imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A hét ingyenes alkalmazása: Shadow Bug


Péntek + iMagazin = a hét ingyenes alkalmazása. Nincs ez másképp ma, a szabványok világnapján sem. Az Apple megint egy játékot választott az App of the Week promócióban kiemelt ingyenes alkalmazásnak, ez a Shadow Bug.

Amikor megláttam, a Shadow Bug egyből a Badlandre emlékeztetett, persze nem ez az egyetlen hasonló grafikai stílussal rendelkező játék, de talán a legismertebb a „minden-fekete-az-előtérben” típusú játék. A hasonlóság persze nem baj, különösen akkor nem, ha valami olyan szórakoztatóról van szó, mint a Shadow Bug.

Shadow Bug

Egy akció-platformjátékról van szó, melynek az irányítását kifejezetten az érintőkijelzőkre optimalizálta a háromtagú finn fejlesztőcsapat. Tulajdonképpen egy ujjal is kezelhetjük a játékot, persze a nagyobb kijelzős készülékek esetén azért inkább a két hüvelykujjunkat fogjuk használni. Jobbra-balra mozogni a kijelző jobb vagy baloldalának nyomva tartásával tudunk. Ugrani nem lehet. „Hogy mi?” – merülhet fel a kérdés, de semmi gond, ugyanis az ugrás helyett van támadás.

Shadow Bug

Ahogy mászkálunk a pályákon, különböző ellenfelekbe botlunk. Őket rájuk koppintva tudjuk lekardozni, és ekkor a főhősünk egyenes vonalban mozdul az irányukba, akár a falakon át is. Ez azt jelenti, hogy bizony a támadást fogjuk ugrás helyett is használni, ami elsőre szokatlan, de igazából roppant ötletes és szórakoztató. Ahogy haladunk előre az egyes pályákon, fehér pöttyöket is összegyűjtögethetünk, amik a pontszámunkat növelik. Minden pályát legfeljebb három (dobó)csillagosra teljesíthetünk, ebből az egyiket a begyűjtött bigyók, a két másikat a gyorsaság és maga a pálya befejezése adja.

Shadow Bug

Meghalni úgy tudunk, ha nekimegyünk vagy beleesünk az igencsak sűrűn elhelyezett tüskékbe vagy egyéb éles és helyes akadályokba, illetve ha hozzáérünk egy ellenséghez. Később aztán további kellemetlenségekkel is találkozhatunk, például lövöldöző húsevő növényekkel, és egyéb, az életünkre törő szörnyekkel. A kapcsolók és különböző apróbb logikai feladványok pedig abban segítenek, hogy ne csak az ujjainkat, de az agyunkat is tornáztassuk.

Shadow Bug

A Shadow Bug kellemes kikapcsolódás lehet a műfaj kedvelőinek, bár nem az az elképesztően egyedi és eredeti játék, egy ideig el lehet szórakozni vele. Az App of the Week promóció keretében az eredeti 3,99 eurós ár helyett most egy hétig ingyenesen tölthető le.

• Shadow Bug letöltése az App Store-ból (univerzális, akciós, ingyenes)

 


Nem igazán jött be a Shadow Bug? Semmi gond, íme néhány további alkalmazás, melyek mostanában lettek ingyenesek. Ezeket érdemes minél gyorsabban letölteni, hiszen nem feltétlenül egy hétig vannak ingyen, akár már pár órán belül visszaállhat az eredeti áruk!

 

Forecast Bar
Forecast Bar

Időjárásappokkal Dunát lehetne rekeszteni. A Forecast Bar is ebbe a kategóriába tartozik, viszont a minőségibb fajtából való, nem véletlenül emelte ki korábban az Apple is az App Store-ban. Radarképet ugyan nem tud mutatni Magyarországról, de elképesztően sok infót láthatunk, a kinézetet is teljesen testre szabhatjuk, támogatja a 3D Touch-ot, valamint iMessage és Apple Watch app is jár hozzá. Mindez most ingyen a korábbi 4 eurós ár helyett.

 

Sticklings

Sticklings

Emlékszel még a legendás Lemmingsre? És szeretted? Akkor a Sticklings neked való, legalábbis nekem azonnal a több évtizede megjelent klasszikus jutott eszembe róla. Egy puzzle-játékról van szó, melyben a pálcikaemberkéket kell átsegíteni a különböző akadályokon. Korábban sem volt drága (1 euró), de most ingyenesen vihetjük.

 

SayHi Translate
SayHi Translate

A fordítóprogram sem az az elhanyagolt műfaj. A SayHi Translate nem szép, sőt, kifejezetten ronda, van viszont egy olyan funkciója, ami a többiek fölé emeli: párbeszédekre van kihegyezve, méghozzá beszédfelismeréssel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy belebeszélünk a mikrofonba, a hallott szöveget pedig a választott nyelven felolvassa az alkalmazás. A 40 támogatott nyelv között ott van a magyar is, bár meglehetősen vicces, hogy például a „Loading” feliratot „Brakodásra” fordították… Mindenesetre most 5 eurót spórolhatunk vele.

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!