imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A hét ingyenes játéka: rop


Ismét péntek van, ami amellett, hogy hamarosan elindul a hétvége, azt is jelenti, hogy megjelent az aktuális App of the Week, vagyis a hét ingyenes alkalmazása az App Store-ban. Ez most egy egészen minimalista, a MindMania csapata által fejlesztett puzzle-játék lett, mely a rop nevet kapta.

Rop, vagyis rope, vagyis kötél. Ezzel nagyjából már elkezdhetjük kapisgálni, hogy mi lesz a lényeg, de ebben az esetben nem egy Cut the Rope szintű cukiságra kell gondolni, hanem egy gyakorlatilag fekete-fehér, a végletekig letisztult – ugyanakkor nagyon szép animációkkal megfűszerezett – logikai játékra. A rop lényege ugyanis, hogy a kijelző tetején látható alakzatokat reprodukáljuk az alul látható hatszögben.

rop

Ehhez kapunk egy vagy több kötelet, amik különböző pontokon van összecsomózva, vagy egyszerűen csak az egyik csomótól a másikig tartanak. Ez elsőre egyszerűen hangzik, és nagyjából a harmincadik pályáig nincs is különösebb gond vele, de utána azért előfordul, hogy erősen vakarjuk a fejünket, vajon mi is lehet a helyes elrendezés. A csavar a dologban ugyanis többek között az, hogy nem tehetünk egymásra két csomót, illetve hogy bizony néha megkavarodhatunk a 4-5-6 csomóból összeálló kötelek esetében. És utána jön a második világ, ahol nem csak rakosgatnunk kell a csomókat, hanem már vagdosnunk is, ráadásul a vágások maximális száma is meg van határozva.

A grafikáról nem érdemes sok szót ejteni, a fejlesztők gyakorlatilag a totálisan minimalista stílust követik, még színek sincsenek, minden fekete-fehérben jelenik meg. A zene is ehhez igazodik, halkan, meditatívan szól a háttérben, igaz egy idő után eléggé észrevehető, hogy gyorsan ismétlődik, de hát itt nem is a hangeffektek vagy a zene jelentik a lényeget.

rop

A játék eredetileg 0,99 euróba kerül, úgyhogy nagy spórolásról nem beszélünk. Az első pályacsomag 77 kihívást tartalmaz, a huszadik teljesítése után ugorhatunk neki a másodiknak 66 pályával, majd végül jöhet a harmadik világ további 55 csomózni való hatszöggel. Sajnos a második és harmadik világból csak 11-11 pálya ingyenes, a többiért egyszeri 0,99 eurót kell fizetni alkalmazások belüli vásárlással.

• Rop letöltése az App Store-ból (univerzális, akciós, ingyenes)
MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!