imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A hét ingyenes alkalmazása: Super Hexagon!


Újabb hét, újabb ingyenes app, és most nem is akármilyen: az App of the Week keretein belül 2,99 € helyett ingyen tölthető le Terry Cavanagh klasszikus, zseniálisan idegtépő ugyanakkor lehengerlően addiktív játéka, a Super Hexagon!

Terry Cavanagh játékainak nagy része ugyanazokat az elveket követi: minimalista, már-már „gagyinak” tűnő grafikai megjelenés, iszonyúan nehéz játékmenet, és hatalmas függőségi-faktor. Ilyen volt például a VVVVVV, vagy a böngészőben játszható Flappy Bird előtti tisztelgés, a Maverick Bird is – ami szerintem jobb mint az eredeti. És ilyen a gyakorlatilag klasszikusnak számító Super Hexagon.

Super Hexagon

Mi is a játék lényege? Van egy kis háromszögünk a kijelző közepe táján egy hatszög körül. Ezt a kis háromszöget mozgathatjuk az óramutató járásával megegyező vagy ellenkező irányban, hogy a képernyő széle felől érkező akadályokat elkerüljük. Ha nekimegyünk egy ilyen akadálynak, meghalunk. A cél? Minél tovább bírni, vagyis minél több ideig túlélni az adott pályán.

Super Hexagon

Egy pályát akkor teljesítünk, ha eljutunk 60 másodpercig. Tíz másodpercenként érünk el egy-egy szintet, ezeket geometriai formák bemondásával jelzi a játék: vonal, háromszög, négyzet, ötszög és hatszög. A cél tehát a hatszög, de ezután is folytathatjuk a játékot, amíg tudjuk. Összesen három „pályánk” van, ezekre jön még három ami a korábbiak nehezített verziója. A grafika egyszerű mint a szög, a pályák alatt pedig Chipzel 8 bites stílusú zenéje szól, ami tökéletesen passzol a hangulathoz. (A soundtrack elérhető az Apple Music-on és az iTunes Store-ban is.)

Super Hexagon

Oké, a fentiek elsőre elég unalmasan hangozhatnak, mi itt a csavar, kérdezhetnénk. Hát az, hogy a Super Hexagon – Terry Cavanagh nevéhez méltóan – elsőre, másodikra, de még sokadikra is iszonyú nehéz játék. Jól jelzi ezt a szintek nehézségének elnevezése, ugyanis „easy” nincs, csak hard, harder, hardest, hardester, hardestest és hardestestest, ami a Hyper Hexagonest pályát jelenti, és ez utóbbit nekem a játék megjelenése után három évvel sem sikerült teljesítenem, 24 másodperc a rekordom.

Super Hexagon

Amennyire nehéz, annyira addiktív játékról van szó, legalábbis aki fogékony a stílusra, az gyorsan azon kapja magát, hogy a néhány másodperces, legfeljebb 1-2 perces menetek ellenére akár egy órára is bele lehet feledkezni a Super Hexagonba. Persze ezalatt körülbelül százszor érezzük majd úgy, hogy azonnal földhöz akarjuk csapni a telefont, hogy aztán két lábbal ugráljunk rajta – szóval csak óvatosan. Ha úgy érezzük, hogy lehetetlen a feladat, akkor csak nézzük meg ezt a videót, amin a fejlesztő, Terry Cavanagh leül, és megcsinálja a Hyper Hexagonest szintet:

• Super Hexagon letöltése az App Store-ból (univerzális, akciós, ingyenes)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!