imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A hét ingyenes alkalmazása: The Mesh


Gyorsan elrepült egy újabb hét, ami azt jelenti, hogy ismét ingyenesen tölthetünk le egy korábban fizetős alkalmazást az App Store-ból az App of the Week promóció keretein belül. Ezen a héten az Apple a The Mesh nevű logikai játékot választotta.

Folytatódik az a trend, hogy játékok és fotós appok váltogatják egymást az App of the Weekben. Múlt héten az Overrel tehettünk a fotóinkra (vagy mások fotóira) sommás életbölcsességeket vagy Coelho-idézeteket, most pedig ismét az agytekervényeinket tornáztathatjuk meg a The Mesh nevű játékkal, melyben számokkal fogunk dolgozni.

The Mesh

Szóval a feladat: adott egy 16 darab hatszögből álló pálya, melynek a közepén egy számot látunk egy fehér hatszögben, körülötte pedig további színes számokat. A cél az, hogy a középen lévő értéket rakjuk ki minél többször úgy, hogy egymásra mozgatjuk a többi számos hatszöget. Alapvetően két műveletet végezhetünk el: összeadást és kivonást, bár vannak még további meglepetések. Azt, hogy egy szám levonásra kerül-e vagy hozzáadásra, a hatszög színe határozza meg, amit egyébként dupla koppintással változtathatunk is.

Találkozhatunk további speciális mezőkkel (illetve meg is szerezhetjük ezeket), például a szorzóval, ami értelemszerűen megszorozza a hatszögünkön található számot az értékével. A pályákon legalább egyszer ki kell raknunk a célszámot, ha maradnak további hatszögeink, azoknak az értékével csökken a játéktér mérete. Ha elérjük a nullát, akkor bizony megszívtuk, és vége a játéknak. A cél 200 pont összegyűjtése (a célérték egyszeri kirakása egy pontot ér), a pontokért pedig folyamatosan a kínai horoszkóp állatait szerezhetjük meg, összesen tizenkettőt.

The Mesh

Ha eddig unalmasnak hangzik a dolog, nem kell megijedni, vannak további finomságok. Van például sötét mód, amikor összesen 60 másodpercig láthatjuk, hogy milyen számok is vannak a pályán, ezt az időt azonban részletekben is felhasználhatjuk. Van visszaszámoló mód is, szintén 60 másodperccel, ha ez elfogy, annyi mezőt veszítünk, amennyi szám megmaradt a hatszögeinkben. Ezen kívül szerezhetünk különböző speciális mezőket is, például olyat, amivel megforgathatunk egy szerencsekereket: itt nyerhetünk pontokat, mezőket, de veszíthetünk is.

A The Mesh grafikája teljesen egyszerű, mondhatni minimalista (így érthető, miért is választotta az Apple), néhány jópofa effekttel, bár a mezők mozgatását kísérő „hullámzás” nekem néha zavaró volt. A háttérben nyugtató zene szól, bár alapvetően sem arról a fajta játékról beszélünk ami miatt a falhoz csapnánk az iPhone-t. A tavaly júliusban megjelent The Mesh jövő csütörtökig tölthető le ingyenesen az App Store-ból iPhone-ra és iPadre a korábbi 1,99 eurós ár helyett. Nem tartalmaz alkalmazáson belüli vásárlásokat, amiért piros pont jár.

• The Mesh letöltése az App Store-ból (univerzális, akciós, ingyenes)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!