a korábbi 5 eurós ár helyett. Összesen eddig 8 epizód jelent meg, a maradék hetet 25 eurós alkalmazáson belüli vásárlással tehetjük a magunkévá (vagy darabonként 5 euróért).

 

Feelca Daylight
Feelca Daylight

Fotós appal Dunát lehet rekeszteni, mindenkinek ott van jó pár az iPhone-ján, de talán elfér még egy a többi mellett. A Feelca Daylight a hagyományos analóg fényképezőgépeket próbálja meg imitálni a beépített effektekkel. Nincs benne lehetőség a szerkesztésre vagy utómunkára, de a készítők szerint ez is hozzátartozik az analóg világ szépségeihez – már ha az analóg világot az egyszerű automata gépekre értjük, az előhívást pedig arra, amikor beadjuk a tekercset a Fotexhez. Mindenesetre most ingyen van a korábbi 1 eurós ár helyett.

 

Life Cycle
Life Cycle

Szereted a különböző statisztikákat? Élvezettel böngészed a KSH időmérleg adatait? Akkor a Life Cycle-t neked találták ki! Pontosan követheted vele azt, hogy mivel is telnek a dolgos hétköznapok, mi az ami miatt úgy érzed, hogy soha semmire nincs időd. A fejlesztő az a csapat (Northcube), akik a Sleep Cycle-t is jegyzik, ez pedig a minőségre ad garanciát. Most 3 eurót spórolhatsz, viszont sajnos a prémium funkciók évi 10 eurós előfizetéshez kötöttek. Az app első indítása után egy több napos tanulási fázis következik.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!