imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A kínai kormány leállította az iTunes és iBooks Store-okat


Az elmúlt napokban ellentmondásos hírek érkeztek Kínából, ami az Apple növekedésének jövőbeli záloga, így minden hatás, legyen az jó vagy rossz, sokszoros erősséggel érvényesül a cég életében.

Április elején olyan hírek érkeztek, hogy 2014 augusztusa óta az Apple először vesztett piacot a városiasodott Kínában, méghozzá a helyi márkák javára. Igen ám, de pont ebben az időben startolt az iPhone SE is, a hozzá kapcsolódó megrendelések pedig kimaradtak a statisztikából. Akkor úgy szóltak a hírek, hogy a kínaiak óriási mennyiségű, 3,4 millió darabos előrendelést adtak le az új 4 hüvelykes iPhone-ra. Pontos számok azóta nem ismertek, de a Digitimes beszállítókra alapozó jelentése szerint – ennek megfelelően érdemes egészséges fenntartásokkal kezelni a hírt – az iPhone SE nagyon nagyot ment Kínában, és a relaíve olcsó iPhone visszavágott a helyi gyártóknak, így a Huawei, a Xiaomi, a Vivo és az Oppo jelentős piaci részesedést és nyereséget vesztett el.

iphone-se-colors3

A nemrég lezajlott újabb kongresszusi meghallgatáson Bruce Sewell, az Apple fő jogtanácsosa azt mondta, hogy a kínai kormány az elmúlt 2 évben kétszer is kérte az Apple-t, hogy osszon meg vele forráskódokat, ezt mindkét alkalommal visszautasították. Úgy néz ki, hogy mégsem ez volt az, amivel kihúzták a gyufát a vörös kapitalizmus országában. Múlt héten többen arra lettek figyelmesek, hogy az iTunes Store és az iBook Store hirtelen leállt Kínában. A pontos okokat akkor még nem lehetett tudni, de azóta kiderült, hogy Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök összehívta a a vezető kínai technológiai vállalatok képviselőit egy kis fejtágításra, így ott volt az Alibaba és a Huawei vezetője is.

Kínának tovább kell fejlesztenie azt, ahogy a kiberterét kezeli, valamint biztosítanunk kell, hogy magas minőségű tartalom legyen elérhető, olyan pozitív felhanggal, ami egy egészséges, előremutató kultúrát teremt a jó erőknek.

– idézi Hszi Csin-ping elnököt a Xinhua állami hírügynökség.

Még nem tudni pontosan, hogy a kínai kormány azért hozta meg ezt a döntést, hogy előnyös helyzetet teremtsen a hazai vállalatoknak, akiknek szintén vannak hasonló szolgáltatásaik, vagy egyszerűen kevesellték a kontrollt az Apple szolgáltatásai fölött. A leállás mindenesetre nagyon rosszul jött a cuperinói cégnek, hisz az iTunes és iBooks Store-ok alig fél éve indultak csak el az Apple Music-kal együtt. Kérdés, hogy mennyi kompromisszumot hajlandóak tenni a kormánynak Tim Cookék annak érdekében, hogy a kínai fogyasztók továbbra is szállítsák a csinos eladási számokat. Az Apple csupán egy rövid közleményt adott ki:

Bízunk benne, hogy hamarosan újra elérhetővé tudjuk tenni a könyv- és filmkínálatunkat a kínai vásárlóinknak, amilyen gyorsan csak lehet.

Források: 9to5MacApple Insider

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!