imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

A Huawei úgy védi adataid, mint… az Apple?!


Miközben a Xiaomi a másolás magasiskoláját vitte végbe tökéletes tagadás mellett, a Huawei vezér arról beszélt, hogy ugyanúgy kezelik a felhasználók adatait, mint az Apple, a Samsung profitja pedig a felére esett. Ázsiai körkép.

A napokban gyakorlatilag minden ázsiai nagy okostelefon versenytárstól olvashattunk olyan hírt, amire felszisszentünk. De előre szólunk:

ezt a cikket csak biztonságos födém alatt olvasd!

A Huawei és az adatbiztonság

Kezdjük a sort Ren Zhengfei, a Huawei ügyvezetőjének interjújával. A vállalata nincs éppen jó helyzetben, mivel Kína és az Egyesült Államok közötti vámháború egyik legnagyobb áldozataként került reflektorfénybe. Ugyan látszódnak enyhítések Trump oldaláról is, az 5G hálózatépítésre a jelenlegi körülmények között kevés az esély.

Ren Zhengfei

Ilyen körülmények között adott interjút Zhengfei a Financialt Timesnak, amiben leszögezte: a Huawei ugyanúgy nem ad ki a kínai kormányzatnak adatokat bármi áron (!), mint ahogyan azt Apple sem teszi meg.

Sohasem tennénk ilyen dolgot. Ha egyszer is megtettem volna, az USA-nak lenne rá bizonyítéka és azt már kikürtölték volna a világnak. És akkor abban a 170 országban és régióban, ahol jelenleg működünk, nem vennék többet a termékeinket, és a vállalat összeesne.

Ezek után ki fizetné ki a hiteleinket, amivel tartozunk? A munkavállalóink kompetensek, ezért lelépnének és saját vállalatokat indítanának, engem meg egyedül hagynának a tartozásunkkal. Inkább meghalnék.

Erős mondatok, főleg akkor, amikor azért egyértelmű, hogy a kínai állam és a nagy techvállalatok elég jó kapcsolatot ápolnak. Ezt viszont nemhogy tagadta, inkább visszatámadott. Zhengfei szerint a kínai állam csupán szabályozással és adókkal szól bele a vállalatok életébe:

Nem szólnak bele az üzleti működésünkbe. Nem tudom hogy az USA kormánya miért mikromendzseli ennyire a tech vállalatokat, ahogyan teszi. Úgy tesznek mint egy anyós, pedig ha túlságosan beleszólnak a dolgokba, a végén leléphet a menyük.

Kifejezetten politikai propagandaszagú mondatok ezek, és a méhek és a darazsak helyett a baglyok meg a böglyök jutnak róla eszembe. Miközben tudjuk, hogy a Huawei külön operációs rendszert használ például Kínán belül, egy olyan társadalomban, ahol a kormányzat egyre jobban irányítja és befolyásolja a lakosságot, nem feltétlenül pozitív sci-fi szerűen.

A Xiaomi és a dolgozói hiba

Van egy viccesebb sztorink is: egy kis koppintós-lebukós. A Xiami legújabb telefonjának egyik új
fícsöre ugyanis a Mimoji, ami még véletlenül sem a szinte megszólalásig így kinéző Memoji koppintása.

Image result for xiaomi mimoji apple ad

Ennek ellenére szemfüles felhasználók kiszúrták, hogy a telefon hirdetésében “véletlenül” az eredeti Apple reklámmal és DJ Khaleddel reklámozták a funkciót. Apple vízjellel meg minden, ahogy azt illik.

A Xiaomi pedig egyszerűen válaszolt: csak egy dolgozói hibáról van, rossz videót töltöttek fel. Halkan merem feltenni a kérdést: egyáltalán miért volt letöltve a másik, ha nem koppintanak? Direkt meg akarták nézni, hogy különböző legyen, aztán pont nem sikerült?

A Samsung és a megroggyant bástya

Térjünk egy rövid hír erejéig át Koreába is. A Samsungot ugyan leginkább a saját telefonjairól, tévéiről és egyéb háztartási gépeiről ismerjük, azonban a vállalat profitját döntően nem ezek határozzák meg. A világ legnagyobb memória chipgyártójaként termelik elsődlegesen a hasznot, és egyébként is igaz, hogy gyártó-beszállítói pozícióit bástyázza körbe, ami alapvetően egy kifejezetten bölcs stratégia.

Image result for samsung company

Igen ám, de a világon jelenleg az egész félvezető iparban és a chipekben is kevesebb a kereslet (nem pörgetjük olyan gyorsan az eszközöket, ami egyébként ezernyi más okból kifejezetten pozitív is), ezért komoly profitriasztást adott ki: ugyan a piaci várkozásoknál nagyjából 10%-kal jobb eredményt ért el, a vállalat az előző évhez képest így is 56%-kal kevesebb nyereséget produkált.

Ami kicsit javított rajta, az épp egy egyszeri jóvátétel az Apple-től: állítólag nem fogyott annyi kijelző, mint amennyire szerződtek, ezért Cupertinónak extrát kellett fizetnie. És itt jutunk vissza a cikk elejére, a vámháborúhoz: az Apple valószínűleg nem áll fényesen a kínai piacon, ha világszinten nem éri el a terveket.

Forrás: CNBC, Caixin Global, CNBC

Te mennyire hiszel a Huawei őszinte politikájában? Tényleg véletlen baki volt a Memoji reklám? Mit gondolsz a lassúló piacról? Várjuk gondolataitokat a hozzászólások között!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!