imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A jövő iOS dokkolói felismerhetik a kézmozdulatokat is


Két érdekes beadvánnyal fordult az amerikai szabadalmi hivatalhoz (U.S. Patent & Trademark Office) az Apple. A 20150301615-ös számot viselő szabadalom lényege, hogy az iOS eszközökhez tartozó dokkoló állomások képesek legyenek érzékelni a különböző kézmozdulatokat, gesztusokat, kisebb környezeti behatásokat. A 201500301565-ös szerint pedig a telefonunk automatikusan megvédené magát, ha leejtjük.

Korábban olvashattátok, érdekes szabadalmak kötődnek a cupertinói cég nevéhez, legyen az üveglépcső, fülhallgató zsinór összefogó, vagy épp Apple Ring. Ahogy azt is olvashattátok, hogy néha az is előfordul, hogy épp ők buknak el szabadalmi pert egy amerikai egyetem ellen. Most két békésebb, jövőbe mutató tervről lesz szó.

ios-dock-gestures

Az első szerint az iOS eszközt befogadó dokkoló képes lenne azt érzékelni, ha mondjuk rákoppintunk az asztalra, amin van, de természetesen legnagyobb előnye az érintésmentes vezérlés lenne. A dokkoló rendelkezne egy saját processzorral, és az Apple szerint tanítható lenne. Ha úgy tartaná kedvünk, két koppintás azt jelentené, hogy felébred a telefonunk, és elindítja a zenéinket, vagy ha épp úgy mozgatjuk a kezünket, akkor megnyílik a naptár, hogy láthassuk az időbeosztásunkat. Lehetetlennek, vagy talán fölöslegesnek gondoljátok? Érdekes, de nem meglepő módon a Google is dolgozik már egy ideje a saját hasonló projektjén, amit Solinak nevezett el.

A második beadvány is a mobil eszközökhöz, az iPhone-hoz és az iPadhez kapcsolódik. Az „elektronikai eszközökhöz tartozó aktív kijelzővédelem” nekem egy kicsit sci-fi, de biztos tömegek ünnepelnék a bevezetését.

apple-szabadalom

E szerint nem egy plusz védelmi réteget kapnánk a telefonra, hanem beépített, visszahúzható fülek/pöckök (nem találok rá helyes kifejezést) védenék meg a telefon kijelzőjét, amikor leejtjük. És ki nem ejtette már le a telefonját? Az ismerős érzés, amikor megáll az idő, és várod a reccsenő hangot, hogy megfordítva pókhálós kijelző fogadjon. A jobbak igyekeznek lábbal levenni a zuhanó készüléket. Esés közben szenzorok érzékelnék azt, hogy közeleg az elefántpuszi a kijelző felé, ilyenkor kiugranának a pöckök, hogy tompítsák az ütés erősségét. A tervek szerint vegyesen készülhetnének szilárd és rugalmas alapanyagokból ezek a pöckök. Jelenleg, amikor minden milliméter ki van használva egy mobil eszközön, nehezen tudom elképzelni, hol és hogyan helyezik el ezeket.

És habár mindkét szabadalom izgalmas, ne felejtsük el, ezeknek egy jelentős része papíron marad, még ha mi örülnénk is neki.

Forrás: AppleWorld.Today 1 & 2

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!