imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

A Jackling Ház – Steve Jobs gyűlölt otthona


Az Apple legendás vezére élete utolsó húsz évét egy visszafogott családi fészekben töltötte a kaliforniai Palo Altóban. Fiatalon viszont még hajlott az extravaganciára, éveken át élt egy 14 szobás kúriában, amit végül mérhetetlenül megutált.

1984-ben a 29 éves Steve Jobs már a techvilág egyik fenegyerekének számított. Az Apple II aktuális variánsai szépen termelték a pénzt, az év első felében pedig még a frissen bemutatott Macintosh eladásai is bíztatónak tűntek. A riválisainál jóval emberközelibb masina diadalmas prezentációja után az Apple-alelnök joggal érezhette úgy, hogy eljött az ideje egy sikereihez méltó ház megvásárlásának.

A letisztult dolgokért rajongó Jobs esetében adódik a feltételezés, hogy a fiatal milliomos egy minimalista palotát nézett ki magának, de ezzel nem is tévedhetnénk nagyobbat. Választása egy csaknem hatvanéves, 1925-ben épült gyarmati stílusú kúriára esett a Szilícium-völgy szívétől nem messze fekvő Woodside-ban.

A harminc helyiségből álló, saját orgonával felszerelt épületet egy gazdag rézmágnás, bizonyos Daniel C. Jackling terveztette George Washington Smithszel. Smith a spanyol gyarmati stílus huszadik századi felélesztésének úttörője volt, ezért Kaliforniában, ahol ez egy elterjedt építészeti irányzat, különösen nagy névnek számít. Az öreg házat megvásárló Jobs ekkor még nem sejtette, hogy később ebből mennyi gondja származik majd.

Az ifjú techguru hamar beköltözött, s egészen 1992 környékéig ott is lakott. Ebben a hét évben a Jackling Ház beírta magát az Apple és Jobs legendáriumába is. Közhellyé kopott például, hogy az őt körülvevő tárgyakat illetően végletekig válogatós mogul valójában sosem rendezte be a villát, mert egyszerűen nem talált olyan bútorokat, melyeket szívesen hazavitt volna.

A kúria számos fontos esemény helyszíne volt. Többek között itt készült Norman Seeff ikonikus fotósorozata is, mely a padlón ülő Jobsot ábrázolja a vadonatúj Mac-kel az ölében. Az Apple-től való távozása után alapított új cége, a NeXT híres logóját is itt prezentálták neki először, illetve itt beszélte meg az akkor még The Graphics Group néven működő Pixar alapítóival, hogy miként vásárolja ki őket a Lucasfilmből. A legendás vezér életének e kacskaringós szakaszából számos hasonló momentum akad, a legnagyobb esemény azonban kétségtelenül fia születése volt, amely végül meg is pecsételte az öreg villa sorsát.

Friss házasokként Jobs és neje, Laurene nem találták megfelelőnek az elszigetelt villát a gyermekneveléshez, így barátságosabb hely után néztek. Az akkor már a NeXT felett bábáskodó férj azonban nem engedte el az ingatlant. Egy időre bérbe adta, de közben már javában szőtte terveit a lebontásáról, helyére pedig egy modern otthont szánt.

Az erről szóló kérvényt 2001-ben nyújtotta be, 2004-ben pedig meg is kapta az engedélyt a várostól. A ház ekkorra már meglehetősen elhanyagolt állapotban volt, az ezredforduló óta gondozatlanul állt. Jobs azonban nem örülhetett sokáig, egy célzottan erre alakult helyi épületvédő csoport ugyanis megtámadta a döntést. Fellebbezésükben többek között amellett érveltek, hogy a bontási engedély kiadása jogszerűtlen volt, mivel ellentmondott az épített értékek megóvásáról szóló kaliforniai törvényeknek.

Az így kirobbant jogi háború tovább tartott, mint amennyi ideig Jobs összesen Woodisde-ban lakott. A csaknem tízévnyi vita alatt az iPhone-nal és az iPaddel egy teljes technológiai forradalom lezajlott, de az öreg ház falai még mindig álltak. Jonathan Haeber fotós 2007-ben belógott az épületbe, s bámulatos fényképeken örökítette meg a szomorú állapotokat, amelyekből néhányat az iMagazin rendelkezésére bocsátott. A világsajtót is bejárt felvételek alapján egyértelműnek tűnt, hogy a házat szándékosan engedték át az enyészetnek. A pusztulásában is látványos, 3300 síppal megszólaló orgona romokban hevert, a nyitva hagyott ablakokon át kezdett visszaosonni a természet. Az elhúzódó ügy megoldására időközben már mindenféle opció felmerült, többek között még az is, hogy az egész villát szétszedik, és egy másik helyen építik újjá.

Az egyre inkább a gonosz milliomos vs. helyi értékvédők narratíva mentén tálalt csatározásban Jobs olyannyira meggyűlölte a kúriát, hogy egy ízben a világ legutálatosabb épületének nevezte. Harcát nem könnyítette meg, hogy 2003-ban hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála, melyet hiába műtöttek látszólag sikerrel, végül haláláig küzdött a szövődményekkel. A legendás CEO elszántságát jól mutatja, hogy a legnehezebb időkben is kitartott terve mellett. A különböző szintű jogi döntések hol a civileknek, hol neki adtak igazat, de végül Jobs kerekedett felül.

A bontási engedélyt 2011. február 7-én kapta meg, s két hét múlva már zúgtak is a gépek a birtokon, rövid idő alatt eltüntetve a hatalmas kúriát. A további munkálatok megkezdésére októberi haláláig Jobsnak már nem maradt ideje, a világ hatodik leggazdagabb nőjeként számon tartott özvegyének keze alatt jelenleg is zajlik az építkezés. A hánytatott sorsú villa helyén a tervek szerint egy több egységből álló komplexumot alakítanak ki, melynek centrumában egy mindössze 370 négyzetméteres ház áll majd.

A Jackling-kúria azért szerencsére nem oldódott fel nyomtalanul a történelem bográcsában. Jobs beleegyezésével az épület számos ereklyéje a helyi múzeumhoz került. Az 53 tételből álló kollekcióban leginkább apróságok találhatók, de a harmincezer dollár értékű gyűjtemény része például az eredeti, réz postaláda is. Az évek óta raktárban porosodó holmik sorsáról csak nemrég született döntés, lényegében magánszemélyek és múzeumok között kerülnek elosztásra, de jut belőlük a woodside-i városházára is. A legérdekesebb tárgy, a kísérteties orgona megmentése viszont kudarcba fulladt. A tulajdonosai egyszerűen nem találtak vállalkozót a felújítására, így a legjobb esetben is csak alkatrészként hasznosítható. Egy utolsó, 2010-es fotósorozat a bontás előtti állapotokról szintén elérhető.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!